Kyläturvallisuus on osana Valpas 2023 -harjoitusta

Syyskuun 4.–8. päivänä järjestetään Panssariprikaatin koordinoima eri viranomaiskenttien yhteistoimintaharjoitus VALPAS 2023. Järjestöt ja kyläyhteisöt ovat nyt ensimmäistä kertaa laajana joukkona Kanta-Hämeessä mukana harjoituksessa. VALPAS 2023 -harjoitukseen osallistuminen ei tarkoita sotilaallista toimintaa, vaan kolmannen sektorin toimijoiden valmiustaitojen esilletuontia ja niiden kehittämistä.

Kyläturvallisuus on teemana keskiviikkoiltana 6.9.2023. Kylissä on poikkeusoloihin liittyen ainutlaatuista tietoa niin alueensa maastosta kuin paikallisista asiantuntijoista ja heidän erityisosaamisestaan. Kyläyhteisö voi tehdä monia asioita paikallisten valmiuksien ja myös turvallisuustunteen vahvistamiseksi. Hämeen Kylät ry kutsuu kuuntelemaan alustukset kyläturvallisuudesta ja kyläradiotoiminnasta kriisitilanteessa.

Alustuksia voi tulla kuuntelemaan myös etäkatsomoissa kylissä eri puolilla Kanta-Hämettä. Niissä katsotaan alustukset yhdessä ja sen jälkeen keskustellaan paikallisesta tilanteesta. Alustukset pidetään hybridinä Riihimäen kirjaston auditoriosta käsin ja niitä on mahdollista seurata myös kotisohvalta.

Kyläradio testattavana.

Kyläradio testauksessa Haminankylän kotipirtillä.

Etäkatsomoja ympäri Kanta-Hämettä

Hämeen Kylät ry haluaa tilaisuudella herätellä keskustelua paikallisesta turvallisuudesta. Etäkatsomoja järjestetään eri puolilla maakuntaa. – Nyt mukaan on ilmoittautunut kuusi paikkaa mutta vielä ehtii koota etäkatsomon omalle kylälle, kertoo kyläasiamies Elina Leppänen Hämeen Kylät ry:stä. Kyläturvallisuusilta on avoin kaikille kiinnostuneille. Etäkatsomoihin toivotaan osallistujia monista paikallisista yhdistyksistä, joilla on turvallisuuteen liittyvää toimintaa tai vaikka maastotuntemusta.  – Voisiko tämä olla alku laajemmalle kylien turvallisuustyölle Hämeessä? pohtii Leppänen. Jos kiinnostusta on, voi Hämeen Kylät ottaa koppia verkoston koolle kutsumisesta.

Etäkatsomojen paikat ja järjestäjät

  • Hauhon kirjasto (Punnanmäentie 18, 14700 Hauho), SPR Hauho
  • Koijärven koulu-päiväkoti (Pukkilantie 131, 31130 Koijärvi) Koijärven alueen kylät ry
  • Kouvalan maamiesseurantalo (Hyrväläntie 771, 13500 Hämeenlinna) kahvitarjoilu, Etelä-Hattulan maa-ja kotitalousseura
  • Lammin kirjasto (Linjatie 12, 16900 Lammi), Sydänlammin kyläyhdistys ry
  • Sappeen juhlakota (Lepolantie 183, 14930 Sappee), Sappeen Eräveikot / kylätoimikunta
  • Vojakkalan kylätupa (Vojakkalantie 56, 12950 Loppi) Vojakkalalaiset ry
  • Vielä ehtii koota paikan etäkatsomolle

Kyläturvallisuusillasta lisätietoa nettisivuilta www.hameenkylat.fi

Lisätietoja antaa:

Elina Leppänen
Hämeen Kylät ry

0400 944 868
kylaasiamies@hameenkylat.fi

www.hameenkylat.fi