Sairion päiväkoti elää osana luontoa

Sairion 72-vuotias päiväkoti Aulangon metsän kupeessa on peruskorjattu ja uutta arkea lasten kanssa rakennetaan nyt ensimmäistä viikkoa.

– Olemme korjaukseen todella tyytyväisiä ja arvokas rakennus on saatu nyt ajanmukaiseen kuntoon, toteaa päiväkodin johtaja Katri Aronen iloisena.

Päiväkotia remontoitiin puolentoista vuoden ajan ja taloon uusittiin sisärakenteita, uusia väliseiniä, ovia, vanhojen huoltoa, ja ylipäänsä tiloja jaoteltiin uudestaan. Ulkopuolella uusittiin vesikate ja ulkoverhoilu maalattiin. Historiallisesti merkittäväksi arvotettu päärakennus on entinen keuhkotautiparantola, ja sen on suunnitellut rakennusmestari Heikki Tiitola.

Sairion päväkoti sisältä
Sairion päiväkodin sisätiloja.

Vanhemmat kiinnostuneita

Sairion päiväkoti on suosittu ja tällä hetkellä se on 55 perheen lasten hoitopaikka.

– Meillä on pitkiä suhteita perheisiin ja monen perheen kaikki lapset ovat olleet koko varhaiskasvatusaikansa meidän talossamme. Täältä kulkee koulupolku Tuomelaan ja Tuomelan koulun esiopetusryhmämme käy meillä kahdesti viikossa pihamaamme kodalla ja pihapiirin tutuissa ympyröissä, kertoo Aronen.

Kun päiväkodissa oli avoimet ovet perheille tulla tutustumaan remontin jälkeen, tupa oli täynnä perheitä. Kaikki oli avointa ja vanhemmat tutustuivat lasten tilojen lisäksi mielellään myös yläkerrassa sijaitsevaan aikuisten tilaan eli henkilökunnan taukohuoneeseen ja johtajan tiloihin.

Aronen kehuu nykyisiä henkilökunnan tiloja vuolaasti.

– Olemme aikaisemmin kahvitelleet komeroissa tai muissa vastaavissa ja nyt saimme koko yläkerran aikuisten tilaksi. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että pääsee toviksi huokaisemaan lapsiryhmän vilinän keskeltä taukotilaan, jonne kavutaan vanhan puutalon rappusia ylös. Haluamme, että henkilökuntamme voi hyvin ja jaksaa vaativassa, mutta antoisassa työssään, painottaa Aronen.

Sairion päväkoti päärakennus ja leikkipaikka
Sairion päiväkodin päärakennus ja pihapiiriä.

Kestävää elämäntapaa ja luontoa

Sairion päiväkoti on matkalla kestävän elämäntavan päiväkodiksi. Aronen kertoo päiväkodin olleen mukana Opetushallituksen hankkeessa, jossa päiväkodille muovattiin kestävän elämäntavan ohjelma.

– Olimme Kaivohaassa väistössä ja siellä emme vielä täysillä pystyneet paneutumaan Hiilineutraalin Hämeenlinnan kestäviin tavoitteisiin. Nyt täällä on sen aika ja tätä ohjelmaa aletaan nyt uusitussa päiväkodissa elää todeksi.

Päiväkodin pihalle kaivoihin on asennettu pumput, joilla saadaan vettä kasvilavoille. Lumien sulettua alkaa istutus, jossa koko päiväkoti on mukana. Lapset osallistuvat suunnitteluun ja istutuksien hoitoon koko kasvukauden ajan. Satokauden päätteeksi juhlitaan ja nautitaan oman maan antimia.

Luonto on läsnä meidän arjessamme. Pihapiirissämme on kasvatuslavojen lisäksi grillikota ja huussikin sekä runsaasti leikkitilaa. Ulkoilemme paljon ja olemme mahdollisimman paljon luonnossa.

Kaikessa päiväkodin toiminnassa otetaan kierrätys huomioon. Kaikki kierrättävät kaikkea, niin lapset, aikuiset kuin vanhemmatkin.

– Kunnostamme vanhoja huonekaluja ja saamme Saaristen koululta lasivitriinejä käyttöömme. Jotain uuttakin olemme hankkineet, mutta pääasiassa pyrimme käyttämään kierrätettyjä huonekaluja.

Päiväkodin arjessa pyritään retkeilemään lähiluontoon Aulangon metsään aina kun se suinkin on mahdollista, kesäisin ja talvisin. Metsä kutsuu leikkimään ja retkillä opitaan ja nautitaan luonnosta.

Tässä päiväkodissa kirmaavien lasten ryhmien nimetkin, Nallenpesä, Ketunkolo ja Käpyset, kuvaavat mukavasti lähiluontoa.  Tuomelan esiopetuksessa puolestaan mennään väreillä ja siellä opiskelevat Punaiset, Siniset ja Keltaiset. Päiväkodissa toimii myös aktiivinen vanhempaintoimikunta.

Lue lisää

Sairion päiväkodin verkkosivut

Päiväkodin remontista taustatietoja

Teksti: Kaisa Paavilainen
Kuvat: Miika Kangasniemi