”Mulla on väliä, sulla on väliä” Hämeenlinnan lapsen oikeuksien viikolla

Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan 15.–21. marraskuuta teemalla: lapsella on oikeus hyvään kohteluun (”Mulla on väliä, sulla on väliä”). Teemaviikolla edistetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta lasten, nuorten ja vanhempienkin kuntalaisten parissa. Tämän vuoden teeman kautta painotetaan erityisesti kaikkien lasten yhdenvertaista kohtelua ja syrjimättömyyttä.

Lapsen oikeuksien viikon ohjelmaa Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunki yhdessä paikallisten järjestöjen ja toimijoiden kanssa toteuttaa monipuolista ja maksutonta ohjelmaa viikon aikana lapsille, nuorille ja perheille. Kouluja ja varhaiskasvatuksen yksiköitä kannustetaan ottamaan lapsen oikeudet ja vuoden teema mukaan viikon opetuksessa ja aktiviteeteissa. Viikko näkyy myös järjestöjen kerhotoiminnoissa sekä sosiaalisen median kanavissa. Muuan muassa Peuhulassa perheet pääsevät liikkumaan yhdessä ja Poltinahon seurakuntatalolla voi osallistua avoimeen perhetupaan tai vauva-kerhoon. Somessa lapsen oikeudet pääsevät erityisesti esille Hämeenlinnan nuorisovaltuuston sekä nuorisopalveluiden sateenkaarinuorten nuorisotila Säihkeen sisältökampanjoissa.

Hämeen lastenliitto järjestää alakoululaisille kirjoitus- ja piirustuskilpailun, jossa tuomarina on kirjailija Hanna van der Steen. Teoksista kootaan näyttely pääkirjastolle joulukuun alussa. Pienemmille lapsille Hämeen Setlementti järjestää piirustuskilpailun varhaiskasvatuksen yksiköissä ja teoksista koottu ”Hyvä elämä”-näyttely avataan Kumppanuustalolla lapsen oikeuksien päivänä lauantaina 20.11. Taidetta on tarjolla myös Hämeenlinnan taidemuseossa Elämän äärellä – näyttelyssä, jonka teosvalinnat ja teema ovat nuorten käsialaa. Näyttelyssä vieraillessa lapset ja nuoret voivat jättää terveisiä kaupungin päättäjille Vaikuttaja-Boxin kautta.

Kirjasto ja Kino Tavast tarjoavat elokuvanäytöksiä useampana päivänä. Elokuvia voi tilata myös kouluihin esitettäväksi (katso tarkemmat tiedot ohjelmasta). Kirjastolla on esillä myös kirjanäyttely, josta voi lainata viikon teemoihin sopivia kauno- ja tietokirjoja ja näitä ja muita kirjoja voi lueskella vaikka yhdessä lukukoira Huugon kanssa.

Torin ympärillä tapahtuu perjantaina. Aamupäivän torikonsertissa lapset pääsevät jammailemaan lastenmusiikkiorkesteri Päistikan tahtiin. Sibeliuksen syntymäkodissa tutustutaan nuoren Jannen luontosuhteeseen satuopastuksen kautta ja Onni-karhun kirkkoseikkailulla Hämeenlinnan kirkossa kurkitaan paikkoihin, joihin ei ihan tavallisena päivänä pääseekään.

Pitäjiin toimintaa tuovat ”Iloa Iittalassa” ja ”Piristystä Pimeyteen”-tapahtuma Tuuloksessa. Tapahtumissa pääsee vaikka sirkustemppuilemaan, moikkaamaan eläinystäviä tai ottamaan osaa tietovisaan.

Ohjelmaa ovat tuottamassa: Hämeen lastenliitto, Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Hämeenlinnan kaupungin opetuspalvelut ja varhaiskasvatus, Hämeenlinnan nuorisopalvelut, Hämeenlinnan neuvolapalvelut, Hämeenlinnan seudun 4H yhdistys, Hämeenlinnan taidemuseo, Hämeen Setlementin Mama’s Cafe, Hämeenlinna-Vanaja Seurakunta, Kino Tavast ry, Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX, Lasten liikunnan tuki ry, MLL Hämeenlinnan yhdistys ry, UNICEF Hämeenlinnan vapaaehtoisryhmä.

Tarkempi ohjelma: Lapsen oikeuksien viikko

Lisätietoja: Jenna Pohjonen, osallisuusohjaaja, 0408696250, jenna.pohjonen@hameenlinna.fi

Lapsiystävällinen kunta -tunnus

Hämeenlinna on Suomen ensimmäinen kaupunki, jolle on myönnetty Unicefin Lapsiystävällinen kunta –tunnus vuonna 2013. Kaupunki on uusinut tunnustuksen sen jälkeen joka arviointikerralla.

Lapsiystävällinen kunta -toiminnasta voi lukea lisää osoitteessa www.hameenlinna.fi/lyk