Kesäkanojen ja -lampaiden pitäminen

Terveydensuojelu- tai ympäristönsuojeluviranomaiselle ei tarvitse tehdä ilmoitusta kanojen pidosta. Sen sijaan kanojen pitopaikka ja kanojen eläintenpitoilmoitus on rekisteröitävä sähköisessä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä tai vaihtoehtoisesti niistä on ilmoitettava maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Lisätietoa rekisteröitymisestä voi kysyä Maaseutupalvelu Hämeestä.

Suuren eläinsuojat tarvitsevat rakentamisluvan

Suuret eläinsuojat (yli 30 m2 umpinainen tai yli 50 m2 avonainen) edellyttävät aina rakentamislupaa. Umpinainen eläinsuoja edellyttää lisäksi aina rakennusoikeutta. Rakentamaan ryhtyvä on aina velvollinen selvittämään ja huolehtimaan maankäytöllisten edellytysten sekä teknisten vaatimusten täyttymisestä. Rakennusvalvonnalta voi kysyä lisää eläinsuojien rakentamiseen liittyen.

Kanojen pitoon liittyviä vaatimuksia on noudatettava

Kanojen lukumäärällä ei ole merkitystä ja kanojen pitoon liittyviä vaatimuksia on aina noudatettava, vaikka kanoja olisi vain muutama. On hyvä muistaa, että lintuja saa pitää ulkona ennen kesäkuun alkua ainoastaan tietyin ehdoin. Eläinsuojelullisista syistä linnun munia ei tule hautoa kotona ilman asiaan perehtyneisyyttä. Kananmunia ei saa myydä tai muutoin luovuttaa (edes yhtä tai kahta) kenellekään, ei edes tuttavalle, ellei kuulu salmonellavalvontaohjelmaan. Kananmunien luovuttamisesta tulee myös tehdä alkutuotantoilmoitus.

Ruokavirasto ylläpitää muistilistaa kesä- ja harrastekanojen pitäjälle. Kanojen pitäjän tulee selvittää ja ottaa huomioon kaikki muistilistalla olevat asiat sekä noudattaa Ruokaviraston ohjeita.

Tutustu myös seuraaviin sivuihin:

Eläintenpitäjän on rekisteröidyttävä Ruokaviraston rekisteriin

Myös eläintenpitäjä, jolla on vähintään yksi nautaeläin, sika (myös minipossu), lammas, vuohi, alpakka, laama tai hevoseläin, on velvollinen rekisteröitymään kyseisen eläinlajin eläintenpitäjäksi sähköisessä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterissä. Rekisteröintivelvoite koskee lisäksi kaikkea siipikarjaa sekä mehiläisiä ja kimalaisia. Velvoite koskee kaikkia eläintenpitäjiä, eli myös niitä, jotka pitävät eläimiä vain lyhyen ajan esim. kesälaitumella taikka tapahtumassa.

Mieti jo etukäteen mitä eläimelle tapahtuu syksyllä

Kanoja ja muita eläimiä ottaessa vain kesän ajaksi, on tärkeää jo etukäteen miettiä ja selvittää, mitä eläimille tapahtuu syksyllä. On hyvä huomioida, että kaikki eläinten luovuttajat eivät ota kanoja tai muita eläimiä enää takaisin, joten pitää varautua ja ennalta suunnitella, miten eläimistä luovutaan (esim. eutanasia). Eläimen saa lopettaa vain se, jolla on riittävät tiedot kyseisen eläinlajin lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi. Lisäksi kaikilla eläinten pitäjillä pitää olla riittävät resurssit ja osaaminen hoitaa sairastuneita eläimiä.