Koulujen muovikassi-tutkimuksilla kohti muovittomia vesistöjä
Miltä näyttää ihmistoiminnan jälki lähirannoillamme? Entä kuinka paljon pienmuoveja löytyy vesistöistä? Näihin kysymyksiin vastaavat Hämeenlinnan 5.-luokkalaiset uudessa Muovikassi-toimintamallissa, jossa koululaiset tekevät ympäristötutkimusta omalla lähirannallaan.
Mikä on Muovikassi?
Muovikassi on osa Hämeenlinnan kaupungin vesistöaiheista kestävän kehityksen opetuskokonaisuutta. Se on kahden oppitunnin mittainen tutkimusretki koulun lähivesistölle, jossa oppilaat tutkivat rantaluonnon roskaisuutta ja siivilöivät pienmuovia. Muovikassi täydentää 3.-luokkalaisten Vesireppu-toimintaa ja muodostaa yhdessä sen ja 7.-luokkien Tiederinkan kanssa opetuksellisen jatkumon, joka syventää oppilaiden ympäristötietoisuutta ja luonnontieteellisiä taitoja. Kokonaisuus syventää oppilaiden luontosuhdetta ja innostaa luonnontieteelliseen tutkimukseen.
Muovikassi pohjautuu Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Tampereen yliopiston ja Suomen Partiolaisten kehittämään tutkimusmenetelmään. Hämeenlinnassa toimintamalli on suunniteltu yhteistyössä Vanajavesikeskuksen ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) kanssa.
Kansalaistiedettä käytännössä
Jokaisella koululla on oma Muovikassi-välineistö, joka sisältää selkeät ohjeet ja tarvittavat tutkimusvälineet. Kouluilla on myös nimetty lähiranta, jossa oppilaat tekevät tutkimusretken opettajan johdolla. Tulokset kirjataan valtakunnalliseen Järvi-meriwikiin, jolloin oppilaiden havainnot tukevat asiantuntijoiden pitkäjänteistä tutkimustyötä. Toiminta on osa kansalaistiedettä, jossa jokainen osallistuja tuottaa arvokasta, tieteellisesti hyödynnettävää tietoa.