Sotiemme veteraaneja muistettiin käsintehdyin kiitoskortein

Taidepainotteinen asiakaspalvelun teemaryhmä valmisti ja toteutti projektin, jossa muistettiin Hämeenlinnalaisia sotaveteraaneja työstä itsenäisen Suomen hyväksi.

Vallitsevassa maailmantilanteessa teemaryhmälle täytyi miettiä uusia tapoja harjoitella asiakaspalvelua, kun ihmisiä ei voi kohdata aina kasvotusten. Ryhmän työtehtävät on rakennettu erilaisissa hankkeissa ja kortti-projekti on yksi tällainen.

Strategiapäällikkö Mira Sillanpää sai idean kortti-projektista sotaveteraaneille ja antoi sen tehtäväksi tiimin ohjaajille. ”Tässä yhdistyy luovuus, kirjallinen kyky ilmaista asioita sekä hyvän mielen tuottaminen kolmannelle osapuolelle. Itsenäisyyspäivän läheisyys nosti esille kiitollisuuden sotaveteraaneille ja sen, että olemme täällä toisiamme varten.”

Veteraanien kortit toteuttivat asiakaspalvelun teemaryhmän työkokeilijat, joita ohjaa taideohjaaja Saila Hyrkäs.

Ryhmässä opiskellaan asiakaspalvelutaitoja taidepainotteisesti. Ryhmäläiset ovat tosi innostuneita taiteista, jotkut ovat ostaneet värejä kotiinkin.

”Olemme tehneet aiemmin teoksia sekä ripustusta kahteen taidenäyttelyyn. Eräs osallistuja totesi, että voisi olla mukana vaikka vuosia. Meillä on rento tekemisen meininki, huumoria ja nauramista on paljon. Suurin osa ryhmäläisistä on jo työllistynytkin”, iloitsee Hyrkäs.

Idea korttien toteuttamiseen lähti värikkäistä syksyn lehdistä. Kerättiin lehtiä, maalattiin niiden taustat eri väreillä ja painettiin niillä kuviot kortteihin akryylimaaleilla. Korttien tekemisessä on ollut puuhaa, sillä niitä tehtiin 50 kappaletta.

Yksi asiakaspalvelun teemaryhmässä korttiprojektiin osallistuneista on Jari Tuomola. ”Toiminta on ollut mielenkiintoista, täällä on saanut uusia ideoita. Olen maalannut viimeksi vuonna -96 kun tein teoksen äidilleni 70-vuotislahjaksi.” Tuomola kokee kortti-projektin tärkeäksi etenkin korona-aikana. ”Se on hyvä juttu, että veteraaneja muistetaan tällä tavalla.”

Asiakaspalvelusta Tuomolalla on pitkä kokemus. Hän on aikanaan vetänyt työkseen karaokea 30 vuotta ja ollut myös töissä viisi vuotta Luotsin Rakennuskierrätyksellä. Hän sai kuulla ryhmästä kaupungin työllisyyspalveluista ja suosittelee ryhmää muillekin. Tuomola on käynyt työhaastatteluissa ryhmässä olon aikana, mutta vielä ei ole tärpännyt.

Ryhmän asiakaspalveluosaamisesta vastaa ohjaaja Paula Vidberg. ”Olen luennoinut asiakaspalvelusta, olemme käyneet tutustumassa museoihin ja taidenäyttelyihin.” Kortti-projektissa Vidberg kirjoitti käsin itse keksittyjä tai valmiita värssyjä, toivotuksia ja kiitoksia. ”Kiitos, että taistelitte meille vapaan maan Suomen sodissa”, löytyy teksti eräästä kortista.

Nainen maalaa pöydän ääressä postikortteja,
Kuvassa Paula Vidberg kirjoittaa kiitoskortteja. Kuva: Servet Parlak

Vidbergiä veteraanien muistaminen koskettaa hyvin omakohtaisesti. Hänen isänsä oli Lapin sodan veteraani. Hänen isoäitinsä toimi sodan sytyttyä lottana ja äiti tuolloin 9 -vuotiaana pikkulottana. ”Isoäidin tehtävänä oli tarkkailla lähestyviä viholliskoneita Haukivuoren kirkon tornissa. Kiitoksena ilmapuolustuksessa olemisesta hänellä on mitali, sekä kunniakirja Mannerheimin allekirjoittamana.”

Suvun historian välittäminen seuraaville sukupolville ja itsenäisyyspäivän viettäminen on tärkeää Vidbergin perhepiirissä. ”Sota-asioista on kerrottu lapsillemme. Juhlistamme itsenäisyyspäivää näyttävästi iltapukuihin pukeutuneena ja ikkunalla palaa perinteiden mukaisesti kaksi kynttilää.”

Kortit luovutettiin Ilveskotiin

Kortit Ilveskodissa kävivät luovuttamassa Saila Hyrkäs ja Paula Vidberg. Vastaanottamassa olivat talon veteraaniasukas Niels Torp ja hänen omahoitajansa. Niels on asunut Ilveskodissa noin 5 vuotta. ”Ollaan kiitollisia siitä, että meitä muistetaan. Hyvältä tuntuu.”

Iäkäs mies istuu pyörätuolissa seuranaan hoitaja ja kaksi vierailijaa.
Kuvassa asiakaspalveluryhmän ohjaajat Saila Hyrkäs ja Paula Vidberg sekä sotaveteraani Nils Torp omahoitajansa kera. Kuva: Pavel Ishanov

Ilveskodissa itsenäisyyspäivä on vuoden suurin juhlapäivä. Tavallisesti se on suuri juhlatilaisuus, jonne kutsutaan asukkaat ja kuntoutujat, kertoo Nielsin omahoitaja. Tänä vuonna ei voi kuitenkaan järjestää juhlia ja kortitkin jaetaan veteraaneille hoitajien toimesta. Kuin pisteenä iin päällä itsenäisyyspäivä on samalla Nielsin nimipäivä. ”On hienoa, kun lippu on silloin salossa.”

Kirjoittanut Elina Kinnunen