Osallistava budjetointi käyntiin ideavaiheella

Hämeenlinnan kaupungin osallistava budjetointi 2023 alkaa ideavaiheella. Nyt kaupunkilaisilta vastaanotetaan ideoita. Ehdotusten tulee olla toteutettavissa käytössä olevalla 30 000 euron budjetilla. Ideat kerätään sähköisellä lomakkeella marraskuussa 2022.

Osallistava budjetointi

Osallistava budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Hämeenlinnassa osallistavaa budjetointia kokeiltiin vuonna 2022 ja vuodelle 2023 varattiin vastaavankokoinen 30 000 euron budjetti. Tämän vuoden kokeilusta opittiin, että ideavaiheen on hyvä alkaa jo edellisen vuoden puolella, jotta valmisteluun ja varsinaiseen toteuttamiseen jää riittävästi aikaa.

Yleisö äänestää

Ideavaiheen jälkeen asiantuntijat arvioivat ehdotusten toteuttamiskelpoisuuden ja kustannukset. Ne ideat, jotka on mahdollista toteuttaa 30 000 euron budjetilla, asetetaan esille tammikuussa 2023 ja niistä kaupunkilaiset pääsevät äänestämään toteutettavan projektin. Esimerkiksi tänä vuonna yhteensä 1124 ääntä keränneessä äänestyksessä toteutukseen valittiin Kantolan frisbeegolfrata.

Mitä toivot vuodelle 2023?

Kirjaa ideasi sähköisellä lomakkeella. Lomakkeelle pääset vain tunnistautumalla henkilökohtaisesti mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Ideoinnin voi tehdä yhdessä urheiluseuran tai harrasteryhmän kanssa. Lapset voivat jättää ideoita yhdessä opettajien tai omien vanhempiensa kanssa.

Osallistavan budjetoinnin ehdot

  • idean tulee olla lainmukainen
  • idean toteuttaminen tulee olla kaupungin toimivallassa
  • idean kaikki kustannukset mahtuvat osallistavan budjetoinnin määrärahan budjettiin, 30 000 euroa
  • idea on kaupungin ylläpidettävissä jatkossa ilman uusia merkittäviä kustannuksia
  • idea on epäkaupallinen
  • idea on syrjimätön ja yhdenvertaisuutta edistävä
  • idea voidaan toteuttaa vuoden 2023 aikana

Anna osallistavan budjetoinnin ideasi sähköisellä lomakkeella tai täytä paperilomake kaupungin palvelupisteissä keskiviikkoon 30.11.2022 mennessä.

Tervetuloa mukaan ideoimaan!

Lisätiedot

Heli Pirkkalainen, suunnittelija, heli.pirkkalainen@hameenlinna.fi, 040 742 5295

Markku Rimpelä, strategiajohtaja, markku.rimpela@hameenlinna.fi, 040 071 2219