Iittalan Puulajipuisto etenee: kaupungin ja yhdistysten yhteistyöprojekti sai EU-rahoitusta

Iittalaan on rakenteilla Iittala Arboretum – Iittalan Puulajipuisto Iittalantien ja Puupihantien väliselle alueelle. Arboretum tehdään Iittalaan yhteisöllisenä hankkeena yhteistyössä paikallisten yhdistysten, asukkaiden, koulun ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

Puulajipuistosta tulee kaikkien yhteinen alue, jossa voi käydä kävelemässä ja tutustumassa puulajeihin.

Puulajipuisto on liitetty osaksi Hämeenlinnan kaupungin laatimaa skeittipuiston maisemointisuunnitelmaa ja osana uutta Iittalan ensimmäistä asukaspuistoa. Puulajipuiston perustaminen tukee kaupungin skeittipuistohanketta lisäämällä maisemallista viihtyisyyttä alueella.

”Kun kaupunki alkoi suunnitella skeittipuistoa, paikallisten yhdistysten keskuudessa virisi ajatus yhdistää voimat ja kutsua koko kylän väki mukaan perustamaan omaa puulajipuistoa – ja tämä on lähtenyt täällä tosi hienosti liikkeelle,” kertoo Iittalan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Seija Rantonen.

Yhtenäiskoulun oppilaat tuottavat tietoa puista

Yhdistykset olivat yhteydessä Hämeenlinnan kaupunkirakenteeseen, josta yhteistyölle näytettiin vihreää valoa.

Myös yhteistyö Iittalan yhtenäiskoulun kanssa lähti rivakasti käyntiin, kun yhdistyksestä ehdotettiin voisiko puulajipuistoa kytkeä osaksi opetusta. Jo viime keväänä yhtenäiskoulun oppilaat tutustuivat biologian opetuksessa eri puulajeihin ja alkoivat tuottaa niistä infoa puulajipuistoon.

”Puulajeista onkin tehty tietoiskuja, joita on tarkoitus käyttää QR-koodeihin,” kertoo biologian lehtori Kari Sairanen Iittalan yhtenäiskoulusta.

Työ jatkuu nyt syksyllä ja mahdollisesti oppilaat ovat mukana myös puiden istutuksessa, kun siihen vaiheeseen päästään keväällä 2024.

Miten Puulajipuisto etenee?

Puulajipuistossa on keväällä 2023 on tehty maansiirtotöitä ja valmisteltu istutuspaikkoja ja rakennettu polkuverkosto.

Iittalalaiset on haastettu lahjoittamaan puulajipuistoon oma puulaji, ja tämä kampanja on ollut todella suosittu viime keväästä lähtien. Syyskuun alkuun mennessä puita on lahjoitettu jo lähes 60 kappaletta, yli neljääkymmentä eri puulajia.

”Työt käynnistetään syksyllä istuttamalla kyläläisten toivoma kirsikkapuistikko. Varsinaisen puulajipuiston perustamis- ja istutustyöt käynnistyvät keväällä, kertoo Rantonen.

Nyt saadulla Euroopan Unioinin Leader -rahalla katetaan puulajipuiston istutuskustannukset sekä hankitaan tarvikkeita esimerkiksi kyltityksiin.

Puuntaimien lahjoituksen lisäksi iittalalaiset ovat innostuneet kertomaan omia puihin liittyviä muistojaan Omakotiyhdistyksen Facebook-sivulla.

Levomäki-Kovalevan perhe liittyi mukaan puulajipuiston perustajiin ja osti puistoon sokerivaahteran seuraavin saatetanoin:

”Osallistumme Iittalan puupuistoon ostamalla sokerivaahteran. Vaahterasiirappi on meidänkin perheessä yksi lemppareista ruuanlaitossa ja maustamisessa. Ollaan asuttu Iittalassa vuodesta 2015. Ihastuttiin Iittalan miljööseen. Täällä on hyvä olla, kaikki tärkeimmät palvelut löytyy, koulukin on todella hyvä, ja Iittalan asukkaat mukavia ja auttavaisia. Iittalasta on tullut koti. Pidetään kylästämme hyvää huolta ja kehitetään sitä yhdessä!”

Voit seurata puulajipuiston etenemistä

Iittalan puulajipuiston ahkeroitsijat kuvassa lapioiden kanssa.
Kuvassa vasemmalta Puulajipuiston ahkeroitsijat: Sinikka Haapsamo (Eläkeliitto Kalvolan yhdistys), Seija Rantonen (Iittalan Omakotiyhdistys) Pirita Mäntytörmä (Mannerheimin lastensuojeluliitto Kalvolan yhdistys), Sarita Virtanen (Iittalan kouluvanhemmat), Tiina Pietilä (Kalvolan Katajasiskot ja Olavinpojat), Riitta Aumo (Kalvolan Keihäs).