Kaupunginjohtajan katsaus 3.12.2020 – On meistä itsestämme kiinni mihin suuntaan koronavaaka kallistuu

Maakuntamme on siirtynyt koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Maakunnan pandemiaryhmä on antanut suosituksen leviämisvaiheen rajoittamiseen tähtäävistä toimista ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto on Kanta-Hämeessä rajoittanut kokoontumiset korkeintaan 10 henkilöön. Kaupungin valmiusjohtoryhmä ja kaupunginhallitus teki Hämeenlinnan kaupungin toimintaa ja palveluita koskevat rajoituspäätökset tiistaina 1.12.2020.

Valmiusjohtoryhmän ja kaupunginhallituksen päätökset koskevat meillä erityisen raskaasti sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialan palveluita. Näillä pyrimme siihen, että voimme myös kaupungin toimilla rajoittaa viruksen leviämistä tilanteissa, joissa isompi joukko ihmisiä voisi olla samassa tilassa koolla pidempään. Sulkulista on pitkä ja kevään synkimmät hetket tulevat varmasti monelle tässä tilanteessa mieleen. Pimeä vuodenaikakaan ei anna armoa – ja joulukin on tulossa.

Muistutan kuitenkin, että kaupungin peruspalvelut toimivat edelleen ja kaikkialla kaupungin palveluissa korostamme turvaohjeiden noudattamisen tärkeyttä ja vastuuta omasta käytöksestä. Myös jouluostoksilla kauppakeskuksissa ja liikkeissä pyydän ja vetoan muistamaan turvaohjeet. Kaupunginhallitus rajasi aluehallintoviraston päätökseen pohjautuen kauppakeskusten yleiset tilat pois käytöstä liikuntarajoitteiset kuitenkin huomioiden.

Kirjastossa voi asiointiaikana käydä lainaamassa ja palauttamassa aineistoa vaikkakin muut kirjastotilat on nyt suljettu. Palvelupisteet ovat auki ja niissä jaetaan vähävaraisille maskeja edelleen. Vaikka uimahallit ja sisäliikuntatilat ovat kiinni, voi ja kannattaa ulkona liikkua, turvavälein – ei anneta säälle ja pimeydelle periksi.

Kaupungin terveyspalvelut tarjoavat myös lauantaisin klo 8-12 puhelinneuvontaa koronaan liittyen oman terveysaseman puhelinnumerossa. Vastaanotolle ja näytteenottoon on aikoja saatavissa ja näytteenoton tuloksia on saatu runsaassa päivässä. Kausiflunssarokotuksiakin varten olemme saaneet lisärokotuspäiviä riskiryhmille. Uutiset koronarokotteesta ja sen saamisesta Suomessa käyttöön alkuvuodesta 2021 vahvistavat uskoamme, että tästä kyllä selvitään.

Laaja etätyösuositus on voimassa ja poliittiset toimielimet pitävät kokouksensa toistaiseksi etäkokouksina.

Ajankohtaiset tiedot koronatilanteesta löytyvät verkkopalvelustamme osoitteesta www.hameenlinna.fi/koronavirus. Jaamme tietoa myös sosiaalisen median kanavillamme.

Maakunta suosittaa – kaupunki päättää

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä antaa terveydenhuollon näkökulmasta koronaan ja sen torjumiseen liittyviä suosituksia sekä pitää yllä maakunnan tilannekuvaa. Maakunnan ryhmän suositusten pohjalta Hämeenlinnan kaupungin valmiusjohtoryhmä päättää kaupungin toimintaan ja palveluihin tulevista linjauksista ja rajoituksista.

Hämeenlinnan kaupungin koronatilannekuvaa muodostetaan toimialojen valmiusryhmien ja pandemiajohtoryhmän tilannekuvan pohjalta. Toimialojen valmiusryhmät, erityisesti sivistyksen ja hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialat seuraavat oman palvelualueensa tilannetta jatkuvasti ja suunnittelevat ja linjaavat sen pohjalta omaa toimintaansa ja varautumista. Kaupungin pandemiajohtoryhmä koostuu terveydenhuollon ammattilaisista, henkilöstön ja viestinnän edustajista ja se tarkastelee kaupungin tilannetta perusterveydenhuollon ja kaupungin terveyspalvelujen kestävyyden näkökulmasta.

Erityistä huomiota olemme kiinnittäneet kykyymme reagoida muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu joka maanantaiaamu tilannekatsaukseen ja on tarvittaessa kutsuttavissa koolle noin tunnin sisällä. Valmiusjohtoryhmänä toimii kaupungin johtoryhmä lisättynä terveysjohtajalla, liiketoimintajohtajalla ja hallintopalvelujen hallintopäälliköllä. Kaupunginhallitus päätti 9.10. kokouksessaan, että myös se voi kokoontua nopealla aikataululla, tarvittaessa 6 tunnin kuluttua koollekutsumisesta.

Kaupunginhallitus toimii tartuntatautilain mukaisena kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavana toimielimenä. Se voi esimerkiksi päättää kaupungin sote-yksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Aluehallintovirasto (AVI) tekee nämä päätökset silloin kun ne koskettavat useita kuntia viraston alueella, kuten se 30.11. teki antaessaan määräyksen kokoontumisrajoituksista maakuntamme alueella.

Suojellaan riskiryhmiä

Aiemmin syksyllä näytti jo hetken siltä, että korona oli onnistunut kiemurtelemaan ikäihmistemme hoiva- ja hoitokoteihin. Ripeät toimenpiteet kuten toistuvat testaukset, karanteenit ja muut varotoimet kuitenkin purivat ja tällä hetkellä ikäihmisten palveluissa on rauhallinen tilanne. Tämäkin todistaa ja korostaa turvaohjeiden noudattamisen välttämättömyyttä. Lähtökohtamme on, että hoivassamme ja hoidossamme olevat asiakkaamme ovat turvassa ja pysyvät terveinä.

Tilanteen kääntöpuolena on nähtävissä henkilöstömme lisääntyvä kuormitus. Henkilöstömme on ollut kovilla jo pitkään ja senkin vuoksi toivon, että tästä selvittäisiin mahdollisimman nopeasti – ohjeita ja varotoimenpiteitä noudattamalla.

Käytetään maskeja ja noudatetaan suosituksia

Maskien käytöstä Hämeenlinnan kaupunki on antanut THL:n ja maakunnan pandemiaryhmän ohjeiden mukaisen suosituksen. Kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä, joita on jokaisessa pitäjässä ja kaupungin keskustassa.

Kertaan ja korostan taas näiden hyvin yksinkertaisten varotoimien tärkeyttä:

  • pestään käsiä, usein ja huolellisesti,
  • yskitään ja aivastetaan hihaan, jos nenäliinaa ei ole,
  • pidetään turvavälit, noudatetaan kokoontumisrajoituksia,
  • pysytään sairaana ja vähäisilläkin oireilla kotona,
  • mennään aina testiin, pienistäkin oireista ja
  • pidetään ahkerasti maskeja.

Hyvää joulunalusaikaa sekä tulevaa Suomen 103. itsenäisyyspäivää. Kuudesluokkalaistemme itsenäisyyspäiväjuhla järjestetään tänä vuonna 4.12. ja etänä, mutta aivan yhtä juhlallisesti ja maamme itsenäisyydestä kiitollisena kuin aiempinakin vuosina.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja