Kaupunginjohtajan katsaus 19.1.2021

Kaupunkimme ja maakuntamme on edelleen koronaviruksen leviämisvaiheessa. Lisähuolta aiheuttavat nyt maahamme jo levinneet virusvariantit, jotka ovat huomattavasti tarttuvampia kuin aiempi viruskanta. Hämeessäkin näitä on jo todettu.

Maakunnan pandemiaryhmä antoi 18.1.2021 uuden suosituksen leviämisvaiheen rajoittamiseen tähtäävistä toimista. Toimet ovat voimassa 15.2.2021 saakka. STM:n mukaan Suomessakin leviävät koronavirusvariantit aiheuttavat merkittävän uhan kansanterveydelle. Kanta-Häme on epidemian leviämisvaiheessa, ja ministeriön
ohjauksen mukaisesti tulee ottaa käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimet täysimääräisesti käyttöön.

Aihetta juhlaan pandemian keskellä

Maakunnan pandemiaryhmän suositusta ja ministeriön ohjausta noudattaen Hämeenlinnan kaupungin valmiusryhmä päätti kaupungin toimintaan liittyvistä rajoituksista ylimääräisessä kokouksessaan kaupungin syntymäpäivän aamuna 19.1.2021.

Kaupungin 382. syntymäpäivää vietettiin tulossa olevia kiristyviä rajoituksia valmisteltaessa. Juhlan aihettakin silti oli. Kaupungin syntymäpäivänä perinteisesti jaetut kulttuuri- ja liikuntapalkinnot jaettiin Raatihuoneella ja koronan vuoksi perinteisesti Verkatehtaalla kakkukahvien merkeissä järjestetty tilaisuus pidettiin nyt rajoituksia noudattaen Raatihuoneella. Tilaisuus striimattiin kaupungin verkkosivujen kautta ja se tulee myös tallenteena katsottavaksi.

Kaupungin liikuntapalkinto myönnettiin Hämeenlinnan seudun kuntorasteille, kulttuuripalkinto Hämeenlinna teatterikerholle ja kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto tutoropettajatoiminnasta Jari Harviolle ja Mika Mäkelälle. Hämeenlinna-Seura jakoi vuoden kotiseututekopalkinnon Hanssin Jukan perinneyhdistykselle. Lämpimät onnittelut teille kaikille. On hienoa, että pandemian ja sen aiheuttamien rajoitustenkin keskellä kaupunkiyhteisö elää ja harrastaa ja kaupungin henkilöstö työskentelee kehittäjänmielellä.

Rajoitukset jatkuvat ja kiristyvät uudestaan

Sulkulistaa emme siis edelleenkään voi lyhentää. Jo hetken toiminut lasten ja nuorten harrastustoiminta joudutaan keskeyttämään uudelleen suosituksia noudattaen. Joudumme sulkemaan museot ja nuorisotilat, kirjastoissa toimii vain lainaus ja palautus, kirjastoautot kulkevat mutta asioimassa voi yhtä aikaa olla korkeintaan 3 henkilöä.

Koulujen maskisuositus laajeni jo aiemmin koskemaan myös 6-luokkalaisia ja koulujen liikuntatilat ovat nyt vain koululiikunnan käytössä. ARXin ja kuvataidekoulun osalta jatketaan sitä toimintaa, mikä voidaan ulkona toteuttaa.

Ulkotiloissa tapahtuvaa toimintaa sen sijaan jatketaan, kuitenkin rajoituksia sielläkin noudattaen ja kaupunki haluaa omilla toimillaan sitä myös edistää. Nuotiopaikoille tuodaan puita, avannot, ladut ja reitit pidetään kunnossa. Jääkenttiäkin on voitu jo jäädyttää torin kentän kapasiteettia täydentämään ja toivottavasti sää nyt meitä suosisi, että ulkoliikunta näissä merkeissä onnistuisi.

Testausmäärät pudonneet

Joulun ja uudenvuoden juhlapyhien jälkeen viruksen testausmäärät ovat olleet huolestuttavasti laskussa. Testeissä käy tällä hetkellä vain 2/3 siitä mitä käytiin ennen joulua. Tämän vuoksi meillä ei ole tällä hetkellä tarkkaa kuvaa kaupunkimme tilanteesta. Kannustankin kaikkia, vaikkakin kuinka lievillä oireilla hakeutumaan testiin. Pandemiavastaanotolle ja testaukseen on hyvin aikoja saatavissa. Vastaanotolle ja testiin hakeudutaan oman terveysaseman kautta.

Ajankohtaisinta tiedotustamme kaupungin koronatilanteesta ja rajoituksista voi seurata kaupungin verkkopalvelusta osoitteesta www.hameenlinna.fi/koronavirus. Jaamme tietoa myös sosiaalisen median kanavillamme.

Rokotukset käynnistyneet

Koronarokotukset ovat jo alkaneet Hämeenlinnassakin. Sosiaali- ja terveydenhoidon henkilökunta, hoivakotien asiakkaamme sekä viruksen riskiryhmät ovat rokotusvuorossa ensin, suuri yleisö joutuu vielä rokotusta odottamaan. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää noudattaa jo moneen kertaan toistettuja varotoimenpiteitä. Jaksetaan yhdessä vielä.

Käytetään maskeja ja noudatetaan suosituksia

Maskien käytöstä Hämeenlinnan kaupunki on antanut THL:n ja maakunnan pandemiaryhmän ohjeiden mukaisen suosituksen ja lasten ja nuorten osalta se koskee nyt myös koululaisia kuudesluokkalaisista lähtien. Kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä.

Hyvät hämeenlinnalaiset, vetoan teihin. Noudatetaan varotoimia koko kaupungin voimin:

  • pestään käsiä, usein ja huolellisesti,
  • yskitään ja aivastetaan hihaan, jos nenäliinaa ei ole,
  • pidetään turvavälit, noudatetaan kokoontumisrajoituksia,
  • pysytään sairaana ja vähäisilläkin oireilla kotona,
  • mennään aina testiin, hyvin pienistäkin oireista,
  • pidetään ahkerasti maskeja ja
  • vähennetään sosiaaliset kontaktit aivan minimiin.

Hyvää alkanutta vuotta ja jaksamista meille kaikille.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja