Liikuttavia tekoja kasvukäytävällä

Suomen kasvukäytävällä tehdään päivittäin noin 12 miljoonaa yksittäistä matkaa. Erilaisten työ- ja vapaa-ajan reissujen taittamisesta halutaan tehdä ympäristöystävällistä, arkeen sopivaa, mukavaa ja hyvinvointia edistävää. Poimimme Liikkujan viikon kunniaksi esimerkkejä käytävän varrelta.

Siirtymät sujuviksi Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan aseman seutua vilkaisemalla selviää heti, että kyseessä on vilkas pendelöintikaupunki. Pyöriä on telineissä valtavasti. Strategiapäällikkö Ismo Hannula kertookin, että ekologinen, sujuva, taloudellinen ja terveyttä edistävä liikkuminen on ollut paljon esillä viime aikoina. Viimeisten neljän vuoden aikana kaupungin pyöräilymahdollisuuksia on pyritty parantamaan infrastruktuurin kehityshankkeilla.

”Pyöräilyn edistämisohjelma valmistui vuonna 2016 ja hankkeisiin ovat kuuluneet esimerkiksi Hämeenlinnan seudun pyöräilykartan laatiminen ja pyörätelineiden määrän nostaminen. Myös pyöräilyn viitoitussuunnitelma etenee. Säännöt merkinnöistä ovat juuri muuttuneet ja ensi vuonna suunnitelman toteutuminen tulee mahdolliseksi.”

Hannula kehuu Hämeenlinnaa erinomaiseksi pyöräilykaupungiksi. Joka paikkaan on helppo polkaista.

”Esimerkiksi 87 prosenttia kantakaupungin asukkaista ajaa Hämeenlinnan torille 20 minuutissa. Monelle pyöräily on jo nyt mahdollista, mutta houkuttelevuuden eteen on tehtävä töitä. Infran jatkuva kehittäminen on siinä ylivoimaisesti tärkein keino. Myös kaupunkipyörien saaminen kaupunkilaisten käyttöön on agendalla.”

Juuri nyt Hämeenlinnassa on mahdollista kokeilla esimerkiksi vuokrattavia sähköavusteisia polkupyöriä kaupungin ja HAMKin puolivuotisessa yhteishankkeessa. Sähköttömiä polkupyöriä taas vuokraa Valpastin Oy.

Strategiapäällikkö polkee itse kesät talvet ja suosittelee kahden pyörän päälle siirtymistä muillekin mahdollisuuksien mukaan.

”Minulla on tavallinen maastopyörä ja sähkökäyttöinen laatikkopyörä, jolla kuljetan lasta ja käy kaupassa. Työmatkan pyrin pyöräilemään aina. Se pitää hyvin virkeänä työpäivän ajan. ”

Teksti: Ani Kellomäki

Suomen kasvukäytävän logo
Suomen kasvukäytävä on maan suurin yhtenäinen työssäkäynti- ja talousalue.

Aiheesta lisää Suomen Kasvukäytävä -verkoston sivuilla.