Kaupunginjohtajan katsaus 2.3.2021

Valtioneuvoston päätöksellä Suomi on siirtynyt pandemian rajoittamisen osalta tasolle 2, joka tarkoittaa rajoitustoimenpiteiden kiristymistä kolmeksi viikoksi maaliskuun aikana. Maailmalla puhutaan lockdownista, meillä sulusta.

Hallituksen sanoin olemme nyt loppukirissä matkalla, joka on ollut todella pitkä ja aivan liian monet ovat sillä matkalla uupuneet. Meidän jokaisen on otettava viimeistään nyt omasta käytöksestämme vastuu ja tehtävä omaehtoisesti kaikki mahdollinen, jotta tässä loppukirissä onnistutaan. Onko meillä muuta mahdollisuuttakaan?

68 000 palan palapeli rakennetaan uudestaan joka päivä

Koronarokotukset alkoivat Hämeenlinnassa helmikuun alussa. Kuntien tehtävänä on hoitaa rokottaminen ja siihen liittyvä iso määrä käytännön järjestelyjä, joista vain pieni osa näkyy yleisölle. Rokotteita kunnat ja kaupungin saavat erissä pikkuhiljaa ja vähemmän mitä ennakoitiin.

Koronarokotteiden kanssa eletään siis ”kädestä suuhun” ja kaikki jaetaan mitä saadaan. Hämeenlinnan koronarokotuksia suunnittelevat terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat kokoamaan joka päivä 68 000 palan palapelin uudelleen ja uudelleen. Rokotteita tulee edelleen hyvin rajallinen määrä ja suunnitelmia ei voi kovin montaa päivää pidemmälle tehdä. Yhteistyö eri toimijoiden kanssa on hioutunut saumattomaksi ja niinpä tieto rokote-erän saannista realisoituu vapaina koronarokotusaikoina minuuteissa.  

Verkatehdas on osoittautunut toimivaksi paikaksi väestörokotuksille. Terveydenhuollon henkilökunta on voinut keskittyä omaan tekemiseensä ja tapahtuma-alan ammattilaiset sen mahdollistamiseen. Verkatehdas tekee nyt ihan jotain muuta mitä normaalisti ja samalla juuri sitä mitä se parhaiten osaa. Miten voisimme tulevaisuudessakin käyttää tilojamme näin laajalla skaalalla ja moniin eri tarkoituksiin –  ei vain silloin kun pakko sanelee tekemisemme?

Mitä voi tehdä kun mitään ei voi tehdä, eikä minnekään mennä

Valtionneuvoston periaatepäätöksen mukaisesti liikuntapaikat ja  harrastustilat pysyvät suljettuina tällä tietoa 28.3.2021 saakka. Poikkeuksena ovat 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat, joiden harrastustoiminta voi jatkua varotoimia ja ohjeita noudattaen. Samoin aikuisten kilpa- ja huippu-urheilun mahdollisuudet turvataan.

Hämeenlinna on onneksi iso ja laaja kaupunki ja edelleen täynnä mahdollisuuksia liikkua ja nauttia kevään etenemisestä turvallisesti. Lääniä riittää ja reittejä liikkua turvaohjeita noudattaen koko kaupungin alueella satoja kilometrejä. Nuotiopaikoille tuodaan puita, avannot, jääkentät ja ladut pidetään kunnossa niin kauan kuin sää sen sallii.

Verkko on täynnä monenlaista sisältöä, jota taakse jääneen vuoden mittaan sinne on tuotettu ja tuotetaan edelleen.

Mistä tietoa?

Kanta-Hämeen koronarokotussivu löytyy osoitteesta www.koronarokotuksetkantahame.fi. Sieltä löydät kunnittain ja rokotusryhmittäin sähköisen rokotusajanvarauksen. Kehotankin kaikkia, joilla mahdollisuus on, joko itse tai omaisen avustamana käyttämään verkon rokotussivustoa.
 
Puhelinajanvarauksen numero rokotuksiin Hämeenlinnassa on 03 621 9893. Puhelinajanvaraus ei tällä hetkellä ole auki, sillä ruuhkautuneita puheluita puretaan takaisinsoittona sitä mukaan, kun rokotetta saadaan.

Ajankohtaisinta tiedotustamme kaupungin koronatilanteesta ja rajoituksista voi seurata kaupungin verkkopalvelusta osoitteesta www.hameenlinna.fi/koronavirus. Olemme koonneet sivulle www.hameenlinna.fi/apu  tietoa apua tarjoavista tahoista, jos pitkittynyt koronatilanne alkaa liikaa ahdistaa. Älä jää huolinesi yksin.

Ollaan ihmisiä toisillemme

Hyvät hämeenlinnalaiset. Ymmärrän, että hätä saada rokotus on suuri mutta toivon samalla, että ymmärrystä suotaisiin ja hetken harkintaa käytettäisiin silloin, kun palautetta rokotuksista ammattilaisillemme annetaan.

Suomen hallitus puhui viime viikon tiedotustilaisuudessaan pienestä valosta tunnelin päässä. Sitä valoa kohden meidän on nyt kaikkien ponnisteltava, yhdessä ja erikseen. Noudatetaan rajoitustoimenpiteitä, jotka taakse jääneen vuoden aikana ovat tulleet jo tutuiksi. Ollaan ihmisiksi toisillemme ja rakennetaan tätä palapeliä yhdessä.

Hyvää alkanutta kevättä 2021 ja jaksamista meille kaikille.  

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja