Lapsella on oikeus hyvinvointiin – lapsen oikeuksien teemaviikkoa vietetään 20.-26.11.2023

Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 20.-26.11. valtakunnallisesti teemalla ”Lapsella on oikeus hyvinvointiin”.

Hämeenlinnan kaupunki yhdessä paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa toteuttaa monipuolista ohjelmaa viikon aikana lapsille, nuorille ja koko perheille. Viikko näkyy myös kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja järjestöjen kerhotoiminnoissa. Hämeenlinnan Lastenliitto ry järjestää alakoululaisille Lapsen oikeuksien viikon kirjoituskilpailun ja pääkirjastolla on koko viikon esillä aineistoa ja julisteita aiheeseen liittyen ja seinä, johon voi kirjoittaa, mikä tekee onnelliseksi. Yläkouluissa Lapsen oikeuksien viikolla vietetään Vaikuta älä Valita eli V-päiviä.

Kulttuurikeskus ARX juhlii lapsen oikeuksien viikkoa Valoilmiö -festivaalin merkeissä. Festivaali tuotetaan laajassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja keskiössä on lasten osallisuus ja oikeus taiteeseen ja kulttuuriin. Mukana kokonaisuuksia on ollut luomassa taiteilijoiden ja taidekasvattajien kanssa liki 1500 hämeenlinnalaista lasta ja nuorta.

Nostoja viikon ohjelmasta

Viikko alkaa juhlallisesti maanantaina 20.11., kun Hämeenlinnan kaupunki järjestää yhdessä Sibelius-opiston kanssa lapsen oikeuksien päivänä Jousien juhlaa – Lapsiystävällinen kunta 10v juhlakonsertin Verkatehtaan Vanaja-salissa klo 18 alkaen. Konsertissa esiintyy Sibelius-opiston nykyisiä oppilaita ja alumneja, lavalla nähdään konsertin aikana yhteensä yli sata esiintyjää. Konserttiin on vapaa pääsy.

Konsertissa julkistetaan myös Vuoden nuori vaikuttaja -palkinnon saaja. Juhlavuoden kunniaksi Hämeenlinnan kaupunki haluaa palkita iältään 12-18 vuotiaan hämeenlinnalaisen nuoren tai nuorten ryhmän, joka on osoittanut aktiivisuuttaan yhteisössään, tuottanut hyvää mieltä muille nuorille tai muille kaupunkilaisille tai edistänyt muuten lapsiystävällisyyttä teoillaan tai toimillaan kuluneen vuoden aikana.

Tiistaina starttaa sunnuntaihin asti auki oleva Museo Skogsterissa oleva omatoiminen askartelutyöpaja, jossa tehdään 1950-luvun askarteluoppaan innoittamana erilaisia paperiaskarteluja ”joka kodista löytyvistä huokeista materiaaleista”.

Keskiviikkona Kino Tavast ry tarjoaa ilmaisen elokuvanäytöksen koululaisille Vanajaveden opiston tiloissa. Elokuvana nähdään norjalainen Dancing Queen, joka on elokuva rakkaudesta, tanssista ja siitä että pitää joskus uskaltaa heittäytyä tuntemattomaan saadakseen sen mitä haluaa.

Torstaina starttaa Kulttuurikeskus ARXin Valoilmiö-festivaali, joka tuo valon marraskuiseen pimeyteen. Festivaalin teokset asettuvat käveltävän reitin varrelle Hämeenlinnan keskustan ja Verkatehtaan alueelle sekä Iittalaan. Valoteosten lisäksi festivaalilla on esityksiä ja työpajapisteitä, joissa kävijät voivat itsekin heittäytyä tekijöiksi. Valoilmiön teokset ovat avoinna to-la klo 17-21.

Perjantaina voi käydä tutustumassa salibandyyn HämeStarsin avoimissa harjoituksissa Jukolan koululla klo 16.45. alkaen.

Lauantaina pääsee syventymään Hämeenlinna taidemuseon Camilla Vuorenmaan Joustava sydän näyttelyyn taiteilijatapaamisen merkeissä klo 17. Sitä ennen klo 14 Camilla Vuorenmaa ja nuorisotutkija Heta Mulari keskustelevat aiheesta Nuoruus, kasvu ja pelot kuvataiteessa ja elokuvissa.

Sunnuntaina pääsee vielä kokeilemaan ilmaiseksi jousiammuntaa Nuoli-Haukat ry:n avoimissa harjoituksissa Jyrätien liikuntahallilla sekä osallistumaan Hämeenlinnan torin joulunavaukseen.

Ohjelmaa myös pitäjissä

Maanantaina klo 17-19 Iittalassa vietetään Iloa Iittalassa – Lapsen oikeuksien päivän tapahtumaa. Tapahtumassa ovat mukana Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyö, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, MLL Kalvolan yhdistys, Lastenliitto, Iittalan kouluvanhemmat, Vanajaveden opiston lasten kuvataidekoulu sekä Kulttuurikeskus ARX.

Tiistaina Tuuloksessa vietetään puolestaan Piristystä pimeyteen-tapahtumaa klo 16.30 – 19.30. Tapahtumaa ovat järjestämässä Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, MLL ja seurakunta.

Perjantaina Valoilmiön Iittala-extra tuo Valopajan Iittalan kylätalolle klo 17-20. Valopaja on suunnattu kaikenikäisille. Pajassa rakennetaan omia valomaailmoja ja tutkitaan valoja ja varjoja. Paja toimii non-stop -periaatteella ja se on maksuton. Iittalassa vierailee myös Reivipaku ja valohahmoja.

Lauantaina on Lammin Joulunavaus ja Joulutori klo 15-18 Lammin uudella torilla. Joulun avaus alkaa Joulupukin johtamalla tonttuparaatilla Turvantalolta klo 15. Joulutorilla on tarjolla joulupuuroa ja glögiä. Lisäksi on mahdollista ostaa tuotteita myyjiltä. Mukana tapahtumassa ovat Hakkalan koulun ja Lammin Lukion vanhempainyhdistys, 4H, Lammin kirjasto, Lammin Lykky, Lammin srk:n varhaiskasvatus, Lammin VPK, Lammin yrittäjät sekä Sydänlammin kyläyhdistys.

Ohjelmaa Lapsen oikeuksien viikolla ovat tuottamassa: Hämeen lastenliitto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan kaupungin opetuspalvelut ja varhaiskasvatus, Hämeenlinnan nuorisopalvelut, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeenlinna-Vanaja Seurakunta, Kino Tavast ry, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Kulttuurikeskus ARX, Lasten liikunnan tuki ry, MLL Hämeen piiri, Sibelius-opisto, MLL Hämeenlinnan yhdistys ry ja UNICEF Hämeenlinnan vapaaehtoisryhmä.

Viikon ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteessa hameenlinna.fi/lapsenoikeuksienviikko

Lisätiedot
Veera Antikainen
Osallisuuskoordinaattori
veera.antikainen@hameenlinna.fi
p. 040 8696250