Hämeensaaressa käynnistyy säkkiviljely

Hämeensaareen ilmestyy tänä kesänä säkkejä, joissa pääsee kokeilemaan omia kaupunkiviljelytaitojaan. Säkkiviljelijöille tarjotaan viljelysäkit kasvualustoineen, ohjeet alkuun pääsemiseksi sekä viljelyvalmentajan tukea. Ilmoittautuminen säkkiviljelykokeiluun on käynnissä toukokuun loppuun saakka.

Säkkiviljelijöiksi haettiin hämeenlinnalaisia, jotka asuvat kantakaupungin tuntumassa. Mukaan ovat tervetulleita kokeneet viherpeukalot, vasta-alkajat, perheet, kaverukset, naapurit tai yksittäiset henkilöt. Ensisijaisesti kokeiluun haetaan osallistujia, joilla ei ole omaa pihaa tai viljelypalstaa. Yhteensä viljelysäkkipaikkoja on parikymmentä.

Säkkiviljelijöiksi ilmoittautui 22 viljelijää tai viljelijäporukkaa.

Viljelysäkit tarjotaan viljelijöille

Säkkiviljelijöille tarjotaan viljelysäkit kasvualustoineen Hämeensaaressa sekä ohjeet alkuun pääsemiseksi. Viljelijöiden tukena on myös viljelyvalmentaja, jolta saa viikoittaisen infopaketin viljelyyn liittyen ja joka on viikoittain tavattavissa paikan päällä Hämeensaaressa.

Säkkiviljelijöiltä odotetaan innostunutta asennetta ja sitoutumista säkkiviljelyyn kasvukauden 2021 ajaksi. Säkkiviljelijät hankkivat ja kasvattavat itse siemenet ja taimenet, mutta saavat kasvatusvinkkejä ja tukea viljelyvalmentajalta.

Osa Kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hanketta

Säkkiviljely tarjoaa yhden tavan viljelyyn kaupunkiolosuhteissa. Hämeensaaressa alkava säkkiviljelyprojekti on osa Kaupunkiviljelystä järkiruokaa -hanketta, jossa kehitetään hajautetun ruuan tuotannon tapoja, tiloja ja paikkoja kaupunkirakenteessa. Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen (Raki2) ohjelman mukaisesti hanke edistää ravinnekierrätyksen tunnetuksi ja hyväksytyksi tekemistä. Hämeensaaren säkkiviljely toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Hae mukaan säkkiviljelykokeiluun 31.5.2021 mennessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tuomas.kuvaja@hamk.fi. Viljely aloitetaan viikolla 23.

Lisätietoja

Outi Tahvonen
Tutkijayliopettaja ja Kaupunkiviljelystä hankkeen -projektipäällikkö Tutkimusyksikkö HAMK Bio, Hämeen ammattikorkeakoulu
puh. +358403519352
outi.tahvonen@hamk.fi

Tuomas Kuvaja
Puutarha-alan erikoistumisharjoittelija Biotalousosaamisen yksikkö, Hämeen ammattikorkeakoulu
puh. +358445512055
tuomas.kuvaja@hamk.fi