Kotiin kuljetettavien ateriapalveluiden järjestämistapa muuttuu

Hämeenlinnan kaupunki on ostanut vuodesta 2011 lähtien pääasiassa ikäihmisille suunnattua kotiin kuljetettavaa kylmäateriapalvelua Palmia Oy:ltä (ent. Tekme Oy). Aterioita kuljetetaan Hämeenlinnan kantakaupungin lisäksi pitäjiin ja haja-asutusalueille.

Kotiin kuljetettavan kylmäateriapalvelun asiakasmäärä on viime vuosina säännönmukaisesti laskenut. Palvelun alkuvuosina kylmäaterioita toimitettiin noin 500 asiakkaalle. Tällä hetkellä palvelun piirissä on arviolta vajaat sata asiakasta.

Sopimuskauden aikana asiakkaiden saataville on tullut erilaisia yksityisten palveluntuottajien tarjoamia ateriapalveluja ja valmisateriavalikoimien tarjonta on lisääntynyt. Laskeneen asiakasmäärän myötä kotiin kuljetettavan kylmäateriapalvelun kustannukset muodostuvat suureksi ja palvelun koordinointi aiheuttaa myös välillisiä kustannuksia siihen käytetyn työajan myötä. Lisäksi tuki ateriapalvelun taustalla olevalle Aromi-ohjelmalle loppuu ja palvelu vaatii päivityksen. Päivityskustannuksien on arvioitu olevan noin 7 400 euroa vuosittaisten noin 20 700 euron käyttökustannusten lisäksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 19.6.2019 kokouksessaan irtisanoa nykyisen sopimuksen kylmäateriapalveluista Palmia Oy:n kanssa. Sopimus irtisanotaan 1.7.2019 ja palvelu päättyy 31.1.2020. Ateriapalveluita tarvitseville asiakkaille etsitään yksilöllisesti korvaava vaihtoehto yksityisten palveluntuottajien ateria- tai kauppapalveluista.

Lisätietoja antavat ikäihmisten palveluneuvojat, p. 03 621 3103 (arkisin klo 9-16).