Koulujen lähiopetus alkaa

Tilannekatsaus 27.4.-4.5.2020

Valtioneuvoston päätös koulujen paluusta lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen väritti kaupungin valmiustoimintaa viikolla 18. Sivistyksen ja hyvinvoinnin valmiusryhmä ja koulujen rehtorit ryhtyivät heti valmistelemaan paluuta lähiopetukseen jo aiemmin alustavasti tehtyjen suunnitelmien pohjalta. Yksityiskohtaisia ohjeita henkilöstö ja huoltajat saavat Wilman ja opetushenkilöstö sisäisten kanaviemme kautta.

Tilanne aiheuttaa varmasti sekä opettajakunnassa että huoltajissa paljon huolta ja tähän meidän on kaupunkina pystyttävä vastaamaan. Suuri kiitos opettajakunnallemme ja perheillemme on annettava ripeästä digiloikasta, jolla opetus on etänä taaksejääneen kuukauden ajan saatu hyvin hoidettua. Opetuspalveluissamme ollaankin jo pitkään suunnitelmallisesti otettu käyttöön digitaalisia työkaluja, joten aivan tyhjästä emme joutuneet aloitta-maan.

Varsinaisen opetustyön lisäksi toimiala huolehtii myös siitä, että kouluruokailu, koulukuljetukset, siivous ja lukuisat muut koulutyöhön kytköksissä olevat palvelut saadaan taas käyntiin. Keskustelua Hämeenlinnassakin on herättänyt Tampereen kaupungin päätös aukaista ulkoliikuntapaikat käyttöön. Meillä tätä linjataan tällä viikolla ja odotamme siihen valtioneuvoston linjauksista myös tietoa.

Kaupungin valmiusryhmä, pandemiajohtoryhmä ja toimialojen valmiusryhmät kokoontuvat edelleen viikoittain. Suurin työpaine lähiaikoina tulee kuitenkin koskemaan sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialaa.

Hämeen liitto, maakunnan kunnanjohtajat, Kanta-Hämeen pelastuslaitos, maakunnan turvallisuusfoorumi ja AVI:n valmiustoimikunta kokoontuvat nekin edelleen viikottain. Tilanne Kanta-Hämeessä on tartuntojen valossa rauhallinen.

Uuttamaata koskevien liikkumisrajoitusten purkaminen ei ole aiheuttanut muualla Suomessa tartuntojen määrän kasvua, mistä olemme täällä Hämeenlinnassa, noin 8 000 vapaa-ajan asunnon kaupungissa, iloisia. Suomalaiset ovat vastuullista väkeä.

Päätöksenteossa käytämme jatkossakin sähköisiä välineitä

Kaupunginvaltuustomme historian ensimmäinen sähköinen kokous sujui erinomaisesti ja nostankin valtuutetuillemme hattua heidän ottamastaan digiloikasta. Meillä on päätöksentekokykyä ja taitoa käyttää uusia välineitä myös poikkeusoloissa.

Toisille luottamushenkilöille digiloikka on ollut isompi kuin toisille, mutta kaikilta se on onnistunut ja on yhdessä koettu onnistumisen elämyksiä. Sähköiset kokoukset ovat tulleet jäädäkseen ja niitä jatketaan myös luottamus-toimielimissä jollakin tavalla korona-ajan jälkeenkin.

Yhteistoimintamenettely käynnistyy

Taaksejääneellä viikolla teimme päätöksen esittää yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä. Asiasta päättää kaupunginhallitus 4.5. kokouksessaan.

Tiedän, että tämä esitys tulee henkilöstöllemme aiheuttamaan unettomia öitä ja huolta oman työn jatkumisesta mutta muistutan, että yhteistoimintamenettely on ennen kaikkea tapa käydä yhteistä keskustelua henkilöstön kanssa siitä miten poikkeustilanne henkilöstömme osalta hoidetaan. Kaupungin työkalupakissa on runsaasti muitakin työjärjestelyjä mahdollistavia toimenpiteitä kuten erilaiset vapaat, Henkilöstötorin kautta tehtävät sijoitukset, vuosilomat jne. Lomautus on vain yksi osa tätä pakettia ja sitä ennen käytämme kaikki muut käytettävissä olevat keinomme.

Ikäihmisten hoivakodeissa ei tartuntoja

Ikäihmisten hoivakodeissa ei ole Hämeenlinnassa edelleenkään todettu tartuntoja. Hoivakotien asukkaiden ja henkilöstön hengitystieoireisiin reagoidaan Hämeenlinnassa korostuneen herkästi, ja jokaisessa hoivakodissa on suunnitelma sekä ennakoivista toimenpiteistä että reagoimisesta.

Kaupunki valmistelee kuluvalla viikolla 75+ -vuotiaille kotiin postitettavaa kirjettä poikkeusolojen palveluista sekä uusii näistä palveluista maaliskuun lopussa julkaistun lehti-ilmoituksen. Soittokierrosta 80+ -vuotiaille valmistellaan myös.

Taaksejäänyt vappu sujui Hämeenlinnassa hyvin rauhallisesti – siitä kiitos vastuullisille hämeenlinnalaisille. Terveyspalveluiden puhelinpäivystyksessä oli myös hyvin rauhallista.

Nuorisotyö ja Ankkuritoiminta olivat tehostetusti vappuna kentällä seuraamassa nuorison toimintaa, ohjeistamassa ja tukemassa.

Yksinyrittäjien tukihakemukset hoidettu ripeästi

Linnan Kehitys Oy on käsitellyt ripeästi saamansa yksinyrittäjien tukihakemukset ja maksatukset ja nyt hakemustulva on hieman rauhoittunut. Edelleen odotamme valtioneuvoston päätöstä esim. ravintoloiden tukemisesta, joiden normaali toiminta on valmiuslain nojalla keskeytetty. Ulosmyyntimahdollisuus ei ole riittänyt paikkaamaan syntynyttä vajetta.

Ratkaiseva merkitys koko Suomen taloudelle on sillä kuinka kauan rajoitustoimenpiteet vielä jatkuvat. Jokaisen poikkeusviikon lasku on hirmuinen eikä kuntakenttä siltä säästy.

Hämeenlinna-exit työpöydällä

Valtioneuvoston kouluja koskevan päätöksen johdosta sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialan exit on jo hyvässä vauhdissa ja toimeenpanossa. Kaupungin valmiusryhmä valmistautuu siihen, että myös muu toimintamme voidaan valtioneuvoston antamien ohjeiden ja aikataulun mukaisesti palauttaa – kun sen aika on.

Olemme silti edelleen vakavassa poikkeustilassa emmekä saa nyt hellittää ohjeiden noudattamisesta. Pestään käsiä, huolehditaan turvaväleistä, pidetään yhteyttä läheisiin, ystäviin ja naapureihin vaikkakin etäältä ja nautitaan luonnosta nyt kun kevät on korkeimmillaan.

Hämeenlinnassa, 4. toukokuuta 2020.

Timo Kenakkala
Kaupunginjohtaja