Katumajärven Idänpään uimarantavedessä havaitut limapallerot todennäköisesti sinimollusia

Hämeenlinnan terveysvalvontaan tuli yhteydenotto 16.8.2023 Hämeenlinnan Katumajärven Idänpään uimarannan uimavedessä havaituista vihreistä limapalleroista. Selvittelyjen perusteella limapallerot ovat todennäköisesti sinimollusia.

Limapalleroiden myrkyllisyydestä ei ole täyttä varmuutta

Varovaisuusperiaatteen vuoksi viranomaispalvelut suosittelee, että limapalleroihin ei koskettaisi. Esimerkiksi lasten ei pidä antaa kosketella eikä kerätä limapalleroita. Idänpäässä havaittu esiintymä on pieni eikä se estä rannan virkistyskäyttöä. Viranomaispalvelut seuraa uimakauden loppuun 31.8.2023 asti viikoittain limapalleroiden määrää Idänpäässä.

Limapalleroita saattaa esiintyä Idänpään uimarannan lisäksi muillakin rannoilla. Idänpäässä havaitut limapallerot olivat suurimmillaan euron kolikon kokoisia. Viranomaispalvelut otti alla olevan kuvan sinimollusiksi luokitelluista limapalleroista Idänpään uimarantavedestä 16.8.2023.

Vihertäviä limapalleroita rantavedessä

Uimaveden tila kannattaa arvioida silmämääräisesti ennen uimista

Vesistöihin saattaa muodostua myös muita esiintymiä. Esimerkkinä ovat keväisin havaitut siitepölykasautumat. Siitepöly tarjoaa otolliset olosuhteet bakteerien lisääntymiselle. Myös muu hajoava biomassa tarjoaa ravinteita ja suojaa bakteereille.

Hämeenlinnan terveysvalvonta suosittelee arvioimaan uimaveden tilaa aina ennen uimista ainakin sinilevän havaitsemiseksi. Samalla on hyvä havainnoida myös muita esiintymiä ja varmuuden vuoksi karttaa tuntemattomia esiintymiä.

Lisätiedot: