Koulujen ja päiväkotien loppuvuoden juhlat pidetään pienimuotoisina ja ilman huoltajia

Loppuvuoteen liittyy monia juhlia, joita päiväkodeissa ja kouluissa on totuttu viettämään yhdessä huoltajien kanssa. Tällaisia ovat esim. itsenäisyyspäiväjuhlat, pikkujoulut ja lukukauden päätösjuhlat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Opetus- ja kulttuuriministeriö ovat ohjeistaneet, että isoja yhteistilaisuuksia ei varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa tule järjestää, mikäli hygienia- ja väljyystekijöitä ei pystytä huomioimaan. Esimerkiksi koko koulun yhteisen joulujuhlan sijasta voidaan ohjeen mukaan nyt juhlia luokissa ja pienemmissä ryhmissä. Myös muiden kuin lasten ja henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen tai koulun alueella tulisi välttää ja ulkopuolisia ei tulisi kutsua juhlimaan sisätiloihin. Päätökset juhlien järjestämisestä tehdään Opetushallituksen ohjeen mukaan paikallisesti, koska tilanteet vaihtelevat eri puolilla Suomea.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä yhdessä kunnanjohtajien kanssa on suosittanut 27.11.2020, että opetustoimen osalta mahdolliset juhlallisuudet kuten yo-juhlat järjestetään ilman yleisöä ja huolellisesti turvatoimista (maskit, turvavälit, käsihygienia) huolehtien. Lisäksi juhlallisuudet järjestetään ”hiljaisesti” eli ilman kuorolaulua tai puhallinsoitin- tai lauluorkesterien esiintymistä. Koulujen juhlat järjestetään vain omassa luokassa tai ryhmässä tai ei lainkaan.

Näistä syistä sivistyksen ja hyvinvoinnin valmiusjohtoryhmä on päättänyt, että perinteisiä päiväkoti- tai koulukohtaisia juhlia ei vuoden 2020 aikana järjestetä Hämeenlinnan peruskouluissa ja päiväkodeissa. Ryhmä- tai luokkakohtaisia juhlia voidaan järjestää lasten ja henkilökunnan kesken huomioiden voimassaolevat suositukset. Huoltajat eivät voi osallistua koulujen ja päiväkotien juhlallisuuksiin.

Kaupunginjohtajan itsenäisyyspäivän vastaanotto 6.-luokkalaisille järjestetään etäyhteyksin omilla kouluilla.

Tartuntojen estämisen takia on tärkeää, että kaikki huolehtivat käsihygieniasta ja turvaväleistä, kouluun ja päiväkotiin ei tulla oireisena ja oireiset hakeutuvat koronatestiin matalalla kynnyksellä. Annettuja ohjeita on noudatettava myös muiden turvallisuuden takaamiseksi.

Koronavirukseen liittyvissä oire-epäilyissä tee oirearvio sähköisesti osoitteessa Omaolo.fi

Lisätiedot:

Opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä, mika.makela@hameenlinna.fi, p. 040 530 0791
Varhaiskasvatusjohtaja Elina Oja, elina.oja@hameenlinna.fi, p. 050 305 0979

Kuva: Vuoden 2019 kaupunginjohtajan itsenäisyyspäivän vastaanotolta hämeenlinnalaisille 6.-luokkalaisille