Päiväni kyläläisenä Alvettulassa Hämeenlinnassa

Yhteisöllinen Alvettulan kylä kutsuu tutustumaan kylään, kyläläisiin ja asumismahdollisuuksiin – vaikka koko kesän ajan! Avoimet Kylät -päivänä julkaistaan Päiväni kyläläisenä -ohjelma. Alvettulan kylätoimijat ovat koonneet ohjelmaesitteen ja majoitusmahdollisuudet maalle muutosta kiinnostuneille. Päiväni kyläläisenä -ohjelma koostuu kyläläisille tärkeistä asioista, yhteisistä tekemisistä, ulkoilumahdollisuuksista, paikallisista herkuista ja tapahtumista. Kyläkummin voi pyytää kävelylle tai kysyä häneltä neuvoa kylän asioista.

Mikset muuttaisi Hämeenlinnaan?

Alvettulan kyläyhdistys on koonnut kylän nettisivulle paikalliset majoitusmahdollisuudet, jotta maalle muutosta kiinnostuneet voivat päästä kokeilemaan asumista kylässä. Muuttopäätös tai talon rakentaminen maalle on iso investointi, siksi halutaan tarjota tilaisuus kokeilla asumista ja tutustua kylän henkeen.

Bobackan pihatuvaksi nimetty punainen tupa sijaitse tutussa miljöössä Miekan pihapiirissä. Emäntä Päivi Kalliokoski on ottanut kammarit uuteen käyttöön kyläasumisen kokeilua varten. Myös Lautsian kartanon alueella Ilmoilanselän rannalla on ahkeroitu. Koivula-rivitaloon on kunnostettu kolme pientä vuokra-asuntoa. Kartanon alueelle on juuri avattu myös hostelli Kulkurin Tähti, joka tarjoaa persoonallisia huoneita.

Asu ilmaiseksi viikko Alvettulassa

Haku on auki maksuttomaan Polku kylään -asumiskokeiluun Polku kylään -asumiskokeilun avulla etsitään Alvettulaan muuttohalukkaita. Viikon 1.-8.9.2023 ajan tarjotaan yhdelle perheelle ilmainen asuminen Bobackan viehättävässä pihatuvassa. Kokeiluun valituille räätälöidään Päiväni kyläläisenä -ohjelma ja kyläyhdistys auttaa löytämään tarjolla olevat asumisratkaisut. Viikon aikana pääsee tutustumaan niin kyläkoulun opetukseen, päivähoitoon, harrastusmahdollisuuksiin, ympäröivään luontoon ja kyläläisiin.

Polku kylään -asumiskokeiluun haku päättyy 6.8.2023. Kokeiluja ja kyläasumisen kehittämistä Alvettulassa, Tyrvännönniemellä ja Vähikkälässä Hämeen Kylien Polku kylään -hankkeessa on mukana kolme kylää, joissa kyläyhteisöt etsivät keinoja uusien asukkaiden saamiseksi. Alvettula Hämeenlinnasta, Tyrvännönniemi Hattulasta ja Vähikkälä Janakkalasta ovat kaikki vanhoja kulttuuriympäristöjä ja samalla eläviä, kokeilunhaluisia kyläyhteisöjä. Kaikissa kolmessa kylässä on kyläkoulut ja paikallisia palveluja.

Kylissä järjestettiin maaliskuussa työpajat, joissa hahmoteltiin maalle muuttajan palvelupolkuja. Palvelupolun avulla etsitään ratkaisuja kehittämiskohtiin ja toteutetaan kokeiluja. Hankkeen kautta Alvettulassa ja Vähikkälässä käynnistyy myös alku syksystä HAMK:n ja LAB-ammattikorkeakoulujen kanssa kurssiyhteistyö. Opiskelijoiden kanssa perehdytään kulttuuriympäristöjen kehittämiseen maisema-analyysien pohjalta.

Hämeen Kylät ry kannustaa kylien maanomistajia tarjoamaan rakennuspaikkoja muuttohalukkaille ja etsimään uudet asukkaat tyhjiin taloihin.

Asumaan Alvettulaan nettisivu

Alvettula -Päiväni kyläläisenä -esite

Haku Polku kylään -asumiskokeiluun Alvettulassa

Hämeen Kylät on Kanta-Hämeen alueella toimiva maakunnallinen kyläyhdistys, kylien yhdistäjä, kylä- ja asukastoiminnan asiantuntija ja eduntekijä. Uutiskirjeen voi kuka tahansa kiinnostunut tilata sähköpostiinsa. Kannattaa myös tykätä meistä Facebookissa ja Instassa.

Lisätietoa:

Elina Leppänen, kylaasiamies@hameenkylat.fi tai 0400 944 868.