Palanderin talon Jouluspesiaali aloittaa joulun ajan 26.11.

Palanderin talon Jouluspesiaali aloittaa joulun ajan lauantaina 26.11.2022 klo 12–16.

Koko perheen maksuttomassa tapahtumassa tutustutaan entisaikojen jouluvalmisteluihin kaikilla aisteilla tunnelmoiden. Talossa kuljetaan omaan tahtiin ilman kiinteitä aloitusaikoja ja jokaisessa kotimuseon huoneessa on opas kertomassa sadan vuoden takaisista joulutavoista.

Jouluspesiaalissa on myös kaikenikäisille soveltuva askartelupaja, jossa valmistetaan joulukortteja Palanderin talon uuden ulkovärin innoittamana. Aivan pienimmät askartelevat vanhempien avustuksella. Jouluspesiaali on osa Hämeenlinnan Lasten lauantai -ohjelmaa ja tapahtuma on maksuton.

Palanderin talossa pääsee tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen taitteen joulun viettoon hämäläisessä porvariskodissa

Palanderin talo on koristeltu jouluiseen asuun vuosisadan vaihteen tyypillisillä koristeilla ja ajalle sopivilla joulukasveilla. Esillä on vanhaan tyyliin koristeltu joulukuusi ja aikakauden porvarisperheelle tyypillisiä joululahjoja. Lasten paketeista löytyy taidokkaasti valmistettuja leluja ja talon muhkeaviiksistä isäntää odottaa veikeä viiksikuppi. Joulupöydän kattaukseen on haettu inspiraatiota K. F. Björkbomin hämeenlinnalaisen joulupöydän kuvauksesta 1860-luvulta. Björkbom mainitsee muisteluissaan ruokina muikunmädin, kaviaarin, ravunhännät, sardiinit, nahkiaiset, tuoreen lohen, riisi¬ryynimakkarat, lipeäkalan, kinkun, linnunpaistin, riisiryynipuuron ja jälkiruoan sekä joululeivokset.

Palanderin talon joulu 26.11.2022–8.1.2023, ma–su 12–16. Muista Hämeenlinnan kaupunginmuseon kohteista poiketen Palanderin talo on avoinna tapaninpäivänä ja loppiaisena. Näyttelyyn tutustutaan oppaan johdolla, kierrokset alkavat puolen tunnin välein, viimeinen klo 15.30.

Tervetuloa sukeltamaan joulutunnelmaan Palanderin talossa!

Lisätiedot

museolehtori Annaliina Granqvist, annaliina.granqvist@hameenlinna.fi