Kotihoito kokeilee sähköpyöräilyä – aivot tuulettuvat asiakaskäyntien välillä

Lähihoitaja Tarja Kapiainen taluttaa uudenkarheaa sähköpyörää ulos Itäisen kotihoitoyksikön pyörävarastosta. Asettelee sitten kypärän päähänsä, heittää työrepun selkäänsä ja polkaisee kohti aamun ensimmäistä asiakasta. Kotihoitoyksikön auto jää päiväksi kollegojen käyttöön.

Näin on tapahtunut syksyn ajan, kun Hämeenlinnan kaupunki hakee kokemuksia sähköpyörän käytöstä työssä. Itäisen kotihoitoyksikön lisäksi kokeilussa on mukana myös Keinusaaren kotihoito. Molemmissa yksiköissä on yksi sähköpyörä ja sitä saavat vuorotellen käyttää kaikki kotihoidon työntekijät.

Ympärivuotinen elämäntapa

Pyöräily on Tarja Kapiaiselle elämäntapa. Myös vajaan seitsemän kilometrin matka kotoa töihin ja takaisin sujuu häneltä ympäri vuoden hybridipyörällä. Siksi sähköpyörän ilmestyminen työpaikalle ilahdutti kolmisen vuotta sitten autostaan luopunutta luontoihmistä.

”Linja-autoon turvaudun vain kaikkein huonoimmilla keleillä.” Kapiaisesta sähköpyörä on kätevä etenkin lyhyisiin siirtymiin työpäivän aikana.

”Silloin se säästää aikaa. Pyörän saa parkkiin lähelle asiakkaan ulko-ovea, eikä tarvitse etsiä autolle pysäköintipaikkaa. Näin koronan edellyttämänä maskienkäyttöaikana pyöräilystä saa myös apua työssä jaksamiseen.”

”Raittiissa ilmassa hengitystiet aukeavat, keuhkot saavat happea ja aivot tuulettuvat. Pysyy virkeämpänä”, toteaa Kapiainen.

Nastat alle talvikeleihin

Sähköpyöräkokeilu liittyy työpaikkojen liikkumisenohjaushankkeeseen. Alun perin syksyn mittaiseksi aiottua kokeilua pyritään koronan aiheuttamien viiveiden vuoksi jatkamaan ensi kesään saakka.

Marraskuussa järjestetään seurantapalaveri. Samalla vaihdetaan pyöriin nastarenkaat alle ja annetaan talvipyöräilykoulutusta käyttäjille. Näin pyritään turvalliseen ja mukavaan liikkumiseen myös talvikautena, kertoo kaupungin sähköpyöräkokeilua vetävä ilmastokoordinaattori Juuso Puurula.

Tarja Kapiainen tietää pyöräilyn onnistuvan talvella yllättävänkin hyvin. ”Kehnoimpia kelejä on loppujen lopuksi aika harvoin. Talvipyöräily on niin luonne- ja kunto- kuin asenne- ja pukeutumiskysymyskin.”

Päästötön vaihtoehto

Puurulan toiveena on saada kumpaankin kotihoitoyksikköön vielä toiset pyörät käyttäjille. Kokeilun jatko ja laajeneminen muihin yksiköihin riippuu tuloksista.

”Nyt nähdään, miten pyöräily vaikuttaa työssä jaksamiseen, lisääkö se liikkumiseen käytettävää aikaa ja venyvätkö asiakaskäynnit. Sähköpyöräily on osa alkuvuodesta hyväksyttyä Hiilineutraali Hämeenlinna -toimenpideohjelmaa. Sillä kannustetaan liikkumaan, kokeilemaan erilaisia liikkumistapoja, toimimaan esimerkkinä ja edistämään kevyttä liikennettä.”

Samalla, kun pyöräily on fyysisen jaksamisen ja työhyvinvoinnin kannalta autoilua parempi vaihtoehto, se myös vähentää päästöjä, huomauttaa Puurula.

Sähköpyöräkokeilulla Hämeenlinna tukee liikunnan lisäämistä ja petraa työhyvinvointia. –  Samalla se edistää kaupungin hiilineutraaliutta ja nostaa pyöräilykaupunki-imagoa, samoin kuin henkilöstön pyörälainakampanja, muistuttaa ilmastokoordinaattori Juuso Puurula.

Teksti: Sirpa Silmäri

Yläkuva: Tarja Kapiainen on tyytyväinen isoon, leveärenkaiseen ja varusteltuun työsähköpyörään. – Tämä on tukeva ja turvallinen, ei yllätä tai karkaa hyppysistä omille teilleen, sanoo 5-7 kilometriä työvuorossa polkeva Itäisen kotihoidon lähihoitaja.

Arjessa mukana -asukaslehti e-julkaisuna