Kaupungintalo muutti Wetterille

Palvelupiste Kastelli palvelee talon katutasossa.

Kaupungintalo muutti lokakuun loppupuolella Raatihuoneenkadulta Wetterille. Vanhalta kaupungintalolla tavaransa pakkasi noin 100 kaupungin työntekijää. Muuttolaatikoita varattiin lähes tuhat.

”Muutto sujui hyvin, vaikka aikaa meni suunniteltua enemmän ja viimeisiä viilauksia tehdään vielä. Työntekijöiden kommentit ovat olleet erittäin positiivisia, uusiin tiloihin ollaan enemmän kuin tyytyväisiä”, kertoo kaupungin hallintopäällikkö Niina Kuusela.

Wetterin kolme alinta kerrosta on jatkossa Hämeenlinnan kaupungin käytössä. Katutasosta löytyy palvelupiste Kastelli, ylemmistä kerroksista kaupunginjohto ja -hallinto sekä kaupunkirakenne.

Kaupunkilaisten arjessa näkyy eniten palvelupiste Kastellin muutto. Sen palveluja käyttää vuosittain 30 000 hämeenlinnalaista.
”Olemme tyytyväisiä, kun palvelemme nyt asiakkaita kaupungintalolla ja sijaintimme on saman katon alla kuin kaupungin monet muut yksiköt”, sanoo Kastellin asiakaspalvelupäällikkö Sari Hautamäki.

Tilaa tarvittiin puolet vähemmän

Kuusela uskoo, että ihmisten suhtautuminen toimistolla tehtävään työhön on muuttunut koronan aikana. ”Etätyö on muuttunut osaksi työskentelyn arkea. Sitä myötä toimiston rooli on muuttunut: työpaikalle tultaessa ei haluta vetää oman työhuoneen ovea kiinni, vaan työpaikalta kaivataan sosiaalisuutta”, Kuusela sanoo.

Vanha kaupungintalo on täynnä pieniä huoneita ja pitkiä käytäviä. Wetterillä tilat ovat avarat ja aukeat. Neliöitä on noin puolet vähemmän kuin vanhalla kaupungintalolla.

Asiakirjoja käytiin läpi puolitoista vuotta

Yksi suurimmista ponnistuksista oli vanhan kaupungintalon arkistojen ja varastojen läpikäyminen. Asiakirjoja siirretään kaupunginarkistolle satoja hyllymetrejä, mutta myös hävitettävää on kertynyt. ”Puolitoista vuotta sitten alettiin käydä papereita ja asiakirjoja läpi”, Kuusela kertoo.

Kaupungintalon kyltti ja vaakuna siirrettiin Wetterille hyvissä ajoin. Muutenkin muutossa on pyritty hyödyntämään jo olemassa olevaa. Kalusteet tuotiin Raatihuoneenkadulta. Esimerkiksi uusia työpöytiä oli tarpeen hankkia vain muutamia.

Vanha kaupungintalo myynnissä -huikeat näkymät torille ja kirkolle

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo uskoo, ettei uusi osoite muuta kaupungintalon merkitystä kaupunkilaisille. ”Myös Wetterillä on tärkeä historiallinen merkitys Hämeenlinnalle. Se on myös sijainniltaan erinomainen”, Isosuo sanoo.

Hämeenlinnan vanha kaupungintalo on kiinteistöyhtiö, joka koostuu neljästä rakennuksesta. Kaupungintalon torinpuoleinen osa oli aikoinaan säästöpankin pääkonttori. 1990-luvun pankkikriisin jälkeen se siirtyi Leonia-rahoitukselle, jolta kaupunki talon vuokrasi. Myöhemmin kaupunki osti talon.

Isosuo kertoo, että kaupungintalon sijainnista käytiin pitkään keskustelua ennen kuin Wetteri lyötiin lukkoon. Puheissa olivat Lyseon koulun rakennus, vanha keskuskoulu, aluehallintoviraston tilat ja Hämeensaaren Areena. Myös ykköskorttelia pohdittiin, mutta sen kaavoituksen eteneminen oli vielä kesken.

”Myös vanhan kaupungintalon peruskorjaus oli yhtenä vaihtoehtona. Siitä luovuttiin aikataulu- ja kustannussyistä”, Isosuo kertoo.

Nyt kaupungintalo on myynnissä. Isosuo näkee rakennuksessa paljon mahdollisuuksia. Kaupungintalossa on ollut aiemmin myös asuinhuoneistoja, eikä Isosuo näe estettä sille, etteikö niitä voisi olla myös jatkossa toimistotilojen lisäksi. ”Onhan siinä huikea näköala torille ja kirkolle”, Isosuo sanoo.

Teksti: Veera Visapää

Lue koko Arjessa mukana -asukaslehti