Kaupunginjohtajan katsaus 29.9.2020

Syksy on täällä ja kaunis syksy onkin. Koronatilanne sen sijaan ei meitä kauniilla luvuilla helli. Tilanne on Suomessa ja Kanta-Hämeessäkin nopeasti huononemassa.

Viimeiset puoli vuotta ovat olleet ikimuistoista aikaa meille kaikille. Saimme koronavirusepidemian haltuun, terveydenhuoltomme kapasiteetti riitti ja tartuntojen määrä sekä sairaalahoidon tarve pysyi hallinnassa. Tämä vaati kuitenkin tiukkoja rajoituksia ja valmiuslainkin käyttöönoton kolmeksi kuukaudeksi.

Sitten tuli kesä. Taisimme ottaa koronasta ”lomaa” ja varotoimenpiteet unohtuivat. Seuraus oli, että tilanne on taas huononemassa ja Hämeenlinnassakin on tällä hetkellä noin 300 henkilöä karanteenissa.

Hämeenlinnan kaupunki, sen valmiusryhmä ja pandemiajohtoryhmä sekä toimialat seuraavat tilanteen kehittymistä ja valtionhallinnon ohjeistuksia aktiivisesti ja reagoivat nopeasti.

Kaupungin toiminnot pyörivät ja palvelut pelaavat. Koulujen syyslukukausi on hyvässä vauhdissa, päivähoito toimii samoin ikäihmisten ja terveydenhuollon palvelut. Kaupunkimme tarjoaa aktiivisesti työllisyyteen liittyviä palveluita ja yritysten ja yrittäjien apu löytyy elinkeinoyhtiöstämme Linnan Kehityksestä. Etätyötä suositellaan missä se vain on mahdollista.

Maskien käytöstä Hämeenlinnan kaupunki on antanut THL:n ja maakunnan pandemiaryhmän ohjeiden mukaisen suosituksen, että maskeja käytettäisiin julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä, joita on jokaisessa pitäjässä ja keskustassa.

En voi tarpeeksi korostaa kuinka tärkeää nyt olisi itse kunkin noudattaa näitä hyvin yksinkertaisia varotoimenpiteitä:

  • pestään käsiä,
  • yskitään ja aivastetaan hihaan, jos nenäliinaa ei ole,
  • pidetään turvavälit,
  • pysytään sairaana kotona,
  • mennään testiin ja
  • pidetään maskeja.

Olen aivan varma, että me pystymme torjumaan koronan. Se on meistä itsestämme kiinni.

Turvallista ja tervettä syksyn jatkoa toivottaen.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja