Larin-Kyöstin syntymästä 150 vuotta ja Toripuiston veistos kukitetaan

Tänään on kulunut 150 vuotta siitä, kun runoilija Karl Gustaf Larsson, Larin-Kyösti, syntyi Hämeenlinnassa 5.6.1873. Hänen tuotannon ydin on hämäläinen kylä ja hämäläinen maisema, joka kuvasi runoissaan maisemia ja rakasti sitä mitä näki ympärillään. Larin-Kyösti on ennen kaikkea ilon ja Suomen kesän kuvaaja.

Larin-Kyöstin veistos on Hämeenlinnan keskustan Toripuistossa

Larin-Kyösti on saanut syntymä- ja kotikaupunkiin oman patsaansa. Veistos tilattiin hänen läheiseltä ystävältään, kuvanveistäjä Mikko Hovilta, joka korosti taiteessaan muodon yksinkertaisuutta, huumoria ja omintakeisia oivalluksia.

Veistoksessa Larin-Kyösti on kuvattu itselleen ominaisessa asennossa – mietteissään istumassa, kyynärpäillään polviinsa nojaten. Juhannusaattona 22.6.1962 pidettiin Toripuistossa runoilijapatsaan paljastustilaisuus. Patsaan luonut taiteilija Mikko Hovi kuoli muutamia viikkoja tilaisuuden jälkeen.

Lue lisää veistoksesta Hämeenlinnan Taidemuseon sivuilta.

Larin-Kyostin veistos
Larin-Kyöstin veistos vuodelta 1962 Toripuistossa.

Veistos kukitetaan ja Raatihuoneella juhla

Tänään 5.6.2023 Larin-Kyöstin syntymän juhlapäivänä Toripuistossa oleva veistos kukitetaan. Raatihuoneella klo 17 juhla, jonka juontaa Markku Veijalainen.

Juhlapuhujana on Larin-Kyöstin elämäkerran kirjoittanut emeritusprofessori Juhani Niemi. Lisäksi ohjelmassa on musiikkia. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Syntymäkodin muistomerkki

Hämeenlinnalaissyntyinen runoilija Larin-Kyösti toivoi jo elinaikanaan, että hänen syntymäkotinsa saisi oman muistomerkkinsä. Runoilijan toive täyttyi kesällä 1949, jolloin kuvanveistäjä Aukusti Veuron toteuttama pronssireliefi paljastettiin Tampereentien varrella sijainneen syntymäkodin paikalla.

Kanta-Hämeen oppaat järjestävät kesäaikana kulttuurikierroksia, joissa perehdytään myös runoilija Larin-Kyöstiin. Lue lisäinfoa opaskierroksista Kanta-Hämeen oppaiden verkkosivuilta.

Larin-Kyostin syntymakodin muistopaikka
Larin-Kyöstin syntymäkodin paikan muistomerkki Tampereentien varressa.