Kaupunginjohtajan katsaus 18.12.2020 – Altistumisia tapahtuu eniten töissä, kotona ja yksityistilaisuuksissa

Maakuntamme on edelleen, tukevastikin, koronaviruksen leviämisvaiheessa. Maakunnan pandemiaryhmä on antanut suosituksen leviämisvaiheen rajoittamiseen tähtäävistä toimista 17.1.2021 saakka. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on Kanta-Hämeessä rajoittanut kokoontumiset korkeintaan 10 henkilöön sekä jatkanut rajoitusten voimassaoloaikaa 10.1.2021 saakka. Kaupungin valmiusjohtoryhmä ja kaupunginhallitus ovat päätöksillään jatkaneet kaupungin omia rajoituksia aluehallintoviraston päätöstä noudattaen 10.1.2021 saakka.

Sulkulistaa emme valitettavasti voi lyhentää sillä tilanne meillä ja maakunnassa ei osoita parantumisen merkkejä rajoitustoimista huolimatta. Eniten altistumisia näyttää tapahtuvan töissä, kotona ja yksityistilaisuuksissa.

Taaksejääneet viikot ovat olleet sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialamme vilkkaimpia koko vuonna. Kouluissamme on onneksi ollut vain joitain koronatartuntoja, mutta sitä enemmän altistuneita ja tämän johdosta annettuja karanteeneja. Etäkoulu on taasen tullut tutuksi ympäri Hämeenlinnaa. Peruskoulujen joululomat onneksi tuovat helpotusta tilanteeseen ja hengähdyshetken myös opettajakunnallemme.

Torin jääkentästä ja sen auki pitämisestä olemme saaneet palautetta mutta terveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa keskusteltuamme päätimme pitää kentän auki. Emme ole saaneet viestiä, että kentän käyttäjillä olisi tartuntoja tai altistuksia havaittu. Tuomme kuitenkin kentän ympärille tietoa koronan varotoimista ja toivon, toivon oikein kovasti, että perheet todellakin huomioisivat nämä, kentällä ja muualla.

Ymmärrän, että joulu ja siihen liittyvät valmistelut pakottavat monet asioimaan kaupoissa ja kauppakeskuksissa nyt useammin. Muistetaan sielläkin se kanssaihminen, suojataan itsemme ja samalla suojaamme muut. Asioidaan ripeästi, pidetään väliä ja käytetään maskia sekä käsidesiä kaupoissa.

Vuodenvaihteessa varovasti

Kaupungin terveyspalvelut tarjoavat myös lauantaisin klo 8-12 puhelinneuvontaa koronaan liittyen oman terveysaseman puhelinnumerossa. Myös joulunpyhinä 25.-26.12. ja uutena vuotena 2.1. on puhelinpalvelua saatavissa ja näytteitä otetaan. Tarkat ajat kehotan tarkistamaan osoitteesta www.hameenlinna.fi/koronavirus. Vastaanotolle ja näytteenottoon on aikoja saatavissa ja näytteenoton tuloksia on saatu nyt parissa päivässä.

Seuraa siis ajankohtaisinta tiedotustamme kaupungin verkkopalvelusta. Jaamme tietoa myös sosiaalisen median kanavillamme.

Suojellaan riskiryhmiä

Odotamme koronarokotusten alkamista alkuvuodesta. Sosiaali- ja terveydenhoidon henkilökunta sekä riskiryhmät rokotetaan ensin. Jaksetaan suojella riskiryhmiämme edelleen vaikka rokote näköpiirissämme onkin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on tuonut esiin huolensa henkilöstön jaksamisesta tilanteen vain pitkittyessä ja leviämisvaiheen jatkuessa. Ei varmastikaan asianomaista henkilöstöämme lohduta, että hyvin moni kunta ja kaupunki Suomessa on samassa tilanteessa. Henkilöstö väsyy, venyy ja sairastuu itse. Ja sama kierros uudestaan ja uudestaan – liian monta kertaa jo. Kiitoksena koko henkilöstölle esitämme ensi vuoden aikana pidettävää palkallista vapaapäivää.

Käytetään maskeja ja noudatetaan suosituksia

Maskien käytöstä Hämeenlinnan kaupunki on antanut THL:n ja maakunnan pandemiaryhmän ohjeiden mukaisen suosituksen. Kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä, joita on jokaisessa pitäjässä ja kaupungin keskustassa.

Hyvät hämeenlinnalaiset, vetoan teihin. Noudatetaan koko kaupungin voimin näitä hyvin yksinkertaisia varotoimia ja mennään yhdessä kohti toipumista:

  • pestään käsiä, usein ja huolellisesti,
  • yskitään ja aivastetaan hihaan, jos nenäliinaa ei ole,
  • pidetään turvavälit, noudatetaan kokoontumisrajoituksia,
  • pysytään sairaana ja vähäisilläkin oireilla kotona,
  • mennään aina testiin, pienistäkin oireista,
  • pidetään ahkerasti maskeja ja
  • vähennetään sosiaaliset kontaktit minimiin.

Hyvät hämeenlinnalaiset: Rauhallista joulua 2020 ja hyvää uutta vuotta 2021. Toivottavasti siitä tulee vuosi, jona maailma voitti koronan.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja