Hauhon esinemuseo tutustuttaa monipuolisesti entisajan elämänmenoon

Hauho-Seuran esinemuseo avautuu lauantaina 15. kesäkuuta kesän ajaksi.  Esinemuseo, joka sijaitsee entisessä pitäjänmakasiinissa aivan Hauhon kirkon vieressä, on avoinna yleisölle 15.6.-4.8.2024 keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–16. Paikalla on opas. Maanantaisin ja tiistaisin museo on suljettu. Museoon on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Kesän 2024 teemanäyttely käsittelee jatkosotaa ja erityisesti sodan loppuvaiheita 80 vuotta sitten. Museossa esitellään myös hauholaista vapaaehtoista maanpuolustusta suojeluskunnasta ja Lotta Svärdin Hauhon osastosta kertovin esinein ja asustein. Oma osastonsa on sisällissodan tapahtumilla ja esineillä.

Hauhon esinemuseo kesällä ulkoa päin kuvattuna.
Hauhon esinemuseo sijaitsee vanhassa pitäjänmakasiinissa Skytten aukiolla Hauhon kirkon vieressä. Kuva Jouni Lehtonen.

Yläkerrassa kappeli ja tietoa pienteollisuudesta ja liike-elämästä

Museon yläkerrassa voi hiljentyä pienessä kappelissa, johon talletettu kirkosta poistettuja esineitä kuten katolisen ajan puuveistoksia. Siellä on esillä kolmisenkymmentä hauholaisen Jonas Erik Corlerin 1772 Hauhon kirkkoon tekemää seinämaalausta, jotka kuvaavat Raamatun tapahtumia ja kansanmiehen uskonnollisia näkemyksiä.

Museomakasiinin yläkerrassa kerrotaan lisäksi hauholaisesta pienteollisuudesta ja liike-elämästä. Näytillä on muun muassa Hämeen linnan ja kirkkojen restaurointiin Hauholla valmistettuja koristetiiliä. Siellä on myös käsityö- ja kotitalouskaluja, kokoelma suomalaisia suksia sekä entisen kiertokoulun oppimateriaalia ynnä muuta mielenkiintoista. Hauholaisen sahdin valmistuksessa käytetyistä välineistä löytyy esimerkiksi puinen mallastiinu vuodelta 1716.

Alakertaan on asetettu esille Hauholla tehtyjä niiniköysiä, joita on viety myyntiin Hämeen härkätietä aina Turun markkinoille saakka. Museossa on näytillä Hauho-Seuran saamia tuoreita esinelahjoituksia kuten Hauhon kansallispuku, lottapuku, sota-aikainen SA-ahkio, hauholaislähtöisen suojeluskuntaupseerin ratsusatula, irtotupakkapakkauksia sekä käsikäyttöinen heinänkylvökone.

Hauhon esinemuseo Hauhon kirkon vieressä on avoinna yleisölle 15.6.-4.8.2024 keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–16. Maanantaisin ja tiistaisin museo on suljettu. Museoon on vapaaehtoinen pääsymaksu.

Lisätiedot

Jouni Lehtonen, puheenjohtaja, Hauho-Seura ry. puh. 040 589 3313, www.hauho-seura.fi