Sähkösavukkeiden käyttö lisääntynyt huolestuttavan paljon lasten ja nuorten parissa

Sähkösavukkeiden (vape) suosio on lisääntynyt räjähdysmäisesti lasten ja nuorten parissa kuluvan lukuvuoden aikana. Vanhemmat ovat olleet hyvin huolissaan sähkösavukkeista ja kokevat myös, etteivät tiedä aiheesta riittävästi keskustellakseen asiasta lastensa kanssa. Kotona onkin hyvä keskustella jo ennen kuin nuori jää kiinni sähkötupakan käytöstä ja kysyä, miten nuori näkee ja kokee ne. Tähän tiedotteeseen on laadittu tietoa aiheesta sekä tämän hetken tilanteesta sähkösavukkeisiin liittyen.

Nuorten suosiossa on tällä hetkellä kertakäyttöinen nikotiiniton tai nikotiinia sisältävä sähkötupakka eli ”Vape”. Nimi tulee englanninkielisestä vastikkeesta (höyrystää/polttaa sähkösavuketta). Sähkösavukkeista on tullut hyvin värikkäitä, houkuttelevia ja huomaamattomia laitteita. Ne voivat muistuttaa jotain arkisia käyttötavaroita; korostustussia, huulipunaa, matkalaturia tai kuulokekoteloa ja niitä on hyvin monen näköisiä ja makuisia.

Kertakäyttöistä vapea ei voi täyttää uudella nesteellä. Yhdestä kertakäyttöisestä vapesta saa vapesta riippuen 500-10000 ”puffia” eli imaisua. Vaikka kyseessä on kertakäyttöinen laite, on se uudelleen ladattavissa niin kauan kuin nestettä sisällä riittää.

Sähkötupakka voi olla yhtä vaarallista kuin normaali tupakka

Sähkötupakan vaarallisuudesta ja terveysvaikutuksista ei täysin vielä tiedetä. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakan käyttö on suhteellisen uusi ilmiö ja lisäksi sekä höyrystinlaitteita että nesteitä on montaa erilaista. Nesteiden laatu voi vaihdella ja tieto niiden sisällöstä pakkausmerkinnässä voi olla puutteellista. Nesteen todellinen sisältö ei siis välttämättä vastaa sen ilmoitettua sisältöä. Maustamiseen käytetään myös erilaisia elintarvike makunesteitä. Lisäksi liikkeellä on itse valmistettuja makunesteitä, joiden sisältöä ei millään voi varmistaa ja ne saattavatkin sisältää mitä ainesosia tahansa.

Sähkötupakan käytössä muodostuvasta höyrystä on löydetty syöpävaarallisia aineita kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Nesteistä on löydetty myös kasvimyrkkyjen ja lääkeaineiden jäämiä sekä metallihiukkasia. Sähkösavukkeiden nesteen on todettu myös aiheuttavan myrkyllisiä vaikutuksia soluille ja nestehöyry voi ärsyttää ja vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja. Lisäksi nestehöyryä hengitettäessä haitallisia aineita pääsee keuhkojen kautta myös verenkiertoon.

Sähkösavukkeiden myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä

Hajuton tai makunesteiden käytön vuoksi jopa hyvältä tuoksuva ja maistuva sähkötupakka luo illuusion, että kyseessä on puhdas tuote. Todellisuudessa näin ei ole, vaikka kyse onkin miedosta päihteestä Suomessa. Sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Lakia kierretään makunesteillä jotka luokitetaan elintarvikekäyttöön.

Sähkösavukkeiden myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä. Kertakäyttöinen, nikotiinittomalla nesteellä täytetty laite ei täytä tupakkalaissa olevaa sähkösavukkeen määritelmää. Se täyttää kuitenkin tupakan vastikkeen ja joissain tapauksissa myös tupakkajäljitelmän määritelmän. Näin ollen tupakkalaki koskee myös kertakäyttöisiä, nikotiinittomalla nesteellä täytettyjä laitteita mm. markkinointi-, ikäraja- sekä esilläpitokieltojen osalta.

Käyttöä ja hallussapitoa tavattu jopa ala-asteikäisillä lapsilla

Sähkösavukkeiden käyttöä ja hallussapitoa on tavattu Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan alueella jopa ala-asteikäisillä lapsilla. ”Vapet” on yleensä ostettu yläkoululaisilta ja sitä vanhemmilta nuorilta. Kaupat sovitaan usein Snapchatin välityksellä. Käyttö on usein sosiaalinen tapahtuma, jolloin sama vape käy imeskeltävänä useammassa suussa. Yksi ero tavalliseen tupakkaan on se, että sähkötupakan käytössä ei synny palamisreaktiota. Sähkötupakasta ei siis tartu hajua esimerkiksi vaatteisiin, eikä nuori jää sen käytöstä välttämättä kiinni yhtä helposti.

Vapeja ostetaan Suomessa kivijalkakaupoista tai tilataan ulkomailta. Näitä hankitaan omaan käyttöön tai eteenpäin isolla voitolla välitettäväksi. Tällöin syntyy helposti velka- ja kiristystilanteita, jotka taas johtavat useasti väkivallalla uhkailemiseen, väkivaltaan sekä rahan katoamiseen kotoa.

Esimerkiksi alaikäisten Snapchatista ostetuista ”vapeista” joutuu maksamaan useita kymmeniä euroja kappaleelta. Tupakkatuotteiden välittäminen / myyminen johtaa aina asian käsittelyyn Ankkuritiimin kanssa poliisilaitoksella.

Vapen käyttö madaltaa kynnystä kokeilla muitakin tupakkatuotteita

Nikotiinittoman vapen avulla opeteltu höyryn sisään hengitys madaltaa kynnystä kokeilla muitakin poltettavia ja sisään hengitettäviä tupakkatuotteita.

Nikotiinillisten vapejen aiheuttama nikotiiniriippuvuus toimii lapsilla ja nuorilla samoin kuin aikuisilla. Kertakäyttöisen vapen loppuessa nikotiinia saatetaan etsiä vieroitusoireiden lieventämiseen muualta. Nikotiini aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Ja jos elimistö ei saa nikotiinia, iskevät vieroitusoireet kuten levottomuus, väsymys ja keskittymiskyvyn heikkeneminen.

Vapen rauhoittava ja piristävä vaikutus johtuu siis vieroitusoireiden ”lääkitsemisestä”. Syntyy kierre, jossa vapen käytöllä huomataan olevan piristävä ja rauhoittava vaikutus vaikka todellisuudessa sillä helpotetaan vain nikotiinista johtuvia vieroitusoireita.

Lisätietoja sähkösavukkeiden haitoista THL:n sivuilta

Lisätietoja

Peter Petro, nuorisotyöntekijä / Ankkuritiimi Hämeenlinna
peter.petro@hameenlinna.fi, p. 040 5412790

Hämeenlinnan poliisiaseman Ankkuritiimi koostuu lastensuojelun sosiaalityöntekijästä, poliisista, psykiatrisesta sairaanhoitajasta, sosiaaliohjaajasta ja nuorisotyöntekijästä. Työskentelyn tavoitteena on kartoittaa kokonaisvaltaisesti perheiden tilanteita moniammatillisella työotteella.