Pelkoa ja perinteitä Palanderin talossa 

Palanderin talossa ja pihapiirissä uppoudutaan ensimmäistä kertaa muinaissuomalaiseen sadonkorjuujuhla kekriin lauantaina 28.10.2023 klo 15–20

Tarjoamme enteitä ja traditioita, pimeitä puuhia ja kummitusjuttuja. Iltapäivällä on koko perheen ohjelmaa ja hämärän tullen jutut hurjenevat. Suosittelemme ottamaan taskulampun mukaan pihapuuhia varten ja kannustamme pukeutumaan teeman mukaisesti.  

Kekriä vietetty syystoimien loppumisen aikaan

Kekriä on vietetty perinteisesti suomalaisessa maatalouskulttuurissa talon syystoimien loppumisen aikaan. Kekri ajoittuu mikkelinpäivän ja pyhäinmiestenpäivän eli syyskuun lopun ja marraskuun alun välille. Suomessa kekriä on juhlittu jo ennen 1000-lukua. Myöhemmin kekriin liittyi kristillisiä piirteitä. Vielä ennen 1900-luvun alkua kekri oli joissain paikoissa joulua ja pääsiäistä tärkeämpi juhla.  

Kekristä alkoi uusi sato- ja karjanhoitovuosi. Kekrinä esi-isät olivat liikkeellä ja raja tämän ja tuonpuoleisen välillä oli häilyvä. Ajateltiin, että esi-isät suojelevat taloa sekä vilja- ja karjaonnea, jos ovat tyytyväisiä. Näin myös esi-isien kestitseminen oli tärkeää seuraavan vuoden sato- ja karjaonnen takaamiseksi. Kekrinä pimeällä ei siis tiennyt kuka tulee vastaan!  

Tervetuloa viettämään kanssamme kekriä maksuttomaan tapahtumaamme Palanderin taloon ja pihapiiriin!

Tapahtumapäivänä Palanderin talo on poikkeuksellisesti avoinna vain tapahtuman aikana klo 15-20. 

Palanderin talon kekri 
28.10.2023 klo 15–20 
Linnankatu 16, 13100 Hämeenlinna 
palanderintalo@hameenlinna.fi 
puh. 03 621 2967 

Lisätietoja: museolehtori Annaliina Granqvist, etunimi.sukunimi@hameenlinna.fi, puh. 040 869 6264