Kuntavaalit järjestetään terveysturvallisesti

Kuntavaalit 2021 järjestetään poikkeuksellisissa olosuhteissa. Covid-19 –pandemia on vallinnut reilun vuoden ajan ja on osoittautunut, että tilanteen kehittymisen ennustaminen on vaikeaa.

Pandemiatilanteen johdosta vuoden 2021 kuntavaaleja on lailla siirretty noin kahdella kuukaudella eteenpäin alkuperäisestä aikataulusta siten, että varsinainen vaalipäivä on nyt 13.6.2021 ja ennakkoäänestys kotimaassa on 26.5.-8.6.2021.

Terveysturvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota

Kuntavaalien järjestelyissä kiinnitetään erityistä huomiota terveysturvallisuuteen. Äänestyspaikoista on tehty uusia päätöksiä siten, että äänestäjät eivät joudu kulkemaan liian lähellä toisiaan. Äänestyspäivinä äänestyspaikkojen jonoja pyritään hallitsemaan siten, että turvavälit säilyvät. Vaalivirkailijoille hankitaan suojaseinämät sekä kasvomaskit ja äänestyspaikoilla pidetään saatavana käsidesiä. Äänestäjiltä edellytetään kasvomaskien käyttöä.

Uimahalli on uusi ennakkoäänestyspaikka

Uimahallin liikuntasalin ennakkoäänestyspaikalla järjestetään kahtena päivänä, 27.5.2021 ja 3.6.2021, riskiryhmille ja karanteenissa olevilla mahdollisuus ulkona äänestämiseen.

Varsinaisena vaalipäivänä äänestyspaikoilla riskiryhmään kuuluvilla on myös mahdollista äänestää ulkona, kun siitä etukäteen sopii. Eristyksessä olevat eivät voi tulla äänestämään yleisille äänestyspaikoille. Karanteeniin tartuntatautilääkärin päätöksellä määrätty henkilö ei saa tulla sisään äänestyspaikkaan. Jos tällainen henkilö haluaa äänestää vaalipäivänä, hänen on soitettava joko vaalilautakunnan tai keskusvaalilautakunnan numeroon, jotta vaalilautakunta pystyisi järjestämään hänelle mahdollisuuden äänestää ulkona äänestyspaikan pihalla.

Tartuntatautiasiantuntijat opastavat vaalivirkailijoita

Koti- ja laitosäänestyksiä toimittaville vaalitoimikuntien jäsenille järjestetään mahdollisuus ja annetaan vahva suositus osallistua koronatestaukseen ennen koti- laitosäänestyksen alkamista. Heille hankitaan tarpeelliset suojavarusteet. Kaupungin tartuntatautiasiantuntijat antavat vaalivirkailijoille terveysopastusta muun vaalikoulutuksen yhteydessä. Mahdollisista rokotuksista päättävät valtion viranomaiset ja kaupungilla ei ole mahdollisuutta päättää niistä.

Keskusvaalilautakunta tekee parhaansa, että vaalit voitaisiin järjestää turvallisesti.

Tämän lisäksi kaupunkilaisten tulee tehdä oma osansa turvallisuuden eteen: Käyttää äänestyspaikoilla kasvomaskeja ja käsidesiä, noudattaa turvavälejä sekä pidättäytyä tulemasta äänestämään, jos havaitse itsellään pienintäkään sairauden oiretta.

Tervetuloa äänestämään!

Lisätietoja: