Nuorten huippukokous

Vuoden 2022 Nuorten huippukokous toteutetaan kahden vuoden koronatauon jälkeen hybriditoteutuksena. Nuorten huippukokous pidetään ti 5.4. klo 12 alkaen Raatihuoneen valtuustosalissa. Kokoukseen on kutsuttu jokaisesta Hämeenlinnan yläkoulusta ja nuorisovaltuustosta kaksi edustajaa paikalle esittelemään koulunsa huippualoitteet ja keskustelemaan niiden toteutuksesta. Kokous striimataan suorana kouluille, jotta kaikki 8. luokkalaiset voivat seurata kokouksen kulkua ja äänestää mieluisinta aloitetta. Striimauksen toteuttaa Kaurialan koulun oppilasagentit.

Huippualoitteen valinta tapahtuu osallistavan budjetoinnin keinoin sähköisellä äänestyksellä, jossa äänioikeutettuja ovat kaikki 8. luokkalaiset ja nuorisovaltuuston jäsenet. Äänestys tapahtuu huippukokouksen aikana ja eniten ääniä saanut aloite etenee toteutukseen. Äänestystulos julkaistaan ja vahvistetaan Nuorten huippukokouksessa.

Huippualoitteet 2022

Kukin koulu on valinnut huippukokoukseen tuotavakseen yhden huippualoitteen. Tämän vuoden huippualoitteet ovat:

  • ALOITE 1: Mielenterveysmessut yläkoululaisille
  • ALOITE 2: Bussivuoroja useammin
  • ALOITE 3: Välinevarastot ja penkit Iittalan koululle
  • ALOITE 4: Ysiluokkalaisten retki viihdekeskus Hämptoniin
  • ALOITE 5: Retkipäivä ysiluokkalaisille
  • ALOITE 6: Toiminnallinen päivä ysiluokkalaisille Tiiriössä
  • ALOITE 7: Mopojen huolto- ja testausalue, joka toimii samalla nuorisotilana

Huippukokouksen taustaa

Nuorten huippukokous on vuodesta 2013 lähtien järjestetty nuorten vaikuttamiskanava, jossa nuoret ovat päättäneet Vaikuta älä valita-päivän aloitteiden toteuttamiseen varatun määrärahan (30 000 euroa) käytöstä. Vaikuta älä valita eli V-päiviä vietetään yläkouluissa vuosittain helmikuussa.

Määrärahalla on vuosien saatossa kunnostettu liikuntapaikkoja, hankittu liikuntavälineistöä, pystytetty kiinteitä katutaideseiniä ja järjestetty erilaisia tapahtumia. Vuosina 2020 ja 2021 huippukokouksen korvasi kokoontumisrajoitusten vuoksi sähköinen äänestys.

Lisätietoja

Veera Antikainen
Osallisuusohjaaja
Hämeenlinnan kaupunki
p. 040 8696250
veera.antikainen@hameenlinna.fi