Nuko 1414-hyväntekeväisyystempaus: Nuorgamista Hankoon on navigaattorin mukaan 1414 kilometriä

Pystyisikö sen skeittaamaan 20 päivässä ja samalla tekemään jotain hyvää? 

Kaksitoistavuotiaasta rullalautailua harrastaneen Joonas Heinosen, 34, päähän pälkähti eräänä päivänä idea, kuolematon. Hän jakoi ideansa muutamalle kaverilleen ja asia lähti rullaamaan. Vastaus kysymykseen on tällä hetkellä, että kyllä pystyy! Kartalla haaste näyttää helpolta, rullalautailla Suomi päälaelta sen helmoihin saakka, 1414 kilometriä. 

”Mukaan tuli hyviä tyyppejä, jotka haluavat jakaa ja toteuttaa tämän unelman. Hyväntekeväisyyskohteeksi valitsimme Ukrainan. Haluamme auttaa keräämällä tempauksemme avulla rahaa maan sairaaloiden kalustamiseen ja uudelleen rakentamiseen”, Joonas kuvailee. 

Tempaus kerää rahaa Ukrainalle

Apu on suunniteltu kanavoituvan Heinosen työpaikan, hauholaisen hyväntekeväisyysjärjestön, Hämeen Mokian, kautta. Parhaillaan Hauholla rakennetaan linja-autoon hammaslääkäriasemaa ja toiseen kiireistä sairaala-apua tarvitsevien liikkuvaa yksikköä Ukrainaan toimitettaviksi. 

Suomessa poistetaan käytöstä paljon hyväkuntoisia hoito- ja sairaalatarvikkeita. Suuri osa on käyttökelpoisia tai korjattavissa käyttökuntoisiksi pienellä vaivalla. Niitä kerätään Mokian sairaalatarvikkeiden kierrätyskeskukseen Hauholle, kunnostetaan ja lajitellaan. Käyttökelpoiset tuotteet pakataan kontteihin ja lähetetään niitä tarvitseviin maihin muun muassa Itä-Eurooppaan tai Afrikkaan. 

Tuotteiden nouto, varastointi ja korjaus synnyttävät kustannuksia. Nuko 1414 -tempauksen avulla pyritään keräämään rahaa erityisesti Ukrainaan kohdistuvaan sairaalatarviketyöhön. 

Yli 1500 kilometriä 20 päivässä

Joonaksen lisäksi matkaan ovat lähdössä Markku, Anton ja Onni. Mistään teinien tempauksesta ei ole kyse. Nuko-ryhmän nuorin on tällä hetkellä 27-vuotias Anton ja ryhmän nestori on 47-vuotias Markku. Heinonen vinkkaa, että yhdelle rohkelikolle olisi skeittiryhmässä paikka vapaana.

Markku (vasemmalla), Joonas, Onni ja Anton ovat tarttuneet haasteeseen rullalautailla Suomi päästä varpaisiin. Porukassa olisi vielä tilaa yhdelle itsensä voittajalle.

Reitinvalinnan, rullalautailuystävälliset tiet ja Hauhon kautta, jälkeen paljastui, että matkaa on 20 päivässä tehtävä yli 1500 kilometriä. Se tarkoittaa keskimäärin 75 kilometrin skeittausta per päivä.  

”Eihän 75 kilometriä vielä ole matka eikä mikään päivässä taitettavaksi. Mutta toistaa tuo joka päivä 20 päivän ajan”, Markku miettii. 

Matkan edistymistä voi seurata sosiaalisen median kautta osin reaaliaikaisesti. Kino Wanhalta Kopilta mukaan on lähdössä dokumentaristi Jupe, joka kuvaa koko reissun alkuvalmisteluista alkaen. Matkalta on tarkoitus striimata taivallusta suoraan sosiaaliseen mediaan ja kuvata materiaalia leikattavaksi videoklipeiksi. Kuvaajan kulkuneuvona on polkupyörä.   

Tule mukaan tukemaan Nukoa

Mukaan on jo lupautunut yrityksiä ja yksityishenkilöitä tukemaan miesten matkaa Suomen halki. Tavoitteena löytää vielä lisää tukijoita, jotka mahdollistavat reissun. Rahaa kerätään erityisesti itse päätarkoitukseen, sairaalatarvikkeiden toimittamiseen Ukrainaan. Nuko-ryhmällä on tarjota kumppaneilleen näkyvyyttä niin huoltoauton kyljessä kuin skeittaajien asuissa. Mukaan lähtevät yritykset näkyvät myös reissuvideoilla ja sponsoritilaisuuksia voidaan järjestää etukäteen sovituille matkaetapeille.  

Lähtö Nuorgamista tapahtuu 28. heinäkuuta. Matkaa tehdään 20 päivää, perillä Hangossa ollaan 16. elokuuta. Rullalautailijoiden ja huoltajien reitti Hankoon kulkee Hauhon kautta. 

”Jos matkaan lähtee viisi, ja edes yksi pääsee maaliin, on onnistuttu”, kertoo Joonas Heinonen. 

Lisätiedot

www.mokia.fi/nuko
Joonas Heinonen, puh. 050 569 0173, joonas.heinonen@mokia.fi