Kaupunginjohtajan katsaus 13.11.2020

Hämeenlinnassa odotetaan talven tuloa, suunnitellaan joulun valaistusta ja valmistellaan torille jälleen jääkenttää – jonka uusi paikka puhuttaa kuntalaisia.

Kaupungin valmiusorganisaatio toimii

Hämeenlinnan kaupunki, sen valmiusryhmä ja pandemiajohtoryhmä sekä toimialojen valmiusryhmät kokoontuvat säännöllisesti viikottain. Tilanne on nyt pysynyt melko tasaisena jo joitakin viikkoja, joten tämä kokoustahti on ollut riittävä. Tilannetietoa seuraamme toki koko ajan ja reagoimme nopeasti tarpeen tullen.

Tartuntatapauksia ja niiden johdosta annettuja karanteeneja on onneksemme Hämeenlinnassa ollut kaiken kaikkiaan melko vähän. Ripeät toimet ovat purreet ja jatkotartunnat saati uudet tartunnat eivät ole merkittävästi lisääntyneet.

Kaikkialla kaupungin palveluissa korostamme turvaohjeiden noudattamisen tärkeyttä ja vastuuta omasta käytöksestä.

Kaupungin terveyspalvelut tarjoavat myös lauantaisin klo 8-12 puhelinneuvontaa koronaan liittyen oman terveysaseman puhelinnumerossa. Samalla soitolla voi varata ajan myös näytteenottoon. Näytteenottoon on ollut nyt hyvin aikoja saatavissa ja tulokset tulevat parhaimmillaan päivässä.

Kaupunki jatkaa etätyöskentelyä ja luottamuselinten kokoukset pidetään vuoden loppuun saakka etäkokouksina. Viimeksi urakoimme kaupungin talousarvion 11 tunnin etäkokouksena viime maanantaina.

Alkava kausi-influenssajakso aiheuttaa huolta etenkin kun rokotteiden saatavuudessa on nyt koko maassa ongelmia. Hämeenlinnaan tilatut 19 000 rokotetta on käytetty ja olemme tilanneet ja hankkimassa niitä lisää.

Hämeenlinnalaisperheet arvioivat korona-ajan hyvinvointia

Kesän ja syksyn aikana hämeenlinnalaisten koulujen ensimmäisen ja seitsemännen luokan oppilailta sekä heidän perheiltään on tiedusteltu ajatuksia ja kokemuksia koronapandemiasta ja sen aiheuttamista poikkeusoloista. Kouluterveydenhoitajat teettävät kyselyn kaikkiaan noin 1 200 perheellä lapsen määräaikaistarkastuksen yhteydessä. Tähän mennessä saadut runsaat 900 vastausta kertovat, että korona-aika poisti arjen kiireen ja toi perheisiin lisää yhdessäoloa. Hämeenlinnalaiset perheet arvioivat hyvinvointiaan keskiarvolla 4,2.

Kyselyn tuloksista kerrotaan tarkemmin piakkoin postilaatikkoonne kolahtavassa asukaslehdessä. Siinä on asiaa myös perheiden muista tukipalveluista ja runsaasti muutakin sisältöä.

Suositaan paikallisia yrittäjiä

Joulu lähestyy ja sen myötä jouluun liittyvät hankinnat ja ostokset. Kannustan jokaista hämeenlinnalaista miettimään mitä vaikutuksia valinnoillasi on.

Hämeenlinnan pärjääminen ei ole Jonkun Muun asia, vaan me hämeenlinnalaiset voimme vaikuttaa kotikaupunkimme menestymiseen omilla valinnoillamme, joka päivä.

Käytetään maskeja ja noudatetaan suosituksia

Maskien käytöstä Hämeenlinnan kaupunki on antanut THL:n ja maakunnan covid-ryhmän ohjeiden mukaisen suosituksen. Käytetään siis maskeja julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa ja joukkoliikenteessä ja ylipäätään kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.

Kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä, joita on jokaisessa pitäjässä ja kaupungin keskustassa.

Korostan edelleen itse kunkin vastuuta varotoimenpiteiden noudattamisesta. Ne turvaavat sekä oman että muiden terveyttä:

  • pestään käsiä,
  • yskitään ja aivastetaan hihaan, jos nenäliinaa ei ole,
  • pidetään turvavälit,
  • pysytään sairaana ja vähäisilläkin oireilla kotona,
  • mennään testiin ja
  • pidetään maskeja.
    Pidetään huolta itsestämme ja muista.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja