Taidelanssi2-taiteilijaresidenssi luo uusia teoksia Kanta-Hämeen ambulansseihin

Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitos tarjoavat 13 kantahämäläiselle kuvataitelijalle mahdollisuuden olla suunnittelemassa ja toteuttamassa teoksia ambulanssi-ympäristöön Taidelanssi2-taiteilijaresidenssissä.

Kuvataide on ollut läsnä Kanta-Hämeen alueen kaikissa ambulansseissa helmikuusta 2023 lähtien: ensimmäisiin ambulansseihin taidetta tuotiin Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmateoksiin perustuvina tarratoisintoina.

Taidelanssi2-hakulomake ja tarkemmat hakuohjeet löytyvät osoitteesta www.hameenlinnantaidemuseo.fi/taidelanssi

Kolme uutta taidelanssia

Taidelanssi2-projektissa kuvataiteilijat suunnittelevat ja toteuttavat teoksia ambulanssiympäristöön ja sen myötä syksyllä 2024 liikennöintinsä aloittaa kolme uutta taidelanssia, joiden teokset on suunniteltu pelastuslaitoksella toteutettavissa taiteilijaresidensseissä. Valtakunnallisesti Taidelanssi on uusi ja ainutlaatuinen avaus; projektissa integroidaan kuvataidetta ambulanssiin ensimmäistä kertaa.

Hämeenlinnan taidemuseon ja Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen yhteistyössä järjestämässä taiteilijaresidenssissä 1–3 kantahämäläistä kuvataiteilijaa työskentelee kuukauden verran pelastus-laitoksella tutustuen pelastuslaitoksen toimintaan, ensihoitajien työhön ja potilaskokemukseen. Residenssijakson aikana taiteilija suunnittelee ja toteuttaa teoksen tai teoksia Kanta-Hämeen uusiin ambulansseihin. Kaikkiaan residenssijakson kesto on kolme kuukautta. Projektiin valittaville taiteilijoille maksetaan palkkio ja teosten toteuttamiseen on varattu erikseen sovittava tuotantorahoitus.

Taidelanssi2 haku on auki 22.10.2023 saakka

Haku Taidelanssi2-residenssiin on auki 26.9.2023–22.10.2023, ja on suunnattu Kanta-Hämeessä vaikuttaville kuvataiteilijoille. Taidelanssi2-residenssin taiteilijavalinta tapahtuu hakemusten, teosideoiden ja haastattelujen pohjalta.

Valintaraatiin kuuluvat

  • vs. museonjohtaja Soile Ollikainen ja
  • yhteisömanageri Heidi Anttonen Hämeenlinnan taidemuseosta,
  • Taiteen edistämiskeskuksen taideasiantuntija Heli Kauhanen,
  • Oma Hämeen ensihoidon tulosaluejohtaja Lasse Hakala sekä
  • ensihoidon edustus.

“Ensimmäisiä taidelansseja suunnitellessamme syntyi jo idea suoraan ambulansseihin suunnitelluista taideteoksista. Koska ambulansseja uusitaan vuosittain, päätimme toteuttaa seuraavat taidelanssit taas uudenlaista juttua kokeillen”, kertoo Oma Hämeen ensihoidon tulosaluejohtaja Lasse Hakala. “Alusta asti keskiössä on ollut se, millaista tukea tai apua taide voisi potilaalle tarjota uudessa tai pelottavassakin tilanteessa. Taiteilijaresidenssi mahdollistaa taiteilijalle pääsyn tutustumaan pelastuslaitoksen työhön, potilaskohtaamisiin sekä ambulanssiin työskentely-ympäristönä. Uskon, että residenssityöskentely synnyttää aivan uudenlaisia ajatuksia siitä, millainen kuvataide olisi ambulanssiympäristössä toimivinta.”

“On todella hienoa, että Taidelanssi-projekti saa jatkoa”, iloitsee Hämeenlinnan taidemuseon vs. museonjohtaja Soile Ollikainen. “Valtakunnallisesti Taidelanssi on uusi ja ainutlaatuinen avaus. Taiteilijaresidenssejä on toteutunut aiemmin esimerkiksi sairaaloissa ja hoito- ja hoivalaitoksissa, mutta käsittääksemme residenssi pelastuslaitoksella toteutuu Taidelanssi2-projektissa ensimmäistä kertaa. Olemme siis uuden ja ainutlaatuisen äärellä. “

Taidelanssi2-projektia on rahoittanut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot:

Yhteisömanageri Heidi Anttonen Hämeenlinnan taidemuseo
puh. 050 477 4222
heidi.anttonen@hameenlinna.fi

Ensihoidon tulosaluejohtaja Lasse Hakala
Oma Häme, Kanta-Hämeen pelastuslaitos
puh. 0400 480 935
lasse.hakala@omahame.fi