Teatteri juhlii syksyllä isosti: Paikallisuus on ohjelmistovalintojen punainen lanka 

Mikä on Hämeenlinnan erottautumistekijä kahden suuren teatterikaupungin, Helsingin ja Tampereen, välissä, pohti teatterinjohtaja Anna-Elina Lyytikäinen uuteen pestiin tultuaan. 

–  Ja kuinka saada kasvatettua teatterin arvostusta hämeenlinnalaisten keskuudessa?   

Lyytikäinen yllättyi asiakastutkimuksen tuloksista, joiden mukaan ympäröivistä maakunnista tulee yleisöä Hämeenlinnan Teatteriin enemmän kuin Hämeenlinnasta.  

–  Halusin ravistella kaupunkilaisia huomaamaan, kuinka hieno, taidetta tursuava kortteli meillä on ihan tässä äärellä.  

Lyytikäinen vertaa törmänneensä vastaavanlaiseen vanhaan tehtaaseen tehtyyn osaamista moneen makuun tarjoavaan kulttuurikortteliin Pariisissa. 

–  Kun teatterissa esitetään tarinaa, mihin kaupunkilaiset ovat osallisia, jotain heistä, tästä paikasta ja sen historiasta, niin se nostaa kiinnostavuutta niin kaupungissa kuin laajemminkin, Lyytikäinen uskoo. 

Juhlanäytelmä on teatteritapaus 

Anna-Elina Lyytikäisen ensimmäiseen omaan kauteen osuu myös teatterin 120-vuotisjuhla. 

–  Sitä päätettiin teatterilaisten kanssa juhlia korona-ajan kurjuuden jälkeen isosti. 

Juhlanäytelmäksi valikoitui Hattulan Pyhän Ristin kirkon katto- ja seinämaalausten syntytarina. 

–  Rottien pyhimyksessä yhdistyy herkullisesti sekä paikallisuus että Anneli Kannon menestyskirjan maine. Se herättää varmasti kansallisenkin mielenkiinnon. Luvassa on teatteritapaus, ennakoi Lyytikäinen. 

Esityksessä on mukana Mikko Nousiaisen ja Antti Virmavirran kaltaisia nimekkäitä näyttelijöitä, mutta siinä esittäytyvät yleisölle myös oman teatterin uudet kasvot, Sonja Silvander-Valo ja Panu Valo

–  Molemmat ovat nuoria, energisiä näyttelijöitä. 

Kantaesityksenä monitaideteos 

Ohjelmistossa olevien näytelmien täytyy täydentää tyylilajeittain toisiaan. 

–  Puhdasverinen draama paikallisesta aiheesta tarvitsee rinnalleen hiukan viihteellisemmän dekkarin. Ei kuitenkaan mitä tahansa murhamysteeriä, vaan maailman kuuluisimman salapoliisin Sherlock Holmesin ja aisaparinsa Watsonin seikkailut. 

Maailman kantaesityksen Hämeenlinnan Teatterissa saa syksyllä Tiina Puumalaisen varta vasten tänne kirjoittama Sherlock Holmes ja murhan punainen lanka. Se on yhdistelmä viidestä eri salapoliisitarinasta. 

–  Tiina Puumalainen on erikoistunut visuaaliseen ja monitaideteokselliseen teatteriin. Hänen työparinsa Teppo Järvinen on puolestaan Suomen paras lavastaja. He taitavat teatterileikin, lupaa Lyytikäinen. 

Näytelmä kertoo myös Holmesin ja Watsonin ystävyydestä, sen jännitteistä ja dynamiikasta. Hämeenlinnalaisille entuudestaan tuttu Iikka Forss näyttelee Holmesia. Panu Valo on puolestaan Watson. 

–  Olen nähnyt yhden läpimenon. Ah, kun siitä tulee hyvä! Tyylilaji on sellaista teatteria, jota rakastan.  

Lyytikäinen luottaa dekkarin kiinnostavan myös nuorta yleisöä. 

–  Siksi se on valittu Taidetestaajat-näytelmäksi. Eli olemme mukana Suomen Kulttuurirahaston tukemassa Taidetestaajat-hankkeessa, joka tuo lähialueen 8-luokkalaisia teatteriin. Se on arvokas asia. 

Kipeää lähihistoriaa linnan käytävillä 

Hämeenlinnan kipeää ja kauhunsekaista lähihistoriaa Anna-Elina Lyytikäinen on koonnut kulttuuritoimijoiden laajan yhteistyöryhmänsä kanssa Hämeen linnan sokkeloihin. 

–  Aaveiden kertomaa -kummituskierroksiin löytyi kiinnostavia tarinoita Suomen, linnan ja vankeinhoidon historiasta. Varsinkin naisvankien kohtalot viime vuosisadalta ovat karuja, mutta myös riipaisevia. 

Linnan kierrokset ovat jo ennakkoon kiinnostaneet yleisöä hyvin. 

–  Vaikka olen itse ohjannut esityksen, on se minustakin pelottava, suorastaan karmiva.  

Anna-Elina Lyytikäinen, Hämeenlinnan kaupunginteatterin johtaja
Teatterinjohtaja Anna-Elina Lyytikäinen toivoo paikallisuuden ja nimekkäiden esiintyjien nostavan kiinnostusta Hämeenlinnan Teatteriin, myös kaupunkilaisten keskuudessa.  Kuva: Miika Kangasniemi

Tabu-aiheesta bluesia ja hypeä 

Pikkujoulukauden kynnyksellä teatterissa ensi-iltansa Kysy siskoilta -musiikkiteatteriesitys. Se on hauska ja viihdyttävä keikkakokemus, mutta ohjaajastaan myös tuiki tärkeä näytelmä.  

–  Siinä käsitellään yhteiskunnallista tabua, naisten hormonitoimintaa. Asia koskettaa meitä kaikkia ja mukana on sivistyksellinenkin aspekti. Miehiä tämä auttaa ymmärtämään vaimoväkeä. Ahaa-oivallusten ohessa saa kuulla mahtavaa bluesia, vibratoa ja stemmalaulua. 

Kysy siskoilta on Satu Rasilan käsikirjoittama, Susanna Haaviston sanoittama ja Anna-Mari Kähärän säveltämä teos. 

–  Siihen saamme osaavien paikallisten näyttelijöiden lisäksi vierailijoiksi upeat Laura Voutilaisen ja Kaija Kärkisen. Siitä tulee hypeä. Tuskin pysytte tuoleissanne! 

Kevät 2024 on yhteistyötä 

Mustapukuinen nainen -yhteistyöproduktio Kuopion kaupunginteatterin kanssa avaa Hämeenlinnan Teatterin kevään 2024. 

–  Kahdeksan esityksen vierailu jatkaa meidän kauhu- ja dekkariosastoa. Päärooleissa siinä ovat Puntti Valtonen ja Mikko Rantaniva, raottaa Anna-Elina Lyytikäinen jo ensi vuotta. 

Kuuden teatterin yhteistyö Ei kertonut katuvansa nähdään Hämeenlinnassa keväällä 2024 kaikkiaan 11 kertaa. 

–  Taiteilijaprofessori, ohjaaja Mikko Roiha on tehnyt uraauurtavaa työtä teattereiden yhteistuotantojen lisäämiseksi. Hän on koonnut jokaisesta kuudesta teatterista yhden näyttelijän ja harjoituttanut heidän kanssaan kirjailija Tommi Kinnusen romaaniin pohjautuvan näytelmän. 

Hämeenlinnasta ryhmässä on mukana näyttelijä Liisa Peltonen

Ensi-ilta on tänä kesänä Berliinissä. Sieltä esitys lähtee kiertämään kotimaan yhteistyöteattereita. 

–  Ei kertonut katuvansa on vahva draama. Roihan älykkäät ja taiteelliset jutut ovat teatteria parhaimmillaan. Hän on suorastaan nero dramatisoimaan kotimaista kirjallisuutta.   

Kiinnostava vierailuesitys on myös hämeenlinnalaiskirjailija Hannele Cantellin Sekunnit ennen kaatumista. 

–  Samanniminen romaani pohjautuu Cantellin omiin vammautumisen kokemuksiin. Hämeenlinnalaistarina siis tämäkin.  

Ohjaaja Kari Heiskanen vierailee niin ikään Hämeenlinnassa ensi vuoden keväällä. Heiskasen ohjaama näytelmä paljastetaan kuitenkin vasta myöhemmin. 

Teatterin ensi-illat syksyllä 2023 

  • Rottien pyhimys, teatterin 120-vuotisjuhlanäytelmä, la 9.9. klo 18, päänäyttämö 
  • Aaveiden kertomaa, hyytävä kummituskierros, to 21.9. klo 19, Hämeen linna 
  • Sherlock Holmes ja murhan punainen lanka, teatterille kirjoitettu dekkari, to 5.10. klo 19, päänäyttämö 
  • Kysy siskoilta, musiikkiteatteriesitys, to 9.11. klo 19, päänäyttämö 

Teksti: Sirpa Silmäri 

Tämä artikkeli on julkaistu Hämeenlinnan kaupungin Arjessa mukana -asukaslehdessä 2/2023. Lue koko lehti verkossa.