Ihana, svengaava kuuskytluku

Miltä 1960-luku näytti nuorison silmin? Hämeenlinnan kaupunginmuseon näyttely Svengaava 60-luku avautuu perjantaina 2.12.2022.

Suurten ikäpolvien nuorten vapaa-aika lisääntyi ja kaivattiin uusia virikkeitä. Nuoriso liittyi urheiluseuroihin ja partioon. Toiset perustivat bändejä. Usein vain hengailtiin. Viikonloppuisin nuoriso kokoontui viettämään aikaa yhdessä kirkkopuistoon, baareihin ja tanssipaikoille. Amerikasta virtasi Suomeen muotia ja musiikkia. Vaikka pula-aika oli ohi, kaikki tehtiin itse bassosta alkaen. Tekniikan Maailma tarjoili nuorisolle ohjeita soitinten rakentamiseen. Näyttelyssä on esillä lehden ohjeiden mukaan käsintehty basso.

Jotain omaleimaista tekemisen intoa kuitenkin kiteytyi paikallisessa nuorisossa. Kaupungista nousi Hämeenlinnan mafiaksikin kutsuttu joukko nuoria artisteja. Lyseossa opiskellut Markku Veijalainen nousi teini-ikäisenä nuorison suosikiksi radion ja myöhemmin television nuorisomusiikkiohjelmien juontajana. Veikosta, Antista, Kaista ja Matista tuli muusikoita, jotka moni tuntee paremmin nimillä Vexi Salmi, Irwin Goodman, Kuju ja Fredi.

Museoväki haastatteli näyttelyä varten 1960-luvulla nuoruuttaan Hämeenlinnassa viettäneitä. Näyttely kertoo, mitä aikalaiset ajattelivat ajan muodista, kaveriporukoista, harrastuksista, musiikista ja hengailupaikoista. Näyttelyn on käsikirjoittanut Vexi Salmen nuoruudesta kertovan Villit vuodet näytelmän ohjannut Heikki Paavilainen.

Näyttelyn avajaisia vietetään Museo Skogsterissa ja Bar Skogsterissa 1.12.2022. Suurella yleisöllä on mahdollisuus saada esimakua näyttelystä jo tuolloin klo 19–21 ja kuunnella uransa 1960-luvulla aloittanutta rautalankayhtye The Soundsia Bar Skogsterissa

Svengaava 60-luku
2.12.2022–24.9.2023

Museo Skogster, Raatihuoneenkatu 8, Hämeenlinna
ti, to–su 11–17, ke 11–18
Liput 8 / 6 / 0 € Meille käy myös Museokortti!