Kulttuuriympäristöpäivien tapahtumat Hämeenlinnassa 4.-7.9.2023

Vuosi 2023 on elävän perinnön vuosi! Jo 31. kertaa järjestettävien Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemaviikolla 4.–10.9.2023 tuodaan esille elävää perintöä eri puolilla Eurooppaa. Lisäksi tänä vuonna juhlistetaan 20-vuotiasta Unescon sopimusta ja Suomen 10-vuotista taivalta aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen jäsenmaana.

Elävän perinnön teemaviikolla nostetaan esille paikallista kulttuuria, tapoja, tarinoita ja perinteitä.

Hämeenlinnan kaupunginmuseo järjestää teemaviikon aikana kolme yleisötapahtumaa:

Maanantaina 4.9.2023 Hattulan Pyhän Ristin kirkon opastus ja konsertti klo 17-18.30

Pyhän Ristin kirkko on toiminut kansainvälisenä pyhiinvaelluskohteena aina keskiajalta lähtien. Kirkko on rakennettu vuosina 1472-1490 ja tunnetaan nykyisin etenkin upeista alkuperäisistä seinämaalauksistaan.

Tutustumme kirkon historiaan ja sen maalauksiin Vilppu Vuoren johdolla, minkä jälkeen nautimme vanhoilla perinnesoittimilla tehdystä musiikista ja saamme kuulla soitinten historiasta ja valmistuksesta.

Tilaisuuden päätteeksi on yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kierrellä kirkossa omaan tahtiin valokuvia ottaen!

Tapahtumaan mahtuu rajallinen määrä yleisöä (50 henkilöä), minkä takia toivomme, että yleisö saapuu paikalle ajoissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Järjestämme tapahtuman yhteistyössä Hattulan seurakunnan kanssa.

Pyhän Ristin kirkko sijaitsee osoitteessa Vanhankirkontie 41, 13720 Parola.

Keskiviikko 6.9. Retki Tenholan linnavuorelle klo 18-20

Tenholan linnavuori on toiminut rautakaudella ja keskiajalla puolustustukikohtana, josta on ollut erinomainen näköyhteys Vanajanselälle, Aulangolle ja Rapolan linnavuorelle saakka.

Nykyisin linnavuori sopii erinomaisesti retkeilykohteeksi, ja jo matka mäen laelle tarjoaa hienoja luontoelämyksiä. Kulkua harjun laelle helpottaa Hattulan kunnan rakennuttamat ja keväällä 2023 käyttöön vihityt portaat.

Retkemme Tenholan linnavuorelle alkaa klo 18 linnavuoren juurella sijaitsevalta laavulta, jonne on matkaa pysäköintialueelta noin kilometrin verran. Tilaisuuden aluksi Hattulan kunnan liikuntapäällikkö Jari Salmela kertoo kuntoportaiden rakentamisesta, minkä jälkeen testaamme portaita kapuamalla linnavuoren laelle. Ylös noustaan peräti 44 metriä, jonka jälkeen huilataan hetki keskustellen linnavuoren historiasta ja sen käytöstä museon edustajan ja maanomistajien kanssa.

Tapahtuman päätteeksi on mahdollista viettää eväsretkeä linnavuoren laavulla ja nuotiopaikalla, jonne teemme tulet retkeilijöitä varten. Mukaan omat eväät ja juotavaa (paikalla on mahdollista paistaa makkaraa tmv.)

Järjestämme tapahtuman yhteistyössä Hattulan kunnan kanssa.

Tenholan linnavuori sijaitsee Hattulassa, Tenholantien varrella. Paikoitusalue on pieni, mutta tarvittaessa auton voi jättää Tenholantien varteen.

Torstaina 7.9. Uhrikiven kadun kuppikiven ja sen hoitotyön esittely klo 12-13

Kanta-Hämeen ensimmäinen Adoptoi monumentti -sopimus allekirjoitettiin 6.6.2023 kun Työhönvalmennussäätiö Luotsi sr adoptoi rautakautisen uhrikiven eli niin sanotun kuppikiven.

Adoptoi monumentti -toiminta on vapaaehtoisuuteen perustuvaa vanhojen rakennusten ja muiden historiallisten tai arkeologisten kohteidenhuolenpitoa ja vaalimista. Adoptoinnin tarkoituksena on tehdä kulttuuriympäristön kohteita tunnetuksi, kohentaa kulttuuriympäristön kuntoa ja tuottaa iloa niin itselle kuin kanssaihmisille.

Kulttuuriympäristöpäivän kunniaksi Luotsisäätiö kertoo mitä kulttuuriperintökohteen adoptio käytännössä merkitsee ja miten he ovat tätä kohdetta hoitaneet. Paikalla on myös Hämeenlinnan kaupunginmuseon edustaja kertomassa Adoptoi monumentti -ohjelmasta ja muista Kanta-Hämeen alueella olevista kohteista.

Rautakautinen kuppikivi sijaitsee osoitteessa Uhrikivenkatu 11.

Lisätietoja Hämeenlinnan kaupunginmuseon kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin liittyen:

Liisa Seppänen, kulttuuriympäristöasiantuntija
040 621 0267
liisa.seppanen@hameenlinna.fi

ja

Henna Välimäki
tiedotus- ja markkinointiamanuenssi
040 565 6663
henna.valimaki@hameenlinna.fi

Lue lisää kulttuuriympäristöpäivistä: Kulttuuriympäristöpäivien 2023 teemana Elävä perintö – tervetuloa avajaisiin – Suomen Kotiseutuliitto