Kaupunki jakoi kulttuuri- ja liikuntapalkinnot syntymäpäivänään

Hämeenlinnan kaupunki täytti 384 vuotta 19.1.2023. Syntymäpäivää juhlistettiin Raatihuoneen juhlasalissa. Tilaisuudessa kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen jakoi perinteiset kulttuuri- ja liikuntapalkinnot sekä innovaatiopalkinnon. Lisäksi Hämeenlinna-Seura ry jakoi vuoden kotiseututeko-palkinnot.

Kulttuuripalkinto Antti Mustakalliolle

Kulttuuripalkinnon sai puhetaidon kouluttaja, teologi, muusikko ja tapahtumajärjestäjä Antti Mustakallio, joka on järjestänyt vuodesta 2012 alkaen vuosittain Hämeenlinnassa Verkatehtaalla Retoriikan kesäkoulua, puhetaidon ammattilaisseminaaria, joka on alallaan uranuurtaja ja selkeä ykköstapahtuma maassa. Retoriikan kesäkoulu on poikinut myös satelliittitapahtumia, päiväseminaareja Helsingissä sekä myös Hämeenlinnassa Retoriikan kesäkoulun yhteyteen kerran järjestetyn Poliittisen puheen päivän.

Retoriikan kesäkoulu on vetänyt Hämeenlinnaan alan ammattilaisia, yritysjohtoa ja yhteiskunnallisia päättäjiä vuosi toisensa jälkeen ja kaupunki tunnetaan Mustakallion toiminnan ansiosta jo eräänlaisena Puhetaidon Mekkana Suomessa. Ei liene sattuma, että myös Ylen ja Erätaukosäätiön uusi Hyvin Sanottu -keskustelufestivaali järjestettiin syksyllä 2022 Verkatehtaalla.

Sen lisäksi, että Mustakallio on edistänyt retoriikan ja puhetaidon koulutusta ja merkitystä Suomessa niin kulisseissa kuin kysyttynä mediakommentaattorina, hän on myös muusikko ja festivaalijärjestäjä. Kun perinteinen Linna Jazz -tapahtuma oli hiipumassa pois kaupungin tapahtumakentästä, Mustakallio päätti pelastaa sen – ja onnistui siinä koronan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta. Tapahtumaa on myös kehitetty ansiokkaasti ja sen ympärille on luotu erittäin korkeatasoinen, ympärivuotinen jazz-klubi Verkatehtaan Suistolle.

Mustakallio ansaitsee tunnustusta työstään, jota hän on tehnyt tinkimättömästi jo yli vuosikymmenen ajan eri sektoreilla kotikaupunkinsa Hämeenlinnan hyväksi. Hän on vaatimaton mies, joka ei itsestään suurta meteliä pidä, mutta kaikkien yhteistyökumppaniensa arvostama osaaja.

Antti Mustakallio
Antti Mustakallio sai kulttuuripalkinnon tinkimättömästä työstä Hämeenlinnan hyväksi.

Liikuntapalkinto Tapio Lehtoselle

Tuuloslainen Tapio Lehtonen sai liikuntapalkinnon vapaaehtoistyöstä Tuuloksen Pohjoisten koulun kentän jäädyttäjänä ja yhdysmiehenä. Työtä on tehty Tuuloksessa yli 40 vuoden ajan. Pohjoisten koulun kentällä on luisteltu 1970-luvun alusta lähtien. Kentän kunnostus ja hoito ovat aina perustunut talkootöihin. 

Vuoden 1976 tienoilla kentälle saatiin oikeat laidat ja Lehtonen alkoi osallistua näihin aikoihin jäädytystalkoisiin. Hiljalleen kenttä kehittyi, laajeni ja välineitä tuli lisää, mutta myös haasteita. Niinpä Lehtonen päätyi käyttämään kesällä sipulimaillaan käyttämäänsä kasteluletkua suuttimineen kentän hoitoon. Suutin on vieläkin käytössä. 

Kentän pelaajaporukoista syntyi ainakin kolme kaukalopalloa pelaavaa joukkuetta. He huolehtivat kentän hoidosta ja näillä saadulla korvauksella maksettiin Metritiski-areenan hallinvuokraa vuoteen 2018. Kentällä ovat harjoitelleet kaikenikäiset eskarilaisesta aikuisiin, ja on sieltä ponnistettu liigajäillekin. Ruuhkaisin aika on ensimmäisinä jääviikkoina, sillä perinteisesti kenttä on ollut ulkojäistä ensimmäisenä ja viimeisenä käytössä. 

Vuodesta 2018 LC Tuulos on hoitanut kenttää, ja aina työlle on ollut vastuunjakajia paikallisista yrityksistä yksityishenkilöihin ja yrityksiin kaupunkia unohtamatta. Kaupungin maksama palkkio on jaettu viime vuosina Leijonien kautta muun muassa nuorille urheilijoille stipendeinä. 

Tapio Lehtonen
Tapio Lehtonen on tehnyt vapaaehtoistyötä yli 40 vuotta tuuloslaisten hyväksi ja sai siitä liikuntapalkinnon.

Kotiseututekopalkinnot Saila Karpiolalle ja Eräs Teatterille

Hämeenlinna-Seura ry on julkistanut vuoden kotiseututeko-palkintojen saajat perinteiseen tapaan Hämeenlinnan kaupungin syntymäpäiväjuhlien yhteydessä Hämeenlinnan Raatihuoneella. Palkintoja luovuttamassa oli Hämeenlinna-Seurasta Mikko Hiedan lisäksi myös tuore puheenjohtaja Helena Lehkonen.

Hämeenlinna-Seura haluaa vuosittain muistaa tahoja, jotka ovat ansiokkaalla tavalla tehneet työtä hämeenlinnalaisuuden ja hämeenlinnalaisen elämäntavan hyväksi. Kotiseututeot voivat liittyä esimerkiksi rakennettuun ja luonnonympäristöön tai kulttuuriperinnön vaalimiseen ja uusintamiseen.

Vuoden 2022 kotiseututeko-palkinto on myönnetty Saila Karpiolalle, ja kotiseututeko-kunniamaininta on myönnetty Eräs Teatterille.

Reilu vuosi sitten hämeenlinnalaisten tutkittavaksi avautui uusi Muistojen Hämeenlinna -verkkosivusto. Sivut perustuvat asemapäällikkö Yrjö Vihervuoren arkistoon, jota toimittaja Saila Karpiola alkoi digitoida vuoden 2020 alussa. Sivuilla kerrotaan yli 200 tontin ja niillä olleiden talojen arjesta aina 1800-luvulta lähtien. Suurinta osaa taloista ei enää ole. Verkkosivuilla on myös paljon Karpiolan omiin selvityksiin perustuvaa materiaalia.

Karpiola kertoo sivuston syntyneen kiintymyksestä Hämeenlinnaan, kaupungin historiaan ja tarinoihin, jotka olisivat muuten unohtuneet. Aineisto syventää sitä kuvaa, joka ihmisillä on 1800-luvun lopun ja 1900-alun vuosikymmenten puutalokaupungista, jota ei enää ole. Merkityksellisestä työstä Hämeenlinnan historian ja kulttuuriperinnön vaalimiseksi, Vuoden kotiseututeko 2022 -palkinto myönnetään Saila Karpiolalle.

Eräs Teatteri on hämeenlinnalainen harrastajateatteri, jonka perusti joukko Hämeenlinnan Miniteatterissa lapsiaan kuljettaneita vanhempia. Teatterin toiminta on jatkunut yli 20 vuoden ajan. Globaalin pandemian vuoksi kulttuurielämysten tuottaminen ja niistä nauttiminen oli poikkeuksellisen vaikeaa vuosina 2020 ja 2021. Erilaisten kokoontumisrajoitusten ja yleisön oman varovaisuuden myötä monet kulttuurintekijät olivat vaikeuksissa. Kulttuuri ei kuitenkaan kuollut koronaan.

Kotiseututeko palkitut 2022
Kuvassa vasemmalta: Saila Karpiola (Muistojen Hämeenlinna), Riitta Hietanen (Eräs Teatteri), Anette Siltanen (Eräs Teatteri), Helena Lehkonen (Hämeenlinna-Seura ry). Kuva: Mikko Hieta