Tulevaisuusagentit kesäduunissa kaupungilla

Hämeenlinnan kaupungilla on ollut kesäkuun ajan yhdeksän nuorta tulevaisuusagenttia kesätöissä, mutta mikä on tulevaisuusagentti ja mitä hän tekee? Näin agenttien työstä kertoo tulevaisuusagentti Tilda Stolt.

Tulevaisuusagentit ovat 14–19 vuotiaita nuoria, jotka suunnittelevat Hämeenlinnan tulevaisuutta. He pohtivat niin arkkitehtuuria, historiaa, tulevaisuutta, identiteettiä, palveluita kuin ympäristöäkin. Tämä kaikki työ toteutui osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja työpajoihin. Osan tehtävistä on voinut tehdä myös itsenäisesti kotoa käsin.

Monipuolista tutustumista kaupungin töihin

Tulevaisuusagentit ovat kesäkuun aikana osallistuneet esimerkiksi Larin-Kyöstin juhlaan, identiteettikyselyn tulosten julkistus tilaisuuteen sekä haastatelleet kyselyssä hämeenlinnalaisimmiksi todettuja henkilöitä. Osa agenteista kävi myös kaupungin valokuvaajan kanssa valokuvaamassa eri kohteita ympäri Hämeenlinnaa. Itsenäisissä töissä puolestaan on käyty tutustumassa eri palveluihin, arkkitehtuuriin ja ympäristöön. Työ oli siis hyvin monipuolista ja vapaa muotoista.

Töissä nuorten mielestä ehdottomasti parasta on ollut ryhmätyöt ja työn vapaus. Töitä tehdessä nuoret huolehtivat omista työtunneistaan. Työtunteja tuli kertyä 50. Nuoret saivat itse valita miten keräsivät tarvittavat tunnit kasaan. Tämän takia oli mahdollista osallistua muihin menoihin ja huolehtia väliin jäävät tunnit muulloin.

Tulevaisuusagentit pohtimassa kaupungin houkuttelevuutta
Tulevaisuusagentit pohtimassa kaupungin houkuttelevuutta. Kuva: Heli Pirkkalainen

Työssä kiinnosti uudet kokemukset ja uuden oppiminen

Tulevaisuusagentin työssä erityisesti kiinnosti se, että pääsee vaikuttamaan erilaisiin asioihin ja pääsee tekemään monipuolisesti eri aiheisiin liittyviä tehtäviä. Myös kaupungin nuorisovaltuustotausta inspiroi lähtemään mukaan työhön. Työssä kiinnosti myös uudet kokemukset ja uuden oppiminen. Agentit ovat oppineet yhteistyötaitoja, kaupungin toimintaa sekä uusia näkökulmia asioihin. Kaupungin rakennetta on helpompi ymmärtää työn jälkeen.

Työ oli siis hyvin monipuolista ja erilaista moneen muuhun kesätyöhön verrattuna. Työ opetti tarkastelemaan asioita ja pohtimaan tulevaisuutta. 

Tulevaisuusagentit somessa

Tulevaisuusagentit näkyvät myös kaupungin sosiaalisessa mediassa tällä ja ensi viikolla. He tekevät tarinoita agenttien töistä ja hämeenlinnalaisimmista henkilöistä, joita nousi esiin vasta tehdyssä identiteettikyselyssä.

Hauhon uimarannalla
Tulevaisuusagentit tutustumassa Hauholla muun muassa uimarantaan. Kuva: Miika Kangasniemi

Tilda Stolt on Lyseon lukiolainen ja hän oli tulevaisuusagenttina kahden viikon ajan Hämeenlinnan kaupungin viestintäyksikössä.

Teksti: Tilda Stolt