Tulevaisuusagentin työ kasvatti Eetin rohkeutta tavoitella unelmiaan

Tulevaisuusagenttikonsepti syntyi Hämeenlinnan kaupungin henkilöstön tuotekehityskoulutuksen yhteydessä vuonna 2022. Alkusysäys tuli työpajassa, kun pohdittiin, millä keinoilla nuoria saataisiin mukaan palvelumuotoiluun ja kehittämistehtäviin. Keksittiin, että palkataan nuoria kesätöihin kaupungille nimikkeellä “tulevaisuusagentti”. Tulevaisuusagentteja työskenteli mm. kirjastossa ja museoilla sekä Räikee -katutaidefestivaalin ja Hyvin sanottu –hankkeen parissa.

Eeti Hänninen oli yksi heistä. Tapasimme Eetin noin vuosi työrupeaman jälkeen. Istahdimme aurinkoiselle torille ja pysähdyimme pureskelemaan viime vuoden kokemusta.

Miten Eeti yleensä päätyi tulevaisuusagentin tehtävään?

– Mä oon aina tykännyt haastaa itseäni ja hakeutua vähän epätavallisiin hommiin. Tää vaikutti kiinnostavalta jutulta, jossa pääsisi haastamaan itseään, Eeti toteaa.

Hämeenlinnan kaupungin tavoitteena oli oppia nuorilta, mutta mitä uutta Eeti oivalsi?

– Pääsin hyppäämään heti alussa kyllä aika syvään päätyyn, Eeti sanoo. Yksi Eetin työtehtävistä oli nimittäin osallistuminen kirjastolla järjestettyyn Erätauko-keskusteluun, jossa teemana oli Mitä demokratia sinulle merkitsee? – Jännitti kyllä aika paljon istua entisen kaupunginjohtajan vieressä ja jutella demokratiasta, Eeti naurahtaa. Keskustelun jälkeen tulevaisuusagentit tutustuivat Erätauko-menetelmään tarkemmin ja järjestivät Erätauko-keskustelun.

Miten Eeti sitten muuttaisi Hämeenlinnaa?

– Ainakin nuorille lisää paikkoja, jossa saa olla nuori. Lisää keinoja luoda liikkumisen mahdollisuuksia ja houkutella nuoret luontoon.

Pohdimme myös, minkälainen on hyvä tulevaisuusagentti. Tähän Eetillä oli selkeä vastaus: – Pitää olla hyvä itsensä johtaja. Hän täydentää, että hyvä tulevaisuusagentti on myös rohkea, sanavalmis ja eteenpäin katsova. Pitää uskaltaa mennä omalle epämukavuusalueelle.

Eeti oivalsi myös sen, että saa olla juuri sellainen kuin on. Tulevaisuusagentin työn päätyttyä Eeti koki, että oli saanut yhden pykälän rohkeutta lisää tavoitella unelmiaan ja elää asioita todeksi. Tästä hyvänä esimerkkinä oli Eetin rohkeus heittäytyä Lyseon lukion oppilaskunnan puheenjohtajakilpaan ja vieläpä voittaa se.

Mikä Eetistä tulee isona? – Mä toivon, että oon 50-vuotiaanakin hyvässä kunnossa ja onnellinen. Ei kai tohon muuta kannata sanoa, Eeti toteaa pilke silmäkulmassa.

Tulevaisuusagentteja on päätetty palkata myös kesäksi 2023. Tänä kesänä tulevaisuusagenttien tehtävänä on selvittää, minkälainen olisi houkutteleva Hämeenlinna nuorten mielestä ja mihin suuntaan nuoret toivoisivat Hämeenlinnan kehittyvän tulevaisuudessa.

Nuori mies istuu punaisella sohvalla ja hymyilee.
Kesän 2022 tulevaisuusagentti Eeti Hänninen. kuva: Miika Kangasniemi

Teksti: Laura Latomäki, Maria Kauranen

Tämä artikkeli on julkaistu Hämeenlinnan kaupungin Arjessa mukana -asukaslehdessä 2/2023. Lue koko lehti verkossa.