PysäkkiHetkiin ovat kaikki tervetulleita

Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan yhteinen Vapaaehtoiskeskus Pysäkki haluaa herätellä kaupunkilaisia perehtymään ennaltaehkäisyyn ja varautumiseen iän karttuessa.

Torstaisin järjestettävissä PysäkkiHetkissä on keväällä tarjolla asiaa edunvalvontavaltuutuksesta, korjausneuvontaa sekä Konstikopan helppoja teknologiavinkkejä kodin ja arjen turvallisuuden lisäämiseksi. Esittelyssä on myös Vanheneminen.fi-sivusto. Asiantuntijavieraita Pysäkille on luvassa muun muassa Vanhustyön Keskusliitosta.

–  PysäkkiHetkiin voi kuka tahansa tulla juomaan kupposen kahvia ja kuuntelemaan itseään kiinnostavia teemoja, toivottaa väen tervetulleeksi Pysäkin vastaava ohjaaja Sanna Salminen.

Äitienpäivän tienoolla Pysäkki kutsuu äitejä ja isiä lapsineen ilahduttamaan ikäihmisiä.

–  Mummola-hetki on ylisukupolvista toimintaa. Jos ei ole omia isovanhempia lähellä, saattaa PysäkkiHetkestä saada uusia mummo- ja ukkiystäviä ja he puolestaan nuoria kavereita, sanoo toiminnanohjaaja Jenni Orjasniemi.

Kulttuuri- ja koiraulkoilukavereita koulutetaan

Viime syksynä Pysäkki perehdytti ensimmäiset kymmenen KulttuuriJelpparia.

–  KulttuuriJelpparin voi pyytää mukaan kulttuurikäynneille tai tapahtumiin kaveriksi. Tämä sopii vaikka kaupunkiin vasta muuttaneille, muistuttaa Salminen.

KulttuuriJelppareita voi keväällä tavata myös Taidemuseon taidekahveilla.

PysäkkiKaverit ovat jo vuosia auttaneet halukkaita ulkoilussa. Nyt mukaan lenkille saa halutessaan myös karvakaverin.

–  Hämeenlinna on mukana Ikäinstituutin vuoteen 2024 kestävässä Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeessa, jossa koulutetaan koiraulkoilukavereita. Meillä oli viime syksynä ensimmäinen koulutus ja siitä saatiin muutamia vapaaehtoisia mukaan toimintaan, kertoo Salminen.

Maanantaiaamupäivisin Tassukaveri mäyräkoira-Tytti lähtee Anne-emäntänsä kanssa lenkille ja rinnalle mahtuu ulkoilijoita mukaan.

Kumppanuustalo on jännittävä tutustumiskohde

Pysäkin kotipesä on 123-vuotias Kumppanuustalo, entinen ortodoksikirkko, kaupunginkirjasto, maakunta-arkisto ja teatteri. Rakennus on jo sinänsä mielenkiintoinen tutustumiskohde, vinkkaa Jenni Orjasniemi.

–  Kumppanuustalossa on paljon eri toimijoita. Meiltä voi pyytää jelpparia, jos haluaa tulla tutustumaan taloon vapaaehtoisen kanssa yhdessä, rohkaisee Orjasniemi poikkeamaan sisään.

–  Myös henkilökunnan kanssa voi sopia tapaamisen, jos haluaa, että saatamme hänet tutustumaan taloon ja mukaan ryhmien toimintaan, täydentää Salminen.

Pysäkki koulutti heti vuoden alussa uusia vapaaehtoisia toimintaan mukaan.

–  Uudet vapaaehtoiset ovat aina tervetulleita. Meille voi tulla vapaaehtoiseksi myös ilman koulutusta. Perehdytämme heidät kyllä henkilökohtaisestikin, lupaa Salminen.

Lisätietoa:

Sanna Salminen, vastaava ohjaaja, puh. 050 514 0366, sanna.s.salminen@hameenlinna.fi ja toiminnanohjaaja Jenni Orjasniemi, puh. 050 463 6006, jenni.orjasniemi@hameenlinna.fi

Pysäkin löytää verkosta:

www.hameenlinna.fi/pysakki

Vapaaehtoiskeskus Pysäkki | Hämeenlinna | Facebook

Vapaaehtoiskeskus Pysäkki Hml (@vapaaehtoiskeskuspysakki) • Instagram-kuvat ja -videot

Teksti: Sirpa Silmäri
Kuva: Miika Kangasniemi