Niklas Lähteenmäki on elinvoimatyön liima ja monimutkaisuuksien yhteensovittaja

Kun Niklas Lähteenmäki 13 vuotta sitten tuli kesää vasten Hämeenlinnaan yleiskaava-arkkitehdiksi, moni asia kaupungissa yllätti hänet.

–  Hämmästyin, miten kätevästi täällä pääsi töitten jälkeen uimaan ja että kulttuuritarjontaa oli enemmän kuin ehdin käyttää. En osannut odottaa sitä.

Tänä päivänä kaupungin uusi elinvoimajohtaja yllättyy yhä.

”Yllätyksellisyys on Hämeenlinnan valtti”

–  Kaupungin yllätyksellisyys kiteytyy minulle Kantolassa. Joka kerta, kun sinne menen, tuntuu, että vaikka kulissit ovat vanhat ja historialliset, siellä on aina myös jotain uutta.

Yllätyksellisyys kuvastaa Lähteenmäestä Hämeenlinnaa muutenkin ja on sen valttikortti.

–  Täällä on paljon hienoja juttuja: kahviloita yllättävissä paikoissa, toisistaan poikkeavia ja kiinnostavia virkistysalueita erilaisille käyttäjäkunnille, tapahtumia, kiinnostavia ihmisiä ja kaiken kukkuraksi tämä itä–länsi -keskustelu sekä pitäjät maaseutumaisemineen. Hämeenlinna on yllättävän suuri kaupunki.

Ratkaisujen etsimistä ja yhdessä tekemistä

Myös uusi kaupunkistrategia lähti avautumaan Niklas Lähteenmäelle yllätyksellisyyden, yhdessä tekemisen ja mahdollisuuksien kautta.

–  Strategian arvoissa mainitaan luovuus ja rohkeus ja todetaan, että ”haemme ennakkoluulottomasti kekseliäitä ja raikkaita ratkaisuja”. Koin, että kaupunki haluaa vahvistaa yhdessä tekemistä. Sillä kulmalla itsekin ajattelen asioista ja se rohkaisi hakemaan elinvoimajohtajan paikkaa.

Arkkitehdin koulutuksesta ja kaavoittajan taustasta Niklas Lähteenmäki uskoo olevan etua uudessa työssä.

–  Niissä molemmissa on kyse monimutkaisten asioiden yhteensovittamisesta. Elinvoimajohtajan tehtävässä on kyse samasta. Se on ihmisten, yritysten ja oppilaitosten kuuntelemista, ratkaisujen etsimistä ja yhdessä tekemistä. Pyrin olemaan se liima eri toimintojen ja osa-alueiden välissä.

Arkkitehtuuriin liittyy myös eläytyminen ihmisen osaan.

–  Se on eläytymissuunnittelua. Täytyy pystyä uimaan toisen nahkoihin ja miettiä sieltä kautta myös kaupungin toimintaa.

Verkostoituminen jo kaupungin DNA:ssa

Lähteenmäki on keskittynyt alkuvuoden luomaan tilannekuvaa elinvoimatyön pohjaksi.

Elinvoimajohtajan virka on kaupungissa uusi, samoin elinvoimajaosto. Valmista mallia työlle ei ole. Se on luotava yhdessä kaupungin johtoryhmän, poliittisten päättäjien sekä konsernipalveluiden, työllisyyden ja kotoutumisen edistämisen osaavan henkilöstön kanssa.

–  Hämeenlinna on oikea kaupunki. Tänne muutetaan eri puolilta Suomea. Se luo moninaisuutta. Siksi meillä on täällä erilaisia kulttuureja ristikkäin ja ihmiset sekä yritykset etsivät toisiaan. Se on luontaista silloin, kun on niin paljon muualta tulleita. Verkostoituminen on Hämeenlinnan DNA:ssa.

Hämeenlinna ei ole yhden asian kaupunki. Se on vanha kaupunki, se on hallinto-, koulu- ja kulttuurikaupunki. Myös teollisia työpaikkoja on paljon. Ja onhan täällä linnakin.

–  Monimuotoisuus on Hämeenlinnan rikkaus. Täytyy kuitenkin tarkkaan pohtia, mikä on kaupungin elinvoimaisuuden kannalta olennaista. Ettei lähdetä identifioitumaan niin, ettemme olisi eteenpäin menevä kaupunki.

Hämeenlinnan on profiloiduttava kaupunkien kirjossa.

–  Täällä asuu kiinnostavia ihmisiä, jotka tekevät kiinnostavia ja yllättäviä asioita. Näin pitää ollakin, koska tavallaan tämä juuri on elävän kaupungin määritelmä.

–  Elinvoima ei ole tästä virasta kiinni, vaan se on sitä, minkälaiseksi hämeenlinnalaiset, täkäläiset ihmiset, yritykset ja oppilaitokset, elinvoiman yhdessä tekevät, tähdentää uusi elinvoimajohtaja Niklas Lähteenmäki.

”Tärkeintä on, että suunta on oikea.”

Faktaa:

Niklas Lähteenmäki

  • Hämeenlinnan elinvoimajohtaja 1.1.2023 alkaen.
  • 48-vuotias, syntyisin Kauhajoelta Etelä-Pohjanmaalta.
  • Koulutukseltaan arkkitehti.
  • Muuttanut Helsingistä Hämeenlinnaan 2010.
  • Hämeenlinnan kaupungin palveluksessa vuodesta 2013, ensin yleiskaava-arkkitehtina ja viimeksi maankäytön suunnittelujohtajana.
  • Perhettä puoliso ja kaksi lasta.

NIKLAKSEN OMIMMAT: Tärkeä perhe, Kulkuväline polkupyörä, Työkalu tietokone, Kirja kaikki käy, Elokuva Cherbourgin sateenvarjot, Musiikki Elävänä, TV-ohjelma hämärät sarjat, Herkku jäätelö, Vuodenaika kevät, Rutiini kirja, Lempipaikka Aulanko, Kantola ja Toscana, Harrastus juoksu ja ukulelen soitto.

Teksti: Sirpa Silmäri