Rengon päiväkoti sai lahjoitusfillareita

”Hii, tää pyörä laulaa. Tää suhisee,” hihkuu 6-vuotias Sofia ja kurvailee tuliterällä polkupyörällä Rengon päiväkodin pihalla. Seuraavat innokkaat pyöräilijät ovat jo jonossa odottamassa vuoroaan päästä kurvailemaan uusilla polkupyörillä.

Päiväkodin polkupyörät olivat jo loppuun poljetut ja lapsilla oli kova into pyöräillä. ”Panostamme päiväkodissamme liikkumiseen ja mietimme, kuinka saisimme hankittua uudelleen näitä suosittuja päiväkotipolkupyöriä,” kertoo varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Anne Ihamäki.

Polkupyörät ovat metallirunkoisia ja vankkoja nimenomaa päiväkotikäyttöön suunniteltuja kolmipyöriä, joiden takatelineessä mahtuu kuljettamaan tavaroita tai kaveria. Pyörät ovat turvallisia ja niillä ei helposti kaadu.

Roskapussikampanja poiki polkupyörät päiväkotiin

Viime keväänä päiväkodin lapset osallistuivat valtakunnalliseen Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan ja keräsivät peräti kahdeksan pussillista roskaa päiväkodin ympäristöstä. Rengon Säästöpankkisäätiö palkitsi ahkeroineet metsäeskarilaiset tästä työstä peppualustoilla ja jäätelöillä. Palkitsemisen yhteydessä tuli puheeksi polkupyörävaje, ja Säästöpankkisäätiön hallituksen varapuheenjohtaja Irmeli Anttila kehotti päiväkotia hakemaan säätiöltä avustusta pyöriin.

”Olimme siinä käsityksessä, että emme voi säätiöltä hakea avustusta, mutta kaikeksi onneksi tämä järjestyi, ja nyt tänä syksynä saimme kolme polkupyörää isompien lasten käyttöön,” kertoo Ihamäki.

Pyöräily on päiväkodissa yksi suosituimmista pihatekemisistä, ja riemulla ei ollut rajoja, kun pyörät lahjoitettiin viime viikolla lasten käyttöön.

Pyörät ovat eriväriset ja niistä yhdessä on poliisin tunnus, yhdessä ambulanssin ja yhdessä paloauton. Lisäksi suunnitteilla on, että pyöriä pystyy ”tankkaamaan” vanhasta imurinletkusta rakennetussa tankkauspisteessä, aina, jos pyörän polttoaine käy vähiin.

”Pyöräily kehittää monella tavan lapsen taitoa ja motoriikkaa, ja moni Rengossa kulkee pyörällä kouluun, sitten vähän isompana eli taito on tärkeä oppia jo pienenä”, kuvailee Ihamäki.

Rengon päiväkodin lahjoituspyörät
Kuvassa varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Anne Ihamäki, Rengon Säästöpankkisäätiön varapuheenjohtaja Irmeli Anttila ja päiväkodin lapsia uusilla fillareilla.

Säätiö edistää säästäväisyyttä, taloudellista kasvatusta ja koulutusta

Pyörät eivät ole mitä tahansa mankeleita, vaan yksittäisen pyörän arvo on noin 700 euroa, joten kyseessä on ihan mittava lahjoitus Rengon Säästöpankkisäätiöltä kaupungin päiväkodille. Koska pyörät ovat vankkatekoisia ja laadukkaita, ne tulevan kestämään useammankin vuoden vinhaa pihapyöräilyä.

”Haluamme tukea kaikkien lasten hyvää elämää ja aktiivista liikkumista ja tämä osui oikein hyvin säätiömme tavoitteisiin,” toteaa Anttila.

Rengon Säästöpankkisäätiö on avustanut Rengossa viime aikoina muun muassa Käräjämäen liikunta-alueen kehittämisessä. Säätiö tiedusteli heinäkuussa Rengon markkinoilla kävijöiltä osallistavan budjetin kohteita ja siinä nousi esiin useita kehittämiskelpoisia ideoita ulkoliikuntaolosuhteiden kehittämiseen muun muassa Kirkkojärven vedenlaadun ja uimarannan parantaminen. Lisäksi yksi kehittämiskelpoinen kohde olisi opastetun ulkoilureitin merkkaaminen Rengon kirkonkylälle. 

Rengon päiväkotiin lahjoitettiin polkupyöriä.
Fillarit ovat tukevaa tekoa eivätkä kaadu helposti.

Teksti: Kaisa Paavilainen
Kuvat: Miika Kangasniemi