Kaupunginjohtajan katsaus 21.10.2020

Syysloman jälkeisellä viikolla heräsimme täällä Hämeenlinnassa kevyen ensilumen peittämään maisemaan. Talvi tekee tuloaan ja siihen varaudumme kukin arjessamme paraikaa. Maakuntamme ja kaupunkimme koronatilanne kolkuttelee jo leviämisvaiheen porteilla ja siksi en voi tarpeeksi korostaa kuinka tärkeää nyt on varautua ja noudattaa annettuja turvaohjeita – sekä itsemme että muiden ihmisten vuoksi.

Kaupungin valmiusorganisaatio reagoi nopeasti

Hämeenlinnan kaupunki, sen valmiusryhmä ja pandemiajohtoryhmä sekä toimialojen valmiusryhmät seuraavat tilanteen kehittymistä jatkuvasti. Kaupungilla on edustajat terveydenhuollon näkökulmasta tilannetta seuraavassa maakunnallisessa covid-ryhmässä ja yhteistyö sen kanssa on tiivistä ja reagointi nopeaa. Hämeenlinnan kaupungin toiminnasta ja toiminnan tai palvelujen muutoksista päättää Hämeenlinnan kaupunki ja sen valmiusorganisaatio. Kaupunki viestii ja tiedottaa toiminnastaan, palveluistaan ja niissä tapahtuvista muutoksista viestintäkanavillaan ja median kautta.

Kaupungin toimialojen valmiusryhmät, nyt erityisesti sivistyksen ja hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialat seuraavat oman palvelualueensa tilannetta jatkuvasti ja suunnittelevat ja linjaavat sen pohjalta omaa toimintaansa ja varautumista mahdolliseen koronan leviämisvaiheeseen.

Kaupungin pandemiajohtoryhmä koostuu terveydenhuollon ammattilaisista, henkilöstön ja viestinnän edustajista ja se tarkastelee kaupungin tilannetta nimenomaan terveydenhuollon ja kaupungin terveyspalvelujen näkökulmasta. Molemmat ryhmät tuovat asioita kaupungin valmiusjohtoryhmään, joka pitää yllä kaupungin tilannekuvaa ja antaa suosituksia ja linjauksia kaupungin toiminnasta ja palveluista.

Erityistä huomiota olemme kiinnittäneet kykyymme reagoida muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Kaupungin valmiusjohtoryhmä kokoontuu joka maanantaiaamu tilannekatsaukseen ja on tarvittaessa kutsuttavissa koolle noin tunnin sisällä. Valmiusjohtoryhmänä toimii kaupungin johtoryhmä lisättynä terveysjohtajalla ja hallintopalvelujen hallintopäälliköllä. Kaupunginhallitus päätti 9.10. kokouksessaan varautua kaupunkimme kiristyvään koronatilanteeseen siten, että myös se voi kokoontua nopealla aikataululla, tarvittaessa 6 tunnin kuluttua koollekutsumisesta.

Kaupunginhallitus myös toimii tartuntatautilain mukaisena kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaavana toimielimenä. Se voi esimerkiksi päättää kaupungin sote-yksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Aluehallintovirasto (AVI) tekee nämä päätökset silloin kun ne koskettavat useita kuntia viraston alueella.

Kaupunki toimii ja palvelut pelaavat

Koulujen syyslukukausi on hyvässä vauhdissa, päivähoito toimii samoin ikäihmisten ja terveydenhuollon palvelut. Kirjastot ja museot ovat avoinna, samoin liikunta- ja harrastustilat siltä osin kuin suositukset sallivat. Kaikkialla korostamme turvaohjeiden noudattamisen tärkeyttä ja vastuuta omasta käytöksestä.

Kaupungin terveyspalvelut tarjoavat nyt myös lauantaisin klo 8-12 puhelinneuvontaa koronaan liittyen oman terveysaseman puhelinnumerossa. Samalla soitolla voi varata ajan myös näytteenottoon.

Etätyötä ja etäkokouksia suositellaan missä se vain on mahdollista. Kaupungin valmiusryhmä suosittaa myös poliittisille toimielimille etäkokouksia toistaiseksi.

Suojellaan riskiryhmiä

Ikäväksemme olemme nyt syksyllä joutuneet tilanteeseen, jossa korona on päässyt sisään myös ikäihmistemme palvelujen ovista. Yksittäisistä tartunnoista on aiheutunut kymmeniä ja kymmeniä altistuksia ja edelleen karanteeneja. Nämä toimenpiteet näyttävät kuitenkin purevan ja esimerkiksi Voutilakeskuksen osalta saimme alkuviikosta hyviä uutisia: ei yhtään jatkotartuntaa. Tämä todistaa ja korostaa turvaohjeiden noudattamisen välttämättömyyttä ja kuvaa sote-palveluidemme herkkää ja nopeaa reagointia tilanteeseen.

Lähtökohtamme on, että hoivassamme ja hoidossamme olevat asiakkaamme ovat turvassa ja pysyvät terveinä. Tilanteen kääntöpuolena on nähtävissä sote-henkilöstömme lisääntyvä kuormitus, johon lisäkierrettä tuo alkava kausiflunssajakso. Suositusten noudattaminen turvaa myös hoitohenkilöstömme turvallisuuden ja terveyden ja sitä kautta varmistetaan henkilöstömme riittävyys tilanteen mahdollisesti pahentuessa.

Käytetään maskeja ja noudatetaan suosituksia

Maskien käytöstä Hämeenlinnan kaupunki on antanut THL:n ja maakunnan covid-ryhmän ohjeiden mukaisen suosituksen. Käytetään siis maskeja julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa ja joukkoliikenteessä ja ylipäätään kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.

Kaupunki on järjestänyt maskien jakelun vähävaraisille, haavoittuvassa asemassa oleville ja omaishoitajille kaupungin palvelupisteissä, joita on jokaisessa pitäjässä ja kaupungin keskustassa.

En voi tarpeeksi korostaa kuinka tärkeää nyt olisi itse kunkin noudattaa näitä hyvin yksinkertaisia varotoimenpiteitä:

  • pestään käsiä,
  • yskitään ja aivastetaan hihaan, jos nenäliinaa ei ole,
  • pidetään turvavälit,
  • pysytään sairaana ja vähäisilläkin oireilla kotona,
  • mennään testiin ja
  • pidetään maskeja.

Olen varma, että me pystymme torjumaan koronan. Se on meistä itsestämme kiinni nyt.

Turvallista ja tervettä syksyn jatkoa toivottaen

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja