Hauholla muistutetaan lähiruoan tärkeydestä

Vanha kansa kutsui syyspäiväntasausta aikoinaan Suomessa syys-Matiksi, mutta siitä puhuttiin myös mukula-, hauta- tai nauris-Mattina, koska päivä oli paras aika poimia omenat ja nostaa perunat ja nauriit. Tänä vuonna syyspäiväntasaus on perjantaina 23. syyskuuta.

Sadonkorjuukauden päätteeksi Hämeen Mokia järjestää Hauholla paikallisille tuottajille ja jalostajille mahdollisuuden myydä tuotteitaan. Perjantaina 23.9. kello 15–19 ja lauantaina 24.9. kello 9–14 järjestetään Kipputori Aupan piha-alueella Syys-Matin lähituotetori. Torilla jaetaan lähiruokainfoa ja sinne on tulossa myyntiin lammastuotteita, kasviksia, uuden satokauden hunajaa sekä käsitöitä.

Tori on osa laajempaa kaksipäiväistä Kyntö 22 -nostalgiatapahtumaa. Tapahtuman alkajaisiksi perjantaina noin 150 Hauhon alakoulujen oppilasta tutustuu lähellä tuotettuun ruokaan Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten järjestämillä tehtävärasteilla. Lisäksi koululaiset pääsevät maksutta muutamiin Hämeen Mokian tivolilaitteisiin. Hauhontie 14:n pihalla on esittelyssä kaksi Lammin Urheiluautoilijoiden kilpa-autoa ja sisällä Mokian konttorilla on testattavana neljä ralliajosimulaattoria.

Maa- ja kotitalousnaiset jakavat lähiruokatiedon lisäksi reseptejä sekä maistattavat paikallisia tuotteita Syys-Matin lähituotetorilla lauantaina. Lähiruokainfoa jaetaan koululaisille ja yleisölle yhteistyössä tuottajayhdistys MTK Hauhon kanssa ja Hauhon Säästöpankkisäätiön tuella.

”Ruoan turvallisuus on Suomessa maailman kärkitasoa. Kuluttajien on hyvä ymmärtää lähituotteiden ja kotimaisen ruoan olevan osa huoltovarmuutta. Lähiruoan ja kotimaisten elintarvikkeiden suosiminen on kaikkien etu”, tapahtuman järjestäjät muistuttavat.

Markkina-alueella perjantaina esiintyy hauholainen viihdetaiteilija Seppo Soittila ja lauantaina torikansaa viihdyttää duo Lars Edberg ja Jarkko Jouppi. Lauantaina kynnetään leikkimielinen veteraanisarjan kyntömestaruuskilpailu. Mukaan on ilmoittautunut kymmenen kyntäjää vanhoilla traktoreilla ja kaksiteräisillä sarka-auroilla. Kyntäminen tapahtuu Hauhon kirkonkylässä Toppolantien varrella olevalla sänkipellolla kello 11 alkaen.

Kyntöaurat. Kuva: Jouni Lehtonen.
Vanhat kyntöaurat on kaivettu esiin Hauhon Kyntö 22 -tapahtumaa varten. Kymmenkunta kyntäjää mittelee kyntämisen jalossa taidossa Hauholla ensi lauantaina.

Veteraanikaluston rinnalla on näytillä tuoreempaakin konekalustoa, kun tapahtuman yhteistyökumppani Witraktor on luvannut tuoda paikalle uuden John Deere -traktorin. Luvassa on myös yllätysohjelmaa, mikä kunnioittaa Hauhon kunniakkaita perinteitä maitopitäjänä.

Kyntö 22 -tapahtuman toteuttaa Hämeen Mokian hallinnoima ja Linnaseudun rahoittama Leader-hanke Viestintämylly yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Sisäänpääsy tapahtumaan on maksuton.

Lisätiedot: Jouni Lehtonen, puh. 040 589 3313