Tutkija FT Teppo Jokisen viimeinen puheenvuoro Berndt Lindholmista torstaina 17.8.

Hämeenlinnan taidemuseon Berndt Lindholm (1841–1914) – Polkuja maisemaan -näyttelyyn pääsee tutustumaan vielä kerran pintaa syvemmältä torstaina 17.8.2023 klo 17 taidehistorian dosentti FT Teppo Jokisen taiteilijaesittelyn myötä. Kesäkuussa ensimmäisen kerran järjestetty taiteilijaesittely Jokisen johdattamana sai paljon positiivista palautetta yleisöltä.

Berndt Lindholm on tunnustettu mutta tähän saakka varsin tuntemattomaksi jäänyt maisemamaalauksen mestari, jonka metsä- ja merenrantakuvaukset ovat luoneet perustavalla tavalla mielikuvaa Suomesta ja suomalaisesta maisemasta.

FT Teppo Jokinen on tutkinut Berndt Lindholmin taidetta

Hämeenlinnan taidemuseon Lindholm-näyttely pohjautuu Suomen Kulttuurirahaston tukemaan FT Teppo Jokisen tutkimukseen Berndt Lindholmista. Tutkimus on ensimmäinen perusteellinen taiteilijaa käsittelevä taidehistoriallinen esitys. Se tuo uutta tietoa Berndt Lindholmin elämästä, hänen taiteellisista pyrkimyksistään ja tuotannostaan, sekä näiden suhteesta aikaansa ja aikalaisiinsa. Tutkimus ilmestyy Kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisemana kirjana näyttelyn yhteydessä. Kirjaa on myynnissä taidemuseon museokaupassa.

”Sukeltaminen 1800-luvun jälkipuolen suomalaiseen, ruotsalaiseen ja osin laajemmin eurooppalaiseen taidemaailmaan Berndt Lindholmin seurassa oli silmiä avaavaa ja innostavaa”, kirjoittaa FT Teppo Jokinen Berndt Lindholm – Polkuja maisemaan -kirjansa alkupuheessa.

Berndt Lindholm kuuluu niin Suomen kuin Ruotsinkin taidehistoriaan

Berndt Lindholm oli niin Suomen kuin Ruotsin taidekentällä omana aikanaan arvostettu, mutta myöhemmin historiankirjoituksen katveeseen jäänyt kuvataiteilija. Loviisassa syntynyt Lindholm opiskeli taidetta 1860-luvulla Saksassa ja Ranskassa. Lindholm muutti 1876 Göteborgiin ja toimi siellä taiteilijana sekä Göteborgin taidemuseon intendenttinä ja taidekoulun johto- ja opetustehtävissä. Samalla hän kuitenkin säilytti yhteyden Suomen taide-elämään osallistumalla näyttelyihin ja käymällä vilkasta kirjeenvaihtoa Suomen taide-elämässä tuolloin vaikuttaneiden ihmisten kanssa.

Berndt Lindholmin taiteilijaesittely on Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa ja kuuluu pääsylipun hintaan. Kesto noin 45 min.

Näyttelyn muut opastukset

Näyttelyn kuraattori Hämeenlinnan taidemuseon amanuenssi Tanja Pääskynen esittelee näyttelyn ja kertoo Lindholmin tuotannosta pe 25.8.2023 klo 17 ja klo 19 sekä pe 14.9.2023 Klo 17. Näyttelystä on myös ruotsinkielinen erityisopastus to 31.8. klo 17, jonka toteuttaa taidemuseon kokenut opas Kim Lindertz. Opastus on suunnattu erityisesti niille, joiden ruotsin kieli on ruosteessa. Lisätietoja opastuksista taidemuseon verkkosivuilta.

Taidehistorian dosentti, FT Teppo Jokinen

Teppo Jokinen on filosofian tohtori (Jyväskylän yliopisto) sekä taidehistorian dosentti (Helsingin yliopisto). Vuodesta 1999 hän on toiminut vapaana tutkijana Saksassa ja Suomessa. Tutkimuskohteena taidehistorian piirissä hänellä on erityisesti elämänkertatutkimus, taidehistorian historiografia ja teoria, arkkitehtuurihistoria (1800-luvun loppu) sekä taiteiden ja arkkitehtuurin transfer-tutkimus Suomen ja saksankielisten maiden välillä. Teppo Jokisen viimeisimpiin elämänkerrallisiin tutkimuskohteisiin on kuulunut Berndt Lindholmin lisäksi mm. taiteilija Hjalmar Munsterhjelm, arkkitehti Gustaf Nyström ja arkkitehti Eliel Saarinen.

Lisätietoja näyttelystä Hämeenlinnan taidemuseon verkkosivuilta