Iittalan XXV taidekirjakilpailun voittaja valittu

Eliel Aspelin -palkinto Niclas Wariuksen Vanitas-teokselle.

Iittalan XXV Valtakunnallinen Taidekirjapäivä palkitsee vuoden 2021 parhaan taidekirjan Eliel Aspelin -palkinnolla, joka on Harri Koskisen suunnittelema lasiveistos. Voittaja julkistettiin lauantaina 11.6.2022 klo 12 Hämeenlinnan pääkirjastossa. Eliel Aspelin -kilpailun järjestää Hämeenlinnan kaupunginkirjasto. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 35 vuonna 2021 julkaistua teosta.

Vuoden paras taidekirja 2021 on visuaalista nautintoa tarjoava Niclas Wariuksen teos Vanitas

Palkintolautakunta valitsi vuoden taidekirjaksi valokuvataiteilija Niclas Wariuksen meditatiivisen asetelmavalokuvista koostuvan teoksen Vanitas. Kustantamo PARVSin julkaisema voittajateos erottui joukosta pelkästään jo sen kansikuvan perusteella. Sanotaan, että kirjaa ei pitäisi arvostella pelkän kannen perusteella, mutta tässä tapauksessa korkeatasoisuus jatkui kansien sisälläkin, graafikko Anna Mattsonin kädenjäljessä ja Petri Kuokan värierottelussa.

Teoksessa aineellinen kauneus näyttää hyvältä, sitä ei voi kieltää. Kuitenkin jopa kaikkein upeimmissa asetelmissa, jotka Warius luo kuviinsa, huomaa myös epätäydellisyyttä. Repeytynyt tapetti, ruostunut metalli, kuihtunut kukka. Kuvien esineet todistavat, että esteettisessä täydellisyydessä todellakin on särö, joka tuo kauneuteen uuden tason.

Ammattitaitoinen työryhmä on yhdistänyt voimansa julkaistakseen teoksen, joka tuntuu sekä miellyttävältä kädessä että ruokkii katsetta ja mielikuvitusta, ja juhlistaa valokuvataiteilijaa. Teoksessa on myös akateeminen ja ajatuksia herättävä taidehistorioitsija Harri Kalhan analyysi Wariuksen valokuvista.
Vanitas on visuaalisesti ja esteettisesti vangitseva taidekirja, upea kokonaisuus, jonka soisi päätyvän jokaisen kauneutta rakastavan kirjahyllyyn.

Voittajan lisäksi palkittiin kolme teosta kunniamaininnalla

Kirjailija kuvassa – WSOY:n Kirjallisuussäätiön taidekokoelma (WSOY)

Teos esittelee tarkasti taustoittaen, laajasti ja kekseliäästi WSOY:n kirjallisuussäätiön upeaa taidekokoelmaa. Taidekokoelma on erottamaton osa koko WSOY:n historiaa. Se on myös monipuolinen katsaus kotimaisen taiteen historiaan. Kokoelman tarinan kertominen ja teosten esitteleminen laadukkaan kirjan avulla on kulttuuriteko.

ITE Satakunnassa (Maaseudun sivistysliitto)

ITE-taiteesta kertova, syvällisen kartoitustyön tuloksena syntynyt kirja vastaa sekä tiedonjanoon että toimii leppoisassa selailussa. Teoksessa tiivistyy hienolla tavalla se, millaista rikasta ja omintakeista taidetta Suomessa tehdään – ja millaista tärkeää kulttuurityötä maakunnissa tapahtuu.

Ivan Timisiarew – helsinkiläinen valokuvaaja (Helsingin kaupunginmuseo)

Timiriasew oli kenties aikakautensa ahkerin kuvalehtien avustaja sekä innokas kamerakerholainen ja kilpailujen osanottaja. Helsingin kaupunginmuseon julkaisema teos on koukuttava, helposti selailtava, ja mustavalkoinen painotyö on herkullista. Teos paljastaa Helsingin arkea ja juhlaa yli sadan vuoden takaa – ja erityisesti se on nyt ajankohtainen, välittäessään sodan ja poikkeusolojen aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä.

Vuoden 2022 palkintolautakunnassa toimivat kulttuuritoimittaja ja kirjailija Marika Riikonen, kirjoittaja-kuvataiteilija Kirsi Rajapuro sekä valokuvataiteilija Joseph Tully. Sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston informaatikko Ilkka Marjanen.

Lisätietoja:

Ilkka Marjanen, p. 050 5090782 tai ilkka.marjanen@hameenlinna.fi