Poltinahon arkkitehtikilpailun tulokset julki

Poltinahon arkkitehtikilpailun tulokset julkistettiin 31.1.2023. Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön opiskelijoille suunnatun arkkitehtuurin visiokilpailun järjestivät yhteistyössä Tampereen yliopiston Arkkitehtuurin yksikkö, Hämeenlinnan kaupunki ja Urbanizator Oy. Kilpailuaika oli 23.9. – 29.12.2022.

Kilpailun tavoitteet

Suunnittelualueena oli Turuntien, Hattelmalantien, Taimistontien ja Kaurapolun rajaama Ahveniston koulun ympäristö Poltinaholla. Kilpailun keskeisimpänä tavoitteena oli löytää monipuolisia ideoita alueen täydennysrakentamiseksi. Tavoitteena oli myös saada aikaan mielikuvituksellista ja innovatiivista havainnekuva-aineistoa, jota voidaan käyttää alueen jatkosuunnittelun ja päätöksenteon pohjana. Hämeenlinna pyrkii aktiivisesti edistämään uudenlaisia asumisen ratkaisuja. Poltinahon alueen toiminnallinen kehittäminen tukee myös kestävän kehityksen tavoitteita.

Kilpailutehtävä

Tehtävänä oli suunnitella Poltinahon alueen olemassa olevia ympäristötekijöitä ja kiinnostavaa sijaintia hyödyntäen kaupunkimaista ja monipuolista kaupunkirakennetta, alueen pääkäyttötarkoituksen ollessa asuminen. Kilpailualueesta tuli muodostaa kaupunkirakenteellisesti jäsennettyä sekä kaupunkikuvallisesti korkeatasoista asuinympäristöä. Kilpailun keskeinen ajatus oli löytää alueelle tunnistettava ja alueelle sopiva identiteetti. Asumisen lisäksi alueelle tuli suunnitelmassa osoittaa myös vähintään yksi tontti kaupan käyttöön. Tavoitteena oli myös Poltinahon alueen kehittäminen osana kaupunkikeskustaa ympäröivää vyöhykettä.

Yleisarvostelu

Hämeenlinnan Poltinahon visiokilpailu arkkitehtiopiskelijoille oli korkeatasoinen, mutta myös haastava kokonaisuus. Kohtuullisen työlääksi osoittautuneen kilpailun ehdotukset antavat monipuolisen ja monimuotoisen kuvan alueen kehitysmahdollisuuksista. Opiskelijakilpailulle tyypillisesti ehdotuksien tekemistä ohjattiin, palautetut 13 ehdotusta antavat kukin omalla tavallaan mielenkiintoisia ideoita kehittää aluetta. Parhaissa ehdotuksissa on esitetty ammattitaitoisesti visionäärinen, persoonallinen yleissuunnitelma yksityiskohtineen.

Kilpailun voittajat

 • 1. sija, kilpailuehdotus: Urban grove
  Tekijät: Samu Rantanen, Elissa Helminen ja Linnea Lindberg
 • 2. sija, kilpailuehdotus: Apilat
  Tekijät: Elisa Enlund ja Emmi Villberg
 • 3. sija, kilpailuehdotus: Nurkkis
  Tekijä: Sara Annala
 • Lunastus, kilpailuehdotus: Ecolinna
  Tekijät: Ezgi Samanci, Elena Sitrakova ja Sila Kartal
 • Lunastus, kilpailuehdotus: Tilkkutäkki
  Tekijä: Jani Jukonen
 • Lunastus, kilpailuehdotus: The Loop
  Tekijä: Kacper Borek
 • Kunniamaininta, kilpailuehdotus:(Sub)Urban Diversity
  Tekijä: Jonah Stougard
 • Kunniamaininta, kilpailuehdotus: Hämeen Muuri
  Tekijät: Arto Vehviläinen ja Joona Lukka

Tutustu kilpailuehdotuksiin Hämeenlinnan Poltinahon visiokilpailun arvostelupöytäkirjasta (pdf).

Lisätiedot: