Kaupunginjohtajan katsaus 26.8.2020

Kaunista loppukesää hyvät hämeenlinnalaiset. Syksy tekee tuloaan, päivät lyhenevät ja kylmenevät viikko viikolta.

Viimeiset puoli vuotta ovat olleet ikimuistoista aikaa meille kaikille. Maaliskuussa valtioneuvosto otti maassamme käyttöön valmiuslain toimivaltuudet. Valmiuslain tarkoituksena on suojata väestöä poikkeusoloissa ja varmistaa pandemiatilanteessa terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys. Valmiuslaki oli voimassa kolme kuukautta, 17.3.-16.6.2020.

Tuona aikana saimme koronavirusepidemian haltuun, terveydenhuoltomme kapasiteetti riitti ja tartuntojen määrä sekä sairaalahoidon tarve pysyi hallinnassa.

Kesäkuussa höllennettiin rajoituksia ja suosituksia, joka suurelta osin toimi hyvin. Kansainvälisesti tautitilanne paheni ja tartuntojen määrä lähti hienoiseen nousuun myös Suomessa erityisesti ulkomaanmatkailun seurauksena. Tilanne ja tapausten määrä meillä Hämeenlinnassa on kuitenkin hyvin hallinnassa ja sairaalahoitoa tarvitsevia ei ole yhtään.

Hämeenlinnan kaupunki seuraa tilanteen kehittymistä ja valtionhallinnon ohjeistuksia aktiivisesti ja reagoi nopeasti. Kaupungin toiminnot pyörivät ja palvelut pelaavat normaalisti. Koulut ovat alkaneet, päivähoito toimii samoin ikäihmisten ja terveydenhuollon palvelut. Kaupunkimme tarjoaa aktiivisesti työllisyyteen liittyviä palveluita ja yritysten ja yrittäjien apu löytyy elinkeinoyhtiöstämme Linnan Kehityksestä.

Maskien käytöstä on annettu suositukset ja kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä. Lisätietoa löytyy kaupunkimme verkkosivuilta.

Kiitän hämeenlinnalaisia ja kaupungin henkilöstöä panoksestanne ja sitoutumisestanne pandemian hallintaan saamiseksi. Tilanne ei kuitenkaan ole vielä ohi vaikka meillä vielä rauhallista onkin. Edelleen on tärkeää noudattaa turvaohjeita: käsihygieniaa, turvavälejä, oikeaa yskimis- ja aivastamistekniikkaa, testauksia ja sairaana kotona pysymistä sekä kasvomaskien oikeaa käyttöä.

Turvallista ja tervettä syksyä toivottaen. Me päätämme miten tässä käy.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja