TE-palveluiden siirtoa kuntiin valmistellaan Kanta-Hämeessä kahden työllisyysalueen mallilla – tavoitteena tuoda palvelut lähelle työnhakija- ja yritysasiakkaita
Suomessa on valmisteilla valtakunnallinen TE-palveluiden eli työ- ja elinkeinopalveluiden uudistus. TE-palvelut siirtyvät valtiolta kunnille tai kuntien muodostamille työllisyysalueille 1.1.2025. Uudistuksen tavoitteena on tuoda palvelut lähemmäs henkilö- ja yritysasiakkaita. Kanta-Hämeessä valmistelu etenee kahden työllisyysalueen mallilla, vastuukuntinaan Hämeenlinna ja Riihimäki.
Uudistuksella tavoitellaan elinvoiman ja työllisyyden vahvistamista
Pääministeri Sanna Marinin hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä TE-palveluiden siirrosta paikallistasolle. Linjaus liittyy hallitusohjelman työllisyystavoitteeseen ja kuntien vastuun vahvistamiseen työllisyyspalveluissa. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalveluiden tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta.
TE-palvelut siirretään yksittäiselle kunnalle tai useammasta kunnasta muodostuville työllisyysalueille, joiden työvoimapohjan on oltava vähintään 20 000 henkilöä. Työllisyysalueen muodostavien kuntien tulee olla maantieteellisessä yhteydessä toisiinsa ja niiden tulee muodostaa työmarkkinoiden ja työssäkäynnin kannalta toimiva alue.
Kanta-Hämeessä valmistelussa kahden työllisyysalueen malli – vastuukuntina Hämeenlinna ja Riihimäki
Kanta-Hämeessä työllisyyspalveluita valmistellaan kahden työllisyysalueen mallilla: Hämeenlinnan, Hattulan ja Forssan seudun kuntien (Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila, Ypäjä) yhteinen työllisyysalue TyöHäme sekä Etelä-Hämeen työllisyysalue, johon kuuluvat Riihimäki, Janakkala, Hausjärvi ja Loppi. Jos malli menee läpi, vastuukuntina näillä työllisyysalueilla toimivat Hämeenlinna ja Riihimäki.
Kunnat ilmoittavat muodostuneista työllisyysalueistaan työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun 2023 loppuun mennessä. Valtioneuvosto tekee lopullisen päätöksen toteutuvista työllisyysalueista marraskuun 2023 lopussa.
Uudistuksessa kyse ei ole ainoastaan työllisyyden hoidosta, vaan ennen kaikkea alueen elinvoiman vahvistamisesta. Kanta-Hämeen työllisyysalueiden yhteinen tavoite on järjestää työllisyyspalvelut siten, että ne tukevat yritysten elinvoimaa ja kilpailukykyä, lisäävät työllistymistä ja hyödyntävät kuntaekosysteemin monia mahdollisuuksia: työllistyminen tehostuu, kun työllisyyspalvelut, kotoutumisen tuki, kunnan koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut toteuttaa sama vastuutaho.
Työllisyyden kuntakokeilu on jo avannut tulevaa roolia Hämeenlinnan seudulla
Hämeenlinnan seutu on mukana työllisyyden kuntakokeilussa yhdessä Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan kanssa. Vuonna 2021 alkanut kuntakokeilu on osa Hämeenlinnan seudun Ketterimmät-työllisyysohjelmaa ja sen toteuttamista. Työllisyyden kuntakokeilu on vastannut TE-palveluista nuorten, vieraskielisten ja pidempään työttömänä olleiden työnhakijoiden osalta.
Kuntakokeilun aikana on kokeiltu esimerkiksi erilaisia nopean työllistämisen tapahtumia, kehitetty uusia palveluita ja rakennettu polkuja yrittäjyyteen. Erityisesti nuorten työllistymiseen ja pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen on etsitty uusia keinoja. Kuntakokeilun hyviä käytäntöjä tullaan hyödyntämään tulevaisuuden työllisyyspalveluissa.
Forssan seutu ei ole mukana kuntakokeilussa. Sen sijaan Forssan seudulla eri työllisyyden toimijat ovat yhteistyössä kehittäneet työllisyydenhoidon ekosysteemiä, Virta-verkostoa. Virta-verkosto on kehittänyt erilaisia palveluita sekä työnhakijoille että työnantajille, tavoitteena edistää työllistymistä ja osaavan työvoiman saatavuutta.
Lisätiedot:
Mira Sillanpää
Työllisyysjohtaja, Hämeenlinnan kaupunki
050 5694638
mira.sillanpaa@hameenlinna.fi
Anne Talvitie
TE25-koordinaattori, Hämeenlinnan kaupunki
040 536 9026
anne.talvitie@hameenlinna.fi
Tiina Lepola
TE25-koordinaattori, Forssan seutu
040 768 5537
tiina.lepola@lhkk.fi
TE2024-uudistuksesta lisää työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla.