Itse tehtyjä runokirjoja Voutilan hoivakotiin

Hämeenlinnan kaupungin työllisyyspalveluiden Asiakaspalvelun teemaryhmä valmisti ikäihmisille runoteoksen, johon sisältyy 50 runoa maalauksineen. Jokainen runo on erillinen teos, jossa on maalaus toisella puolella.

Asiakaspalvelun teemaryhmän ohjaaja Saila Hyrkäs kertoo, että projekti sai alkunsa ikäihmisten parissa työskentelevän ystävän vinkistä. Ikäihmiset kaipasivat uusia runoja luettavakseen ja muutenkin oli tarvetta uudenlaisille virikkeille. Hän kertoi toiveesta ryhmällensä ja haaste otettiin vastaan. Ryhmä päätti yrittää eläytyä ikäihmisten rooliin, jotta koko elämänkaaresta voitaisiin kirjoittaa monipuolisesti. Hyrkäs leikkasi yhdestä romaanista sanoja ja lyhyitä lauseita jotka sitten levitti pöydälle. Kukin sai koota mieleisiään yhdistelmiä ja käyttää niitä apuna runojen kirjoittamisessa.

Ryhmä oli jo aiemmin tutustunut joihinkin pouring-maalaamisen tekniikoihin ja kaikki olivat jääneet koukkuun jo ensimmäisellä kerralla. He valitsivat tämän tekniikan maalatakseen taidetta runojen taakse. Osallistujat olivat intoa täynnä ja runot sekä maalaukset tehtiin suurella sydämellä.

Huomioon otettiin myös ajan vaatimukset ja runoteokset laminoitiin, jotta niitä voitaisiin desinfioida käytön välillä.

Taina Kautio Voutilan hoivakodista oli vastaanottamassa teosta. Ryhmä sai häneltä vastalahjaksi ihanan itse tehdyn kiitoskortin.

Tekijät toivovat runojen avaavan muistoja, jotka johtaisivat moniin keskusteluihin. Teokset toimivat myös taidenäyttelynä jos ne ripustetaan seinälle. Tarkoitus on myös, että ne toimisivat ajan mittaan tutuiksi tullessaan muistipelinä; kun asettaa taidepuolen päällimmäiseksi pöydälle voi muistella, mikä runo on taustalla.

Tekijät toivovat teoksesta olevan paljon iloa.

Artikkelikuva: Milla Sipilä käyttää pouring-tekniikkaa maalatessaan.